După premiera anunțată de curând de Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, care a finalizat primul curs opțional de comunicații de date, am discutat cu directorul adjunct, prof. dr. Aurel Constantin Soare și inginerul de sistem, Dan Cimpoiașu, încercând să aflăm modul în care pot fi incluse astfel de cursuri în programa educațională și pot fi pregătiți viitori specialiști în tehnologii viitoare.
Club IT&C: A fi director este o provocare, indiferent de mărimea sau poziția școlii. Care sunt dificultățile întâmpinate în actuala schimbare de paradigmă în învățământ?
Prof. dr. Aurel Constantin Soare: Da, așa este, mai ales în condițiile actuale. Noi provocări, noi elemente de curriculă, noi așteptări de la unitățile de învățământ într-un context în care se finalizează noua lege a educației. Elevul contemporan este mult mai deschis tehnologiei digitale, este mai doritor de educație activă, cu implicarea lui în procesul predării-evaluării competențelor europene.Pandemia ne-a direcțional actul de management spre noi direcții de recladire a interesului beneficiarilor direcți către actul educațional.Suntem într-o metamorfoză instituțională și intr-o schimbare de paradigmă motivațională.
Club IT&C: O nouă arhitectură școlară presupune un raport echitabil între nevoile curriculare de sistem, la nivel naţional, şi cele de nivel local, acționând pe principiul descentralizării. Cum se aplică acest fapt într-un liceu cu specific militar?
Prof. dr. Aurel Constantin Soare: Dacă o să găsim acele pârghii transformatoare pentru actul didactic digitalizat și activat motivațional atunci șansele revigorării școlii vor fi mult mai mari. Pentru a face acest nou așezământ educațional trebuie inspirație, oameni ai școlii motivați, resurse interioare deschise spre suflete doritoare de cunoștințe, inspiratoare de clădirea personalitățîî lor pentru o piață a muncii dinamică, extraordinar de complexă și permanent deschisă marilor înnoiri tehnologice, inteligenței artificiale, roboticii etc. Directorul de astăzi este un om al lidershipului educațional deschizător de perspective de educație captivantă, motivațională și inspiratoare de creativitate curriculară. Avem acum în colegiu CDS urile îndreptate spre performanță la acedemiile categoriilor de forte armate.
Club IT&C: Pe parcursul ultimelor trei decenii, domeniul tehnologic s-a dezvoltat într-un ritm alert. Ce provocări și oportunități implică acest avans tehnologic?
Dan Cimpoiașu: Avansul tehnologic are un impact major în toate domeniile, cu atât mai mult în cel al educației care pregătește resursa umană pentru ocupațiile viitorului. Inteligența artificială, realitatea virtuală, tehnologiile STEM, robotica etc au devenit realități cu care fiecare dintre noi ne confruntăm în fiecare zi și acestea sunt într-o continuă dezvoltare, iar învățământul preuniversitar militar este supus unei presiuni de a ține pas cu aceste evoluții tehnologice și de a anticipa nevoile viitorului.
Dezvoltarea rapidă a tehnologie informației a dus la recunoașterea la nivelului Uniunii Europene a termenului de alfabetizare digitală, ca parte importantă în modelarea vieții personale și profesionale.
Club IT&C: De curând ați anunțat o premieră pentru învățământul preuniversitar. Pot fi integrate ușor acest gen de cursuri în curricula curentă?
Prof. dr. Aurel Constantin Soare: Începând cu data de 02 martie 2023, în colegiul nostru a fost inițiat cursul „Teoria și practica rețelelor de comunicații” susținut de Allied Telesis România, o noutate didactică și informațională. El prevede competențe europene actualizate și de specialitate în conformitate cu nevoile în continuă expansiune ale domeniului IT.
Programul orar al elevului de colegiu militar este foarte încărcat, dar cu toate acestea am reușit să găsim 2 ore pe săptămână pentru a putea desfășura acest curs opțional.
Club IT&C: Cum ajută acest curs de comunicații de date la dezvoltarea abilităților TIC ale elevilor, ținând cont și de parcursul lor ulterior(Academia Militară Tehnică)?
Dan Cimpoiașu: Pentru cei ce vor să devină ingineri, și nu numai, acest curs de comunicații de date va ajuta la o mai bună orientare în cariera militară viitoare, în sensul că aceste informații inițiale, selectate și îmbrăcate într-o formă mai digerabilă pentru nivelul lor de cunoștinte, vor conduce către o curiozitate mai mare pentru acest domeniu, deloc ușor, vor trezi curiozități și vor răspunde la întrebări.
Club IT&C: Cum apreciați implicarea echipei Allied Telesis în acest proiect?
Dan Cimpoiașu: În primul rând vrem să mulțumim încă o dată echipei Allied Telesis, directorului general Călin Poenaru și instructorului Alexandru Gaiu pentru profesionalismul și implicarea de care au dat dovadă, pentru ajutorul acordat în dotarea cu echipamente de rețea active și pasive și pentru timpul pus la dispoziție pentru susținerea orelor de curs și laborator.
Club IT&C: Care sunt beneficiile acestei colaborări atat pentru instituție, cât și pentru elevii colegiului?
Prof. dr. Aurel Constantin Soare: O astfel de colaborare, în domeniul IT fiind prima de acest gen pentru colegiul nostru, a adus un plus de valoare pentru imaginea instituției, a trezit în rândul elevilor pasiunea pentru comunicațiile de date și a creat oportunitatea de a dobândi cunoștințe și competențe în acest domeniu.
Club IT&C: Veți continua acest proiect și în anii viitori?
Prof. dr. Aurel Constantin Soare: Având în vedere interesul din partea elevilor pentru acest curs opțional vom continua, cu ajutorul echipei Allied Telesis România, să le prezentăm o variantă 2.0, revizuită și îmbunătățită, a acestui proiect în anii următori. Cu niște oameni inimosi ca cei de la Allied Telesis România, cu niște elevi bine motivați. Cred că anul școlar 2023-2024 ne va oferi șansa de a avea la aceste cursuri mult mai mulți elevi care il vor finaliza cu rezultate excelente.