Firma de comunicaţii globale Viasat a devenit recent primul partener de comunicaţii prin satelit al iniţiativei Airband lansate de Microsoft, o iniţiativă care are scopul declarat de a intensifica eforturile globale de furnizare a Internetului de mare viteză, privită ca un drept fundamental al omului.
Cele două companii au arătat într-un comunicat comun că studiile Uniunii Internaţionale pentru Telecomunicaţii arată că aproximativ o treime din populaţia lumii, adică circa 2,7 miliarde oameni, nu au folosit niciodată Internetul. Ele susţin că sateliţii vor permite ca accesul la Internet să fie disponibil în zone izolate care, anterior, aveau foarte puţine opţiuni de conectivitate convenţională.
O astfel de situaţie face ca aproape o treime din populaţia lumii să fie lipsită de acces online la educaţie, îngrijiri sanitare, oportunităţi de afaceri, legături cu familia şi multe altele, iar cea mai mare parte a acestui procent trăieşte în doar 20 de ţări din Africa şi zona de Sud a globului.
Lansată în 2017, iniţiativa Airband funcţionează prin intermediul parteneriatelor cu furnizori locali şi regionali de Internet şi energie, producători de echipamente telecom, ONG-uri şi organizaţii guvernamentale şi urmăreşte furnizarea de acces la Internet şi abilităţi digitale relevante în întreaga lume. Recent, Microsoft a declarat că prin intermediul iniţiativei a fost furnizat acces la Internet de mare viteză pentru peste 51 milioane oameni la nivel global, aici fiind incluse patru milioane de oameni din comunităţi rurale izolate americane, plus 47 de milioane în ţări dinafara Statelor Unite.
Accesul universal la Internet face parte dintre obiectivele de dezvoltare sustenabilă ONU, iar prin concentrarea unei mari părţi a noului parteneriat către Africa, Microsoft şi Viasat au afirmat că vor lucra împreună ca să furnizeze conectivitate şi cunoştinţe pentru educaţie, sănătate şi opotunităţi economice în pieţe critice. Printre acestea se numără Republica Democrată Congo, Nigeria, Guatemala, Mexic şi SUA, dar şi ţări precum Egipt, Senegal şi Angola, ţări unde conectivitatea la Internet va fi furnizată în anumite zone pentru prima dată în istorie.