Deși rolul inițial al tokenizării era de a oferi un nivel suplimentar de securitate plăților, acum deschide calea unor noi oportunități pentru consumatori și comercianți. Datorită acestei tehnologii, companiile pot oferi experiențe de plată simple și sigure care au potențialul de a crește ratele de aprobare a plăților cu până la 3%, contribuind la retenția clienților.
În domeniul plăților, tokenurile înlocuiesc datele cardului și le transformă într-un cod care nu poate fi descifrat. Fiecare token este unic, astfel că nu poate fi spart sau exploatat de infractorii cibernetici, protejând în acest mod detaliile de plată. Pot exista mai multe tokenuri generate pentru același card – fiecare dintre ele are asociat un număr unic și poate fi folosit exclusiv pe aplicația sau dispozitivul în care este stocat. Acesta este unul dintre motivele pentru care Visa Token Service (VTS) a emis mai mult de 100 de milioane de tokenuri în Europa Centrală și de Est – un număr considerabil mai mare decât cel al cardurilor fizice Visa din regiune.
Tokenizarea este următoarea etapă în evoluția plăților digitale, inițiată de adopția și răspândirea plăților contactless, utilizatorii preferând din ce în ce mai mult să folosească un card virtual și smartphone-ul pentru a face plăți. Astăzi, tokenurile sunt folosite într-o măsură mult mai mare pentru plățile online și vor conduce în viitorul apropiat la ștergerea graniței dintre plățile online și cele în magazinele fizice, deschizând calea pentru noi metode și soluții de plată.
Volumul tranzacțiilor realizate cu carduri Visa prin intermediul tehnologiei de tokenizare, în Europa Centrală și de Est, a crescut de patru ori mai rapid decât toate celelalte tranzacții Visa din regiune, în 2022 comparativ cu anul anterior. Tokenizarea este o tehnologie relativ nouă, iar Visa, împreună cu partenerii săi, continuă să exploreze potențialul ei pentru a crea experiențe de plată inovatoare.