Uniunea Europeană intenționează să decarbonizeze sectorul construcțiilor până în 2050, iar asociațiile industriale din Statele Unite ale Americii au stabilit aceasi obiectiv: atingerea unui nivel de emisii nete zero în sectorul construcțiilor până în 2050.
Una dintre cele mai mari provocări în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră rezultă din eficiența energetică scăzută a clădirilor existente și din ratele de renovare încă prea scăzute în aproape toate statele membre ale Uniunii Europene. Reducerea amprentei de carbon a UE necesită o creștere semnificativă a reabilitării energetice a fondului imobiliar existent.
Având în vedere provocările de mediu din ce în ce mai mari, este imperativ să regândim abordarea privind proiectarea și exploatarea clădirilor, cât mai ales reabilitarea acestora.
Preocupată de tendințele, prioritățile și strategiile viitoare pentru arhitectură și design interior, PlanRadar a realizat o sinteză a principalelor măsuri prin care specialiștii în domeniu se adaptează la schimbare și planifică un viitor sustenabil prin intermediul arhitecților, dezvoltatorilor imobiliari și a studiourilor de design interior.
1. Personalizare si hiperlocalizare
Cercetări recente arată că, atunci când vine vorba de crearea de clădiri rezistente la impactul schimbărilor climatice, proiectanții se orientează către localizare, respectiv către respectarea și reflectarea mediului local în proiectare și construcție.
Practic, fiecare proiect ține cont de caracteristicile regionale și specifice locului – modele meteorologice regionale, infrastructură, stiluri arhitecturale. Dar pentru a pregăti clădirile pentru o planetă în curs de încălzire, cu tulburări climatice extreme, arhitecții ar trebui să ia în considerare condițiile meteorologice și de mediu la un nivel personalizat si adaptat local.
„Un colț de stradă poate deveni o insulă de căldură, ceea ce înseamnă că este nevoie de materiale de construcție care reflectă căldura sau de amenajări peisagistice cu multe spații verzi. Un bloc poate fi afectat de inundații în viitor din cauza infrastructurii locale, ceea ce înseamnă că este nevoie de conceperea unor soluții superioare de drenaj și de supraînălțare încă din faza de construcție, sau în faza de reabilitare. Pentru atingerea obiectivuli macro, este nevoie în primul rând de reducerea impactului local al schimbărilor climatice la nivel micro.” – Sander Van de Rijdt, co-fondator PlanRadar.
2. Conectivitate urbană si extraurbană
Numeroși proiectanți pun accent pe reducerea expansiunii urbane prin promovarea dezvoltării unor orașe mai dense. Această strategie joacă un rol crucial în reducerea emisiilor generate de transport și în sporirea eficienței energetice, dar prezintă, de asemenea, anumite provocări.
Se preconizează că aproximativ 80% din populația globală va locui în zonele urbane până în 2050, ceea ce înseamnă că este nevoie de o abordare viabilă, care să evite aglomerarea mai multor clădiri înalte în spații limitate.
Soluția constă în perceperea fiecărui nou proiect urban ca parte integrantă a unui întreg coerent și în colaborare strânsă cu planificatorii urbani. Această colaborare garantează că rețelele de transport, căile de acces pietonal, rutele pentru biciclișți și spațiile naturale sunt integrate perfect în noile cartiere urbane. În plus, este esențial să se asigure un acces ușor la servicii și facilități locale – magazinele alimentare, locurile de divertisment și spațiile de birouri – făcând că viitorul vieții urbane să fie cât mai eficient, echitabil și durabil posibil.
3. Valorificarea materialelor locale, sustenabile
Utilizarea materialelor sustenabile din surse locale pentru a construi clădiri noi garantează un impact minim asupra mediului și conferă rezistență și durabilitate pe termen lung. Se reduc astfel emisiile asociate transportului și se încurajează în același timp afacerile și industriile locale – oțel verde produs de turnătorii locale inovatoare, chirpici (un material de construcție cu o istorie de mii de ani în lume continuă să fie una dintre cele mai durabile alegeri), bambus, cupru, granit etc.
Prin aprovizionarea cu materiale la nivel local, constructorii pot contribui, de asemenea, la eforturile locale de atenuare a schimbărilor climatice. De exemplu, în regiunile predispuse la incendii, utilizarea de arbori mai mici sprijină strategiile de gestionare durabilă a pădurilor, abordând astfel provocările de mediu la nivel local.
4. Promovarea practicilor durabile în lanțul de aprovizionare
Experții în construcții și arhitecții excelează în ceea ce privește inovarea lanțului de aprovizionare prin adoptarea unei transparențe sporite și a noilor tehnologii care permit urmărirea materialelor din fabrică până la șantier precum PlanRadar, care ajută la reducerea impactului lucrărilor de construcție sau remediere.
Astfel, angajamentul față de practicile etice în materie de muncă și de producție capătă importantă crucială pentru numeroși clienți din domeniul construcțiilor.
PlanRadar conectează digital toți membrii echipei și oferă acces în timp real la date despre proiect, permițând dezvoltatorilor și furnizorilor să acționeze din timp pentru reducerea costurilor, a resurselor și a timpului alocat lucrărilor.
Prin conectarea în timp real a întregii echipe – de la managerii de proiect la echipele de pe șantier, subcontractori și părțile interesate, utilizatorii PlanRadar își pot spori în mod considerabil eficiența și profitabilitatea în cadrul proceselor de constructie sau renovare și pot gestiona cu mai multă ușurință atingerea obiectivelor de zero emisii nete pentru clădiri până în 2050.