Vertiv, furnizor global de infrastructură digitală critică și soluții de continuitate, face o analiză asupra provocărilor legate de răcirea cu apă a centrelor de date şi oferă soluţii fără consum de apă ca alternativă sustenabilă.
De unde o asemenea propunere? În epoca actuală, nevoia de operaţiuni sustenabile înseamnă nu doar reducerea emisiilor de carbon, ci şi conservarea apei, devenită una din cele mai critice resurse ale planetei. Astfel de obiective pot părea conflictuale în condiţiile în care operatorii centrelor de date recurg la sisteme de răcire care folosesc apa pentru a reduce consumurile energetice şi emisiile de carbon. Iar cel mai clar exemplu este oferit de utilizarea tot mai intensă de tehnologii evaporative de răcire, care pot reduce consumul energetic prin comparaţie cu alte tehnologii, dar cu costul unui nivel relativ ridicat de folosire a apei.
Balansarea unor astfel de obiective aflate uneori în conflict este complicată şi mai mult de nevoia de a acomoda designul de răcire a centrului de date la locaţia specifică a acestuia. Mai mult decât alte sisteme din centrul de date, designul sistemului de răcire este afectat de climatul local şi disponibilitatea resurselor, în combinaţie cu elemente mai generale ale centrelor de date, cum ar fi scalabilitatea, fiabilitatea şi capacitatea de mentenanţă.
În acest context, Vertiv propune întregii pieţe câteva soluţii de răcire fără apă, în scopul prezervării acestei resurse devenite critică. Astfel de tehnologii înclud, de exemplu, sisteme de răcire cu aer şi economizoare sau sisteme de schimb direct cu refrigerant pompat.
Prin comparaţie cu sistemele de răcire cu apă, cele cu aer elimină mentenanţa necesară pentru distribuţia apei tratate şi sunt mai lesne de proiectat şi instalat deoarece sunt disponibile ca sistem împachetat. Costurile reduse ale echipamentelor şi cele de instalare, împreună cu eliminarea costurilor legate de apă, contribuie la unul din cele mai mici costuri de utilizare pe termen mediu ale oricăror sisteme.
Vertiv propune aici o soluţie cu unităţi de răcire redundante, care pot fi instalate şi scalate să crească în conformitate cu cererea. Singura latură negativă a acestei soluţii este dată de creşterea costurilor cu instalaţiile electrice, deoarece ea are o încărcare mai mare în vârf de sarcină decât opţiunea adiabatică care se adaugă la costul iniţial al unei soluţii pe bază de distribuţie de apă.
O altă soluţie propusă de Vertiv este aceea a unui sistem DX cu refrigerant pompat în sistem. Un astfel de sistem furnizează beneficiile sistemului de răcire cu aer, însă cu o eficienţă îmbunătăţită. Sistemele DX au mai puţine componente decât sistemele de răcire cu apă, ceea ce le face mai fiabile şi mai uşor de controlat.
Pe lângă astea, se pot adăuga unităţi în blocuri de mici dimensiuni în funcţie de nevoi, sau pentru a sprijini nevoia de redundanţă, fără costuri iniţiale de instalare. Aceste unităţi pot fi împachetate împreună sau divizate pentru a oferi flexibilitate a instalării şi pentru a economisi spaţiu în centrul de date pentru echipamente IT.