BASF, SABIC și Linde au început construcția primei fabrici demonstrative din lume pentru cuptoare de cracare cu abur de scară largă, încălzite electric. Prin utilizarea energiei electrice din surse regenerabile în locul gazelor naturale, noua tehnologie are potențialul de a reduce emisiile de CO2 ale unuia dintre cele mai consumatoare de energie procese de producție din industria chimică cu cel puțin 90%, în comparație cu tehnologiile utilizate în prezent.
Instalația demonstrativă va fi complet integrată într-una dintre instalațiile de cracare cu abur existente la platforma de producție chimică Verbund BASF din Ludwigshafen, Germania. Aceasta va testa două concepte diferite de încălzire, procesând aproximativ 4 tone de hidrocarburi pe oră și consumând 6 megawați de energie regenerabilă. Punerea în funcțiune a uzinei demonstrative este planificată pentru anul 2023.
BASF și SABIC investesc împreună în proiect, iar instalația demonstrativă va fi operată de BASF. Linde este partenerul de inginerie, achiziții și construcții pentru proiect, iar în viitor va comercializa tehnologiile dezvoltate.
Pentru a sprijini dezvoltarea noii tehnologii de cuptor, proiectul a primit suma de 14,8 milioane de euro din partea Ministerului Federal German pentru Afaceri Economice și Acțiune Climatică, în cadrul programului de finanțare „Decarbonizarea în industrie”. Programul sprijină industriile consumatoare de energie din Germania în eforturile lor de a atinge neutralitatea carbonului.
„Misiunea BASF este de a atinge neutralitatea climatică, iar electrificarea instalației de cracare cu aburi, extrem de consumatoare energetic, este o piatră de hotar semnificativă în călătoria noastră de transformare către zero net”, a declarat Dr. Martin Brudermüller, Președintele Consiliului Director Executiv al BASF SE. „Suntem mândri că BASF a primit finanțare pentru proiect din partea Ministerului Federal German pentru Afaceri Economice și Acțiuni Climatice, deoarece este o dovadă că și mediul politic sprijină abordarea noastră.”
Yousef Al-Benyan, vicepreședinte și CEO al SABIC a declarat: „Viziunea noastră este de a ne transforma afacerea și de a contribui la gestionarea provocărilor globale urgente printr-un management eficient al carbonului. Acest proiect are un potențial imens pentru toată industria petrochimică din întreaga lume, în eforturile noastre de a ajunge la procese cu emisii scăzute de carbon. Odată cu etapa importantă pe care o anunțăm astăzi, în parteneriat, cu privire la începerea construcției, sperăm că această colaborare va inspira multe altele, care, în cele din urmă, vor aduce lumea la zero emisii nete de gaze cu efect de seră, printr-o economie circulară a carbonului.”
„Acest proiect demonstrează modul în care companiile globale pot colabora cu succes, combinând expertiza lor în dezvoltarea tehnologiei, inginerie, achiziții, execuția și operarea construcțiilor. Livrarea la timp a uzinei demonstrative va fi o etapă majoră în îndeplinirea obiectivului nostru de a pune la dispoziția industriei petrochimice soluții durabile. Suntem mândri să facem parte din acest proiect inovator”, a declarat Jürgen Nowicki, Vicepreședinte Executiv Linde plc și CEO al Linde Engineering.
Instalația demonstrativă își propune să arate că producția continuă de olefine este posibilă folosind electricitatea ca sursă de căldură. Instalația este proiectată astfel încât să poată fi testate două concepte de încălzire în paralel: încălzirea directă aplică un curent electric direct tuburilor de proces din interiorul reactorului; încălzirea indirectă folosește căldura radiativă a elementelor de încălzire plasate în jurul tuburilor. Testarea ambelor concepte va face posibilă o reacție flexibilă la cerințele diferite ale clienților și ale fabricilor.
Instalațiile de cracare cu abur joacă un rol central în producția de substanțe chimice de bază și necesită o cantitate semnificativă de energie pentru a descompune hidrocarburile în olefine și aromatice. De obicei, reacția este condusă în cuptoare la temperaturi de aproximativ 850 de grade Celsius. În prezent, aceste temperaturi sunt atinse prin arderea combustibililor fosili. Proiectul își propune să reducă emisiile de CO2 prin alimentarea procesului cu energie electrică.