Parţial finanţată de granturi din partea Comisiei Europene, firma de cercetare tehnologică belgiană imec a încheiat recent studii care demonstrează existenţa unor noi concepte puternice care pot fi folosite de producători să crească semnificativ viteza din reţelele de date.
Scopul cercetării a fost acela de reducere a costurilor, îmbunătăţire a rezultatelor şi micşorare a consumului energetic al reţelelor de date. Rezultatele acestei cercetări sunt aşteptate acum să fie utilizate pe distanţe mici pentru a creşte viteza transmiterii de date în centre de date, iar apoi pe distanţe mai mari pentru aplicaţii legate de 5G.
O echipă de cercetători de la laboratorul de tehnologie şi ştiinţa datelor din cadrul firmei a prezentat recent prototipul unui receptor optic care atinge o viteză brută de 200Gbps. Este vorba aici nu numai de viteze foarte mari, ci şi de nivel ridicat de scalabilitate. Acestea reprezintă două cerinţe primare pentru orice tehnologie folosită la satisfacerea cerinţelor imense ale noilor aplicaţii de performanţă.
Aplicaţiile moderne, inclusiv inteligenţa artificală, cloud computing şi 5G, consumă volume imense de date şi trebuie să proceseze aceste date cu viteze tot mai mari. Chiar dacă puterea de procesare creşte în ritm ameţitor, această evoluţie singură nu va putea ţine pasul cu cererea. Şi chiar dacă sunt dezvoltate cip-uri specializate care să satisfacă cerinţele diverselor aplicaţii, mulţi algoritmi folosiţi se bazează pe schimburi ultra rapide de date între diversele componente de procesare şi stocare date din centrele de date.
Reţelele optice de comunicaţii, care furnizează nivele tot mai ridicate de performanţă, reprezintă o parte semnificativă a soluţiei la problemă. Tehnologia optică furnizează deja coloana vertebrală a comunicaţiilor din foarte multe centre de date. Numai că printre dificultăţile legate de tehnologia optică se numără timpii de dezvoltare şi costurile.
Cele mai perfomante transceivere optice de acum folosesc opt canale cu viteze de 100 Gbps fiecare, astfel ajungându-se la o rată totală de transfer de date de 800Gbps. Inovaţia cercetătorilor belgieni dublează capacitatea canalului la 200 Gbps, fapt care permite producătorilor să reducă numărul de canale, menţinând aceeaşi rată de schimb a datelor. Asta înseamnă o reducere a complexităţii transceiver-elor în scopul îmbunătăţirii rezultatelor producţiei şi scăderii costurilor unitare. De asemenea, consumul energetic este redus.