În prezent, companiile ce dețin centre de date, adoptă arhitecturi IT hibride cu active de infrastructură fizică distribuite pe scară largă la nivel local, la furnizorii de colocare și tot mai mult la marginea rețelei (Edge Computing). Implementările Edge Computing sunt în creștere pentru că există o nevoie de utilizare orientată pentru calcul local, stocare și rețea.
Deși există nevoi fundamentale ale tuturor site-urilor de calcul de tip “Edge” pentru a asigura disponibilitatea, diferențele de mediu pot fi semnificative, ceea ce afectează atributele specifice ale sistemelor implementate. Este important să înțelegem caracteristici precum temperatura mediului ambiant și condițiile de umiditate, securitatea/accesul la spațiu și scopul spațiului, deoarece acești parametri determină alegerea infrastructurii fizice. De asemenea, înțelegem că fiecare site este diferit, are provocări specifice și necesită implementări specifice de infrastructură.
Soluțiile noastre de tip “Edge” se bazează pe cele mai bune practici din domeniile respective și, prin domeniul specific al clienților noștri, ne asigurăm că sustenabilitatea și continuitatea afacerii acestora sunt asigurate, fie că discutăm despre implementări în medii IT, comerciale și de birou, sau industriale.
Datorită arhitecturilor IT hibride și a creșterii numărului de soluții de tip “Edge computing”, provocările cele mai importante cu care se confruntă companiile în prezent, atunci când implementează acest tip de infrastructuri sunt sustenabilitatea, elasticitatea, scalabilitatea și timpul redus de implementare. De exemplu, pentru comercianții cu amănuntul, aproape 90% din vânzările globale cu amănuntul au loc încă în magazine fizice. Din acest motiv, majoritatea dintre ei investesc în soluții prin care să fie mai aproape de cumpărător. În vitrina tradițională de vânzare cu amănuntul, rețeaua este de obicei compusă dintr-o cameră mică de server și case de marcat cu alimentare de rezervă individuală UPS (Sursa de alimentare neîntreruptă).
Noile medii instore edge se concentrează pe experiența digitală a clientului, iar acest lucru necesită noi aplicații de tip edge care oferă date semnificative. Pentru a face acest lucru posibil, IT-ul din retail trebuie să împingă mai multe active la marginea rețelei (tip Edge) pentru a se asigura că toate componentele digitale și fizice sunt bine integrate. De asemenea, găzduirea acestor aplicații de tip Edge poate îmbunătăți logistica, stocurile și gestionarea lanțului de aprovizionare pentru a reduce costurile.
După cum am menționat anterior, una dintre cele mai complexe provocări este sustenabilitatea centrelor de date IT, mai ales atunci când privim spre viitorul apropiat și anticipăm criza energetică care se profilează. Pe tot globul, oamenii folosesc senzori și contoare IoT pentru a colecta date despre modelele de utilizare a energiei electrice, precum și alte resurse.
Utilizând soluțiile Schneider Electric de monitorizare a infrastructurii aferente centrelor de date (DCIM), analizăm aceste date și rulăm algoritmi pentru a afla modalități de a optimiza eficiența și sustenabilitatea generală. Din ce în ce mai mult, centrele de date hibride nu permit doar transformarea digitală, ci sunt inima acesteia, evoluând pentru a satisface cererea în continuă creștere întrun mod durabil.