Schneider Electric prezintă sistemul pentru managementul clădirilor (BMS), denumit și sistem de automatizare a clădirii (BAS), un instrument esențial pentru funcționarea sigură, eficientă și fiabilă a unei clădiri.
Pe măsură ce lumea modernă avansează, tot mai multe clădiri se integrează în marile centre urbane. Aceste clădiri sunt locuințele, birourile, spațiile în care oamenii își desfășoară activitatea în fiecare zi sau către care se îndreaptă în afara programului de lucru – sănătate, educație, cultură, divertisment, comerț. Siguranța oamenilor este în strânsă corelație cu sistemele care stau la baza funcționării corespunzătoare a acestor clădiri.
Soluțiile de automatizare și de gestionare ale locuințelor și clădirilor au un rol semnificativ în sporirea siguranței, a eficienței și a flexibilității în utilizare, mai ales în contextul creșterii accelerate a costului utilităților, dar sunt importante și pentru asigurarea confortului optim pentru ocupanți.
Compus din software și hardware, un sistem BMS controlează și monitorizeaza echipamentele mecanice și electrice ale unei clădiri, cum ar fi sistemele de alimentare, HVAC (încălzire, ventilație, aer condiționat), iluminatul, protecția la incendiu și sistemele de securitate.
Într-o societate în continuă transformare, așteptările privind clădirile s-au schimbat. Oamenii au nevoie de clădiri mai sustenabile, mai eficiente, mai rezistente și mai atent orientate către nevoile lor. Pe măsură ce companiile s-au concentrat din ce în ce mai mult asupra eficienței energetice și sustenabilității, nevoile și așteptările chiriașilor au evoluat și ele, influențând inevitabil și modul în care trebuie construite și gestionate clădirile. Aceste tendințe au impulsionat foarte mult implementările soluțiilor BMS tradiționale, stimulându-le să crească și să evolueze.
În același timp, progresele în domeniul tehnicii de calcul în cloud, IoT, analiza și inteligența artificială conduc acum la aplicații și funcții noi și mai complexe. Cu acestea ca tehnologii de bază, soluțiile BMS de ultimă generație sunt acum instrumentul de integrare și agregare pentru toate datele unei clădiri, din cadrul mai multor sisteme și senzori de tehnologie pentru afaceri și operațiuni. Nu în ultimul rând, pe lângă beneficiile legate de siguranță, eficiență energetică și sustenabilitate, sistemele pentru managementul clădirilor ajută la reducerea atacurilor cibernetice care pot perturba operațiunile zilnice ale clădirilor.
Prin gestionarea și controlul concertat al întregii clădiri, eficiența energetică și operațională poate crește considerabil, sporind în același timp productivitatea și starea de bine a ocupanților și, implicit, loialitatea chiriașilor și a ocupanților în general.