Cea mai bună explicație despre ce este stocarea în Cloud a datelor are la bază întrebarea ”ce este Cloudul?”
Simplu spus, Cloudul este o “cameră a serverelor” care nu este în sediul vostru, ci într-un data center al furnizorului specializat. Folosind serviciile de Cloud, compania ta nu mai deține serverele, ci plătește doar utilizarea acestor resurse, pe care le accesați prin Internet sau prin conexiuni dedicate. Probabil că mulți dintre colegii tăi folosesc pentru uz personal servicii precum Google Drive, deci funcționarea stocării în Cloud nu este ceva cu totul nou pentru echipa ta.
Rămânând în zona simplificărilor, stocarea datelor în Cloud poate fi definită ca “datele noastre pe serverele altcuiva”. O imagine care naște îngrijorări în multe companii…
Ceea ce trebuie să fie clar din start este că datele, chiar și stocate în Cloud, rămân ale voastre. Ce se schimbă odată cu trecerea la stocarea în Cloud? Modul în care sunt păstrate datele.
Cu siguranță, eforturile companiei voastre sunt concentrate pe sporirea calității serviciilor sau produselor pe care le vindeți. La fel și în cazul nostru, la GTS: ca furnizori de Cloud, investim continuu în tehnologia și în oamenii care fac serviciile noastre să fie din ce mai bune. Iar rezultatele sunt vizibile și recunoscute internațional: suita de servicii Cloud GTS a fost premiată de către EuroCloud Europe cu titlul “Cel mai bun serviciu cloud pentru piețe orizontale”.
Stocarea datelor în Cloud este, așadar, un pas înainte pentru strategia IT a companiei tale: beneficiați de plus de siguranță și de accesibilitate, în condiții de eficiență financiară superioară.
Cum funcționează stocarea în Cloud?
Din punctul de vedere al funcției de bază, stocarea datelor în Cloud este similară vechii variante, stocarea locală: datele generate de utilizatorii interni sau externi sunt trimise către server, care le păstrează.
Elementele care diferă sunt și cele care dau superioritatea Cloudului față de varianta tradițională.
În primul rând, serverele se află în centre de date concepute și construite special pentru protecție, disponibilitate și reziliență. Spunând că sunt mai bune decât vechile “data rooms” din sediile companiilor, nu spunem destul: pur și simplu, aceste centre de date fac parte dintr-o cu totul altă categorie, greu de comparat.
Apoi, stocarea în Cloud aduce avantaje serioase pentru câteva laturi esențiale ale businessului vostru. Din punct de vedere financiar, cheltuielile de capital dedicate (achizițiile de servere, rețelistică și software specializat) sunt înlocuite de cheltuieli operaționale (plata serviciilor de stocare în Cloud).
Strategia de resurse umane se poate concentra pe folosirea specialiștilor interni IT la eforturile de creștere a businessului: administrarea și update-urile de hard și soft pentru serverele de stocare în Cloud sunt de-acum înainte în sarcina echipei furnizorului.
Flexibilitatea este unul dintre instrumentele de business din ce în ce mai importante în ultimii ani, în toate domeniile. Și unul dintre beneficiile majore atunci când folosiți stocarea datelor în Cloud: aveți acces rapid la spațiu suplimentar pe server, ori de câte ori condițiile de piață sau planurile de dezvoltare o cer.
În cele din urmă, stocarea datelor în Cloud este o variantă mult mai bună, dacă nu cumva singura pe care o aveți la dispoziție…, ca să vă conformați legislației privitoare la datele personale. Mai ales dacă activați într-un domeniu reglementat cu strictețe din acest punct de vedere, acest aspect este esențial nu doar pentru succesul companiei, ci pentru însăși existența ei.
Stocarea datelor în Cloud: principalele tipuri
Cloud public, Cloud privat sau Cloud hibrid? Sau Multi-Cloud? Ce să alegi pentru compania ta? Iată mai jos principalele diferențe dintre aceste tipuri de stocare în Cloud.
Stocarea datelor în Cloud public
Cloudul public este serviciul prin care datele companiei tale sunt stocate pe servere deținute și administrate de furnizor, iar spațiul pe server este împărțit între mai mulți clienți. Datele fiecărui client sunt, bineînțeles, stocate separat și accesibile doar celui care le deține.
Stocarea datelor în Cloud privat
Atunci când datele companiei tale sunt stocate în Cloud privat, resursele vă sunt dedicate și accesibile exclusiv. Stocarea în Cloud privat este, din acest punct de vedere, cel mai aproape de vechea soluție a centrului de date on premise, dar este o variantă incomparabil mai bună, din motivele enumerate mai sus. Ce este un Cloud privat poți înțelege mai bine din explicațiile de pe pagina serviciului GTS Private Cloud.
Stocarea datelor în Cloud hibrid
Cloudul hibrid combină servicii de Cloud public și Cloud privat. Stocarea datelor în Cloud hibrid se face, de cele mai multe ori, diferențiat: unele tipuri de date sunt stocate în Cloud privat, altele în Cloud public.
Stocarea datelor în Multi-Cloud
O arhitectură de tip Multi-Cloud combină mai multe servicii de Cloud de tipuri diferite (public, privat și hibrid). Companiile care decid stocarea în Multi-Cloud fac asta de obicei atunci când fiecare departament are nevoi și obiective diferite. Unul dintre beneficiile stocării în Multi-Cloud este accesul la date de oriunde din lume.
Este stocarea în Cloud sigură?
Da, stocarea datelor în Cloud este sigură.
Unul dintre principiile evoluției în domeniul nostru este că fiecare inovație reprezintă cu adevărat un pas înainte doar dacă aduce cu ea plus de siguranță. La fel și Cloudul: folosită pentru prima dată în jurul anului 2000, această tehnologie s-a dezvoltat accelerat, ajungând să reprezinte acum unul dintre pilonii evoluției businessurilor și a societății. Lucru care ar fi fost imposibil fără ca siguranța serviciilor Cloud să fie pe măsura cerințelor.
În plus, calitatea serviciilor de stocare în Cloud este dată de elemente care contribuie direct la siguranță. Și care sunt pur și simplu prea specializate ca să reprezinte o cheltuială justificată pentru companii al căror obiect de activitate este altul decât serviciile de Cloud.
Un exemplu sunt spațiile în care se află serverele. Oricât de multă atenție ați acordat încăperii în care aveți centrul de date propriu, sunt șanse extrem mici ca siguranța oferită astfel să fie măcar comparabilă cu ceea ce primiți prin stocarea datelor în Cloud folosind centrele GTS de date. Ține, cum spuneam mai sus, de natura fiecărui business.
În încheiere, sperăm că acest articol te-a ajutat să îți împuținezi nedumeririle legate de stocarea datelor în Cloud. Dacă ai vrea să faci pasul, dar încă nu îți e clar ce soluție vi s-ar potrivi, poți începe prin a cere o ofertă pe pagina serviciului GTS Dedicated Storage.