Aproape jumătate din factorii de decizie IT care au participat la un sondaj realizat de firma de cercetare Rimini Street au afirmat că actuala criză a costului vieţii a condus deja la incapacitatea de a satisface aşteptările salariale pentru salariaţii noi şi cei existenţi din IT.
Cercetarea a descoperit că directorii IT se luptă să caute noi talente şi să îmbunătăţească condiţiile de retenţie devenind mai flexibili în modelele lor de angajare, aici fiind incluse angajarea de talente cu experienţă mai puţină şi abilităţi mai reduse, dar cu dorinţa de a învăţa (60% din respondenţi).
Alte acţiuni luate numără instruirea intersectorială a personalului existent (40%) şi angajarea de servicii terţe pentru furnizarea de suport permanent sau bazat pe proiecte, management al aplicaţiilor sau servicii de outsourcing (47%).
Intitulat IT leaders: The future outlook report 2023, studiul a intervievat directori IT şi de tehnologie din Europa şi Orientul Mijlociu. În vreme ce 62% din respondenţi spun că transformarea digitală reprezintă o prioritate în 2023, 77% se află doar în faza de planificare a proiectelor şi 56% nu dispun în acest moment de un proiect de transformare digitală. Deşi creşterile bugetelor IT pentru acest an rămân conservatoare, 44% din liderii IT simt presiuni suplimentare exercitate de consiliile de administraţie pentru a demonstra valoare adăugată pentru cheltuielile tehnologice.
În temeni de tehnologii legate de transformarea digitală, 76% dintre cei intervievaţi au auzit de noile soluţii ERP (ERP compozabil) şi 84% dintre ei se aşteaptă la investiţii în aşa ceva în 2023. Circa 47% dintre ei consideră că adoptarea de noi strategii ERP ar trebui considerată un program de schimbare managerială necesitând angajarea de noi salariaţi, în vreme ce 43% se aşteaptă ca liderii IT să aibă nevoie de planuri suplimentare legate de resurse financiare care să sprijine noul ecosistem de tehnologii.
Chiar dacă respondenţii prioritizează transformarea digitală, studiul arată că multe organizaţii sunt în mare parte abia la începuturile călătoriei digitale. Principalii furnizori de IT oferă pachete de soluţii integrate care să ajute firmele să progreseze pe calea transformării digitale, dar acest studiu arată încă o dată că oamenii ezită să cumpere tot ce au nevoie de la un singur furnizor.
Studiul mai arată că, în condiţiile în care un procent semnificativ din bugetul IT continuă să fie alocat IT-ului moştenit şi sistemelor de tip enterprise, liderii IT ar trebui să revizuiască costurile totale de deţinere asociate achiziţionării şi mentenanţei aplicaţiilor folosite în firme.