Cu peste 600.000 de oferte de angajare în 2022, OLX Locuri de muncă a lansat INDEXUL Locurilor de Muncă – indicatorul situației și al evoluțiilor de pe piața forței de muncă din România.
INDEXUL a fost lansat in exclusivitate marilor angajatori și companiilor partenere OLX în cadrul evenimentului REsource by OLX Locuri de Muncă, ce a avut loc pe 22 februarie la Courtyard by Marriott Bucharest Floreasca. Versiunea integrală a “Indexului locurilor de muncă” poate fi accesată aici: https://business.olx.ro/locuri-de-munca/
Principalele concluzii ale raportului OLX Locuri de Muncă arată modul în care companiile au reacționat în fața provocărilor din ultimul an – cauzate de războiul de la graniță, creșterea inflației și problemele de aprovizionare cu materii prime – dar și modul în care economia s-a transformat în ultimii ani. Astfel, anul curent va fi un an în care așteptările salariale ale candidaților din sfera blue collar sunt mai mari, ca urmare a creșterii generalizate a prețurilor. Pentru angajatori, retenția angajaților blue collar, precum și recrutarea de noi candidați sunt principalele preocupări în acest an, întrucât deficitul de personal continuă să fie marea provocare pentru directorii de resurse umane.
„Peste 600.000 de noi anunțuri de angajare au fost publicate pe OLX în 2022, iar cele mai multe solicitări au venit din sfera blue collar: lucrători în producție/logistică, șoferi/curieri și personal din industria hotelurilor și a restaurantelor”, declară Vladimir Desliu, Senior Category Manager OLX Locuri de Muncă.
În medie, angajatorii au publicat câte 52.000 de anunțuri de locuri de muncă în fiecare lună a anului 2022, pe platforma OLX Locuri de Muncă. 80% dintre acestea făceau referire la joburile din sectorul blue-collar.
Salariul mediu în România: Sectoarele cu cele mai mici și cu cele mai mari salarii
Salariul mediu net din România a depășit în luna octombrie 2022 valoarea de 4.000 de lei net pe lună, în creștere cu 13% față de perioada similară din 2021. Angajații din sectorul IT sunt cel mai bine plătiți salariați din economie, cu un salariu mediu de circa 9.500 de lei net în octombrie 2022. La polul opus se află angajații din sectorul hotelurilor și al restaurantelor, care au avut un câștig salarial mediu mai mic de 2.300 de lei net în octombrie 2022.
Creșterea salariului mediu a fost de 13% din ultimul an a fost ”anulată” de inflația de 15% din aceeași
perioadă și, de fapt, angajații au resimțit o scădere cu două puncte procentuale a salariilor.
Salariul minim în România: Context european și perspective
Deși a crescut constant în ultimii ani, salariul minim din România este de trei ori mai mic decât cel din Germania, din Franța și din Olanda. Cu un salariu minim brut de 516 euro pe lună în 2022, România s-a aflat, anul trecut, pe locul patru în topul statelor din Uniunea Europeană cu cele mai mici salarii minime, după Bulgaria (unde salariul minim era de 363 de euro brut pe lună în al doilea semestru din 2022), Letonia (500 de euro brut pe lună) și Ungaria (504 euro brut pe lună), arată datele Eurostat.
Topul domeniilor cu cele mai multe anunțuri de angajare de pe platforma OLX Locuri de muncă
La categoria blue collar, cele mai multe locuri de muncă scoase la concurs prin OLX în 2022 au fost în domeniile: lucrători producție – depozit- logistică (peste 176.000 de joburi), șoferi-servicii auto–curierat (peste 102.000 de anunțuri) și personal hotelier-restaurant (peste 85.000 de anunțuri).
În categoria grey collar, cele mai multe anunțuri de angajare publicate pe OLX în 2022 au fost pentru categoriile: casieri-lucrători comerciali (peste 48.000 de anunțuri de angajare ), agenți-consultanți vânzări (aproape 22.000 de anunțuri) și personal medical (aproape 6.500 de anunțuri de angajare). La categoria white collars, pe primul loc este categoria personal administrativ–secretariat, cu peste 11.000 de anunțuri de angajare.
Domeniile cu cei mai mulți candidați – Șoferii, cea mai activă comunitate de candidați de pe platforma OLX Locuri de Muncă.
Candidații care și-au căutat un loc de muncă prin intermediul platformei OLX au generat pe parcursul anului 2022 un număr de 5.850.000 de aplicări la anunțurile de angajare disponibile, în ușoară creștere față de anul 2021.
Peste 3,3 milioane de români și-au căutat un loc de muncă prin intermediul platformei OLX în 2022, cu 15% mai mulți decât numărul de candidați înregistrați în 2021. Șoferi-servicii auto– curierat este domeniul care a atras cei mai mulți candidați unici și în 2022, cu 600.000 de candidați în 2022. Pe locul doi în clasament s-a aflat categoria personal hotelier-restaurant, care a atras peste 370.000 de candidați unici, urmată de lucrători producție-depozit-logistică, cu aproape 330.000 de candidați.
Pe ultimele doua locuri în top s-au situate categoriile de job-uri de tipul ingineri-meseriași-constructori cu 296.037 de aplicații și aplicații pentru munca în străinătate cu 287.850 de aplicații.
Cerere și ofertă – Numărul de anunțuri și de candidați pe județe
Cinci zone – București, Brașov, Cluj, Timiș și Sibiu – au avut cu cele mai multe anunțuri de angajare
publicate pe OLX în 2022: cele peste 330.000 de anunțuri de locuri de muncă disponibile în aceste județe au reprezentat 53% din totalul anunțurilor de angajare de pe OLX în 2022.
Bucureștiul concentrează 14% din totalul candidaților pentru un loc de muncă în 2022, cu peste 450.000 de candidați. Pe următorul loc se află Clujul, cu aproape 127.000 de candidați.
Numărul de aplicări pe județe
Un număr de peste 3,3 milioane de români care și-au căutat un loc de muncă prin intermediul platformei OLX au generat peste 5,85 milioane de aplicări la locurile de muncă vacante disponibile pe OLX în 2022. Mai mult de un sfert (26%) din totalul aplicațiilor la anunțurile de angajare listate pe OLX în 2022 au fost înregistrate în regiunea București-Ilfov, cu peste 1,5 milioane de CV-uri trimise de candidați în 2022. Iași, Constanța, Cluj și Brașov se află pe următoarele locuri în top în funcție de numărul de aplicări de la candidați.
Migrația și importul forței de muncă: Peste 250.000 de român pleacă anual în străinătate. În România, unul din cinci muncitori străini provine din Nepal.
România continuă să fie o țară ”exportatoare” de forță de muncă, având în vedere că anual pleacă din țară câte 250.000 de persoane, majoritatea cu vârsta de muncă, iar numărul celor care se întorc din străinătate să locuiască în România este mai redus. În platforma OLX- Locuri de muncă, numărul de anunțuri de locuri de muncă disponibile pentru categoria ”munca în străinătate” a fost de peste 18.000 în 2022.
Pe de altă parte, deficitul de forță de muncă din cauza migrației externe a românilor, precum și fluctuația mare de personal cu care se confruntă angajatorii din anumite sectoare (cum este HoReCa) au fost factorii care i-au determinat pe unii angajatori să ”importe” forță de muncă din alte state. Dacă în perioada 2017-2019 vietnamezii erau pe primul loc în clasamentul cetățenilor cu drept de muncă în România, nevoia de forță de muncă din sectoare precum hoteluri și restaurante, dar și construcții, a condus la o schimbare a acestui top, aducând pe primele locuri muncitorii din Nepal și din Turcia.
Legat de războiul din Ucraina, datele OLX arată că la două săptămâni de la invazia Rusiei în Ucraina, 20% dintre anunțurile de angajare disponibile pe OLX menționau faptul că angajează inclusiv personal din Ucraina, iar la sfârșitul lunii decembrie 2022 ponderea anunțurilor destinate inclusiv candidaților din Ucraina a ajuns la 81% din totalul anunțurilor de angajare.
„Recrutăm și candidați din state non-UE. Angajatorii sunt mulțumiți deoarece angajații din statele non-UE sunt muncitori, au rezultate, sunt serioși, nu lipsesc, fluctuația în rândul lor este mai mică. Multe companii întâmpină dificultăți în ajustarea fluxurilor sau a procedurilor la cultura angajaților non-UE care au, spre exemplu, nevoie de timp și spațiu pentru rugăciune, anumite pauze, acces la un meniu diferit”, declară Bogdan Gabor, Country Manager Lugera, în paginile celei de-a 7-a ediții a INDEXULUI Locurilor de Muncă OLX.