Atingerea obiectivelor Acordului de la Paris privind clima necesită o colaborare fără precedent între guvernele globale, industrie și public. Factorii de decizie politică regionali iau acum măsuri pentru a respecta aceste angajamente și pentru a aborda urgența schimbărilor climatice.
Planul RePowerEU al Uniunii Europene, publicat recent, se concentrează pe asigurarea securității aprovizionării cu energie printr-o strategie de autosuficiență fără precedent. În centrul acestui plan se află angajamentul de a „stimula inovarea în domeniul tehnologiilor curate”, subliniind rolul vital al sectorului tehnologic și al soluțiilor sale în acest moment care definește o eră.
De la moștenire la leadership prin tehnologie
Fără îndoială, rolul tehnologiei informației este din ce în ce mai mult recunoscut de guverne ca fiind esențial pentru a conduce tranziția energetică, pentru a accelera decarbonizarea și pentru a asigura aprovizionarea, într-un moment în care provocările abundă în cea mai mare parte a lumii.
Trecerea de la generarea centralizată de energie, dominată de combustibili fosili, la resursele energetice distribuite (DER), care utilizează energia eoliană, solară și alte surse regenerabile, se bazează pe o transformare a sistemelor tehnologice operaționale utilizate în mod tradițional.
Sectorul public poate contribui la facilitarea acestei schimbări în trei moduri esențiale:
– Poate oferi un mediu de reglementare stabil care să ofere companiilor energetice încrederea necesară pentru a investi într-un ecosistem energetic fiabil, rezilient, fără emisii de dioxid de carbon și accesibil.
– Poate aloca fonduri de stimulare fiscală pentru proiecte care vor aduce beneficii pe calea către emisii nete zero.
– De asemenea, poate crea un parteneriat durabil între industrie și mediul academic pentru a accelera comercializarea tehnologiilor ecologice inovatoare.
Nu există o singură tehnologie care să răspundă provocărilor seismice generate de schimbările climatice. Va trebui să se adopte o gamă largă de soluții verificate și de noi tehnologii inovatoare. Sectorul public poate juca un rol esențial în reducerea la minimum a ponderii carbonului din energia consumată, acordând prioritate investițiilor esențiale în infrastructură, în rețele inteligente și sisteme autonome distribuite care vor integra industria, sectorul business și consumatorii. Prin sprijinirea punerii în aplicare a sistemelor grid-connected, locuințele și sectorul business pot fi alimentate cu energie regenerabilă eficientă, iar excesul de energie electrică produsă poate fi redirecționat către rețea.
Pentru a îndeplini obiectivele și a maximiza fiabilitatea, accesibilitatea și sustenabilitatea, atât serviciile publice, cât și cele private pot valorifica arhitecturi distribuite moderne și capacități autonome care pot fi implementate în zonele edge ale rețelelor energetice. Acest lucru poate contribui la susținerea unui sistem energetic distribuit prin învățarea continuă a modelelor de cerere, și de utilizare, fără a mai trece prin centrul de date al furnizorului. În plus, sistemele energetice inteligente IOT pentru consumatori pot aduce câștiguri semnificative în materie de eficiență prin gestionarea producției, consumului și stocării energiei la prosumatori, oferind date la cerere pentru o mai bună gestionare a ofertei. La fel ca în alte sectoare, rolul datelor va fi esențial pentru a face față nevoilor energetice în viitor și pentru a ne asigura că organizațiile, sectorul business și cetățenii pot pune în aplicare o abordare comună și internațională.
Rolul critic al tehnologiei operaționale
Tehnologia operațională este reprezentată de hardware și software care operează sistemele noastre energetice. Este capacitatea critică de calcul de care depind în totalitate infrastructura națională și sistemele de distribuție a energiei. Complexitatea acestor sisteme crește în mod dramatic pentru a sprijini resursele energetice distribuite, stocarea și punctele terminale ale rețelei, cum ar fi vehiculele electrice, casele inteligente, fabricile inteligente și birourile inteligente.
Toată această complexitate generează cantități uriașe de date, chiar în zona edge a rețelelor noastre, unde acestea trebuie analizate în timp real pentru a genera informații utile care pot fi utilizate de o nouă generație de sisteme autonome.
Aceste sisteme sunt cele care vor contribui la asigurarea gestionării cererii ca o nouă capacitate critică a rețelei. Acestea vor permite optimizarea stocării la scara consumatorilor și a utilităților, precum și programarea sarcinilor, cum ar fi încărcarea vehiculelor electrice (VE).
Supercalculatoarele eficiente din punct de vedere energetic sprijină tranziția
Supercomputerele eficiente din punct de vedere energetic continuă să rezolve probleme energetice complexe în sute de domenii de aplicare. Supercomputerul HPC5 poate efectua 52 de milioane de miliarde de operații matematice pe secundă și este alimentat în mare parte cu energie solară. Compania energetică italiană Eni beneficiază de puterea de calcul a HPC5 în cadrul eforturilor de accelerare durabilă a cercetării și dezvoltării în domeniul energiei.
În plus, supercomputerul Wilkes-3 al Universității Cambridge, construit în parteneriat cu Dell Technologies și Nvidia, este utilizat pentru a efectua cercetări în domeniul fuziunii nucleare pentru producerea de energie.
Tehnologii ca acestea sunt vitale pentru dezvoltarea viitoarei producții de energie, pentru accelerarea tranziției energetice către metode durabile și pentru a stimula decarbonizarea.
Tehnologia avansată impulsionează tranziția energetică
Sistemele IT transformaționale, combinate cu o nouă generație de sisteme operaționale autonome, bazate pe date, sunt esențiale pentru a accelera tranziția energetică și pentru a stabili un drum definitiv către un viitor cu emisii reduse de dioxid de carbon, cu energie abundentă și la prețuri accesibile pentru toți.
Investind în tehnologii revoluționare de energie curată, autoritățile din sectorul public vor face primul pas extrem de important pentru a îmbunătăți drastic perspectivele și pentru a pregăti societățile viitoare pentru succes. Avem acum o oportunitate excepțională de a redefini unele dintre cele mai importante industrii pentru decenii de acum încolo. Viitorul nostru este luminos, atâta timp cât este verde.