Tot mai mulți tineri caută un job de game tester pentru a câștiga ceva bani, în timp ce merg la facultate. Game tester poate fi o sursă de bani ocazională, dar poate fi și o rampă de lansare pentru tinerii pasionați de aplicații, gadget-uri și jocuri.
Universitățile din România se îndreaptă spre zona de gaming, iar tinerii studenți sau chiar simpli absolvenți de liceu continuă să caute ofertele de game tester, chiar dacă salariul de început este modest. Marile companii, cu numeroase oferte pe platformele de recrutare precum eJobs.ro, atrag tineri pasionați, buni cunoscători ai limbii engleze și interesați de o carieră în domeniu.
Ce înseamnă să fii game tester
Pentru mulți tineri pasionați de jocuri, o ofertă de game tester este o nouă oportunitate. Principala responsabilitate este să testeze tot felul de jocuri și aplicații și să notifice bug-urile pe care le găsesc. Defectele sau bug-urile trebuie descoperite chiar din faza de producție, astfel încât utilizatorul final să poată folosi jocul sau aplicația respectivă fără sincope.
A testa un joc presupune să îl parcurgi de la bun început la final, să explorezi toate nivelurile, să insiști asupra aspectelor dificile, să verifici toate extensiile și modificările aduse jocului pe parcurs.
Responsabilități și oportunități
Tinerii care își doresc un job de game tester trebuie să știe că munca lor nu presupune doar distracție și joc. Nu este doar un hobby după o zi de studii sau de muncă, ci un job în sine, cu provocări și responsabilități. Testerul trebuie să joace acel joc în diverse moduri, să verifice diverse scenarii, să gândească precum utilizatorii pasionați și să caute erori acolo unde programatorii nu s-au gândit că pot apărea.
Un game tester trebuie să fie foarte atent la detaliile grafice, culori, linii și forme atractive pentru un utilizator, dar și la sunetele sau muzica folosită în joc, precum și la partea de balacing, cât de facil sau dificil este jocul.
Orice eroare întâlnită în procesul jocului este raportată echipei de dezvoltare, iar testerul trebuie să aibă cunoștințe bune de limba engleză deoarece comunicarea internă din marile companii de gaming se face în limba engleză.
În ceea ce privește salariul și oportunitățile oferite de acest joc, un game tester lucrează mai puțin în echipă, dar trebuie să fie mult mai atent la detalii și să facă multă muncă repetitivă. Salariile sunt la niveluri modeste, pornind de la 1.500 de lei pe lună, dar oportunitățile pot fi destul de bune. Un game tester poate evolua în cadrul companiei și poate ajunge pe o poziție mult mai bine plătită, mai ales dacă are și studii sau certificări în domeniu.
Abilități necesare pentru meseria de game tester
• Limba engleză nivel mediu spre avansat
• Pasiune pentru jocuri, gadget-uri și aplicații
• Abilitatea de a înțelege modul de creare și dezvoltare a jocurilor și aplicațiilor
• Capacitatea de a lucra sub presiune
• Seriozitatea de a respecta termenele limită
• Atenția sporită la detalii
• Capacitatea de a îndeplini sarcini repetitive
• Deschiderea spre comunicare și lucru în echipă
• Abilitatea de a lucra pe mai multe platforme uneori concomitent, atât pe desktop, consolă cât și pe telefon
Pentru mulți tineri care caută un job remote în București, sau un job part time, poate fi o șansă de a-și suplimenta banii pe care îi primesc de la părinți.