Cel mai nou raport al firmei Point Topic despre starea globală a conexiunilor fixe broadband arată că la finele primului trimestru al acestui an numărul de conexiuni fixe broadband a crescut cu 1,5%, ajungând la 1,27 miliarde. Rata de creştere a fost uşor mai mică decât în trimestrul similar al anului 2020, dar comparabilă cu cea înregistrată în 2021.
Ca şi în cazul rapoartelor precedente, dimensiunea creşterii a variat în funcţie de piaţă, 14 ţări raportând o descreştere a abonărilor la broadband-ul fix. Declinul s-a înregistrat fie pe pieţe saturate de broadband-ul fix, cu o rată mare de pătrundere în gospodării, fie pe pieţe unde conexiunile mobile au ajuns modalitatea preferată de acces online.
Cota deţinută de tehnologia fibre-to-the-home în cadrul numărului total de abonamente la broadband fix a continuat să crească şi a ajuns la peste 62%. Această tehnologie este urmată de conexiunile broadband superrapide şi ultrarapide, cu o cotă de 18%
Ca pieţe principale, China a adăugat nouă milioane de abonamente noi, Brazilia 1,6 milioane şi Franţa puţin peste 1 milion. Cele mai mari rate de creştere s-au înregistrat în principal în pieţele în curs de dezvoltare, chiar dacă pieţe precum Marea Britanie, Franţa, Italia şi Germania au raportat şi ele rate semnificative de creştere. În acelaşi timp, cota de abonamente noi la reţelele broadband fixe a scăzut în Asia de Est.
În ce priveşte Europa de Est, firma de analiză a descoperit rate de creştere negative, în principal din pricina scăderii de aproape 10% a numărului de abonaţi din Ucraina, fenomen care a debutat chiar înainte de invazia rusească.
Regional, Asia de Est a însemnat din nou cea mai mare cotă regională de conexiuni broadband fixe, cu 48%. Faţă de 2021, America de Nord, Europa şi Oceania au înregistrat scăderi ale cotelor regionale. Acestea din urmă au înregistrat însă creşteri în Africa, restul Americilor şi Asia per ansamblu, chiar dacă în toate regiunile diferenţele au fost mai mici de 1% faţă de anul trecut. În acelaşi timp, dinamica creşterii numărului de abonaţi la broadband fix a fost mai lentă în cele două Americi, Asia de Est şi Europa prin comparaţie cu anul trecut. Ritmul de creştere s-a accelerat în Africa şi Asia, rămânând aproape neschimbat în Oceania.
În termeni de tehnologii, atât conexiunile broadband pe cablu cât şi cele pe cupru au pierdut cote de piaţă în favoarea fibrei optice. Cotele respective au ajuns actualmente la 17%, respectiv 10% din totalul conexiunilor broadband fixe. Cu toate astea, conform firmei de cercetare, tehnologii precum VDSL continuă să joace un rol major în anumite ţări relevante ca mărime, cum ar fi Turcia, Germania, Grecia şi Cehia.