Aproape jumătate din responsabilii cu securitatea informatică din firme la nivel global intenţionează să îşi schimbe slujbele în următorii doi ani, iar jumătate dintre aceştia vor să plece definitiv din sectorul de securitate, din pricina factorilor multipli de stres, conform unei analize recent publicate de Gartner.
Firma de analiză avertizează că organizaţiile care vor continua să nu socotească managementul riscurilor de securitate ca fiind critic, care vor menţine în funcţie programe de securitate axate pe conformitate şi care au nivele scăzute de suport din partea conducerii executive riscă tot mai mult să îşi piardă nivelul de reţinere a angajaţilor din securitate, deoarece aceştia vor căuta tot mai mult slujbe unde se simt apreciaţi şi unde ştiu că pot genera un impact.
În vreme ce responsabilii cu securitatea se luptă cu stresul, cu fenomenul de burnout şi cu managementul prost al securităţii, oamenii din subordinea lor rămân tot mai neprotejaţi, rezultatul fiind acela că lipsa de talente sau eşecul de natură umană sunt aşteptate să devină un factor important în cel puţin jumătate din incidentele de securitate până la mijlocul acestui deceniu. Tendinţa se poate constata limpededin numărul de atacuri de natură social engineering împotriva angajaţilor obişnuiţi, pe care mulţi atacatori îi socotesc acum drept cel mai vulnerabil punct de exploatat din organizaţii.
Conform Gartner, anul trecut aproape 70% dintre angajaţi au scurtcircuitat procedurile de securitate ale firmei, iar 74% sunt dispuşi să scurtcircuiteze astfel de proceduri dacă consideră că astfel au o şansă mai bună ca ei sau echipa lor să atingă un obiectiv de afaceri.
Analiza afirmă că jumătate din firmele medii şi mari vor adopta, din astfel de considerente, programe de management al riscurilor interne în următorii doi ani. Ele vor identifica comportamente riscante care pot duce la exteriorizarea de active ale firmei sau alte acţiuni dăunătoare.