Tehnologia 5G este pregătită să ajute sectorul energiei și utilităților să evolueze rapid atât operațiunile pe termen scurt, cât și pe termen lung. De fapt, 5G global pe piața de energie și utilități este de așteptat să atingă o creștere anuală de 36,7% în următorii zece ani, ajungând la 18,9 miliarde USD până în 2032.
Menținerea competitivității an de an necesită o creștere continuă, iar creșterea actuală în industrie se leagă adesea de utilizarea 5G.
Beneficiile de bază ale 5G includ conectivitate, automatizare și eficiență.
Cu viteze raportate de până la 20 gigabiți pe secundă la rate de date de vârf și o latență mai mică în comparație cu generațiile anterioare de rețele, conectivitatea rapidă a 5G și capacitatea crescută a dispozitivului oferă o infrastructură robustă pentru dezvoltarea soluțiilor energetice.
5G îmbunătățește, de asemenea, fiabilitatea fiecărei conexiuni, un beneficiu cheie pentru companiile de utilități care se bazează pe milioane de dispozitive conectate folosite pentru a partaja date din diferite locații.
Întărirea tehnologiei rețelelor inteligente cu 5G permite o automatizare sporită în rețelele inteligente. Explorând acest lucru pentru proiectul Rețea orientată pe servicii pentru rețeaua viitorului (SOGNO) al Uniunii Europene, un consorțiu de 13 companii condus de Ericsson a dezvoltat o soluție de automatizare scalabilă și eficientă din punct de vedere al costurilor. Echipa a confirmat că, combinată cu edge computing, tehnologia 5G poate să fie exploatată pentru a virtualiza serviciile de automatizare în cadrul 5G edge infrastructure.
Rețelele inteligente funcționează mai eficient decât rețelele tradiționale. Cu 5G, această eficiență este maximizată. Sprijinind conectivitatea și automatizarea sporite, 5G poate îmbunătăți tehnologiile de rețea inteligentă, permițând un management mai eficient al energiei și o distribuție îmbunătățită – economisind timp, forță de muncă și resurse financiare, ceea ce înseamnă mai multe eforturi ecologice și durabile pentru companii.
5G are o mulțime de cazuri de utilizare sectorul energiei și utilităților, inclusiv rețele inteligente, realitate augmentată și întreținere predictivă. Acestea pot fi clasificate pe scară largă în trei tipuri principale de servicii conectate:
• Banda largă mobilă îmbunătățită: 5G eMBB se concentrează pe transmisia de mare viteză a datelor utilizatorului final și a capacității sistemului. Cu alte cuvinte, fie că este vorba de a transfera rapid fișiere într-o locație sigură sau de a menține o conexiune clară, în timp real, pentru un apel conferință virtual, tehnologia 5G oferă utilizatorilor o experiență mai rapidă și mai fiabilă. De asemenea, conectează o varietate de aplicații care este posibil să nu fi fost fezabile din punct de vedere tehnologic înainte de apariția 5G.
• Comunicații mission-critical: tehnologia 5G oferă comunicația fiabilă cu latență scăzută, esențială pentru aplicațiile critice, iar mesajele sunt livrate rapid și complet, chiar și în situații cu congestie sau interferență în rețea. În plus, 5G acceptă rețele private și acceptă segmentarea rețelei – o configurație de rețea care permite crearea mai multor rețele virtuale și independente pe deasupra unei infrastructuri fizice comune.
• Internetul obiectelor masive: standardul 5G pentru IoT masiv poate suporta până la 1 milion de dispozitive conectate pentru aproximativ fiecare 1 km². De aceea, se preconizează că conexiunile IoT bazate pe 5G vor ajunge la 116 milioane la nivel global până în 2026.
Cu viteza, capacitatea și acoperirea îmbunătățite, 5G este gata să devină prima alegere pentru multe companii și utilizatori din sectorul Energie și Utilități.