Cum poate tehnologia să ajute în timpuri extrem de volatile în loc să rămână doar o rază de speranță? Un lucru este clar. Inteligența artificială (AI) își pune deja amprenta asupra vieții noastre în multe locuri astăzi.
AI a ajuns cu adevărat în percepția lumii de afaceri abia din noiembrie anul trecut, odată cu ChatGPT. Chatbot-ul conversațional, care folosește AI pentru a înțelege vorbirea umană și pentru a genera texte asemănătoare cu cele umane, se bazează pe modelul lingvistic GPT-3 de la OpenAI.
ChatGPT se bazează pe învățarea profundă. Ce înseamnă asta? Este doar un model lingvistic. Algoritmii sunt antrenați din rețele multistrat folosind cantități uriașe de date. Deci, inteligența artificială nu este cu adevărat inteligentă! Sistemele sunt încă departe de a înțelege conținutul într-un mod real. Prin urmare este esențial să privim această tendință cu ambivalență. Pe de o parte, există un mare risc ca AI să fie perceput prea mult ca un “artificiu” și să fie evaluat greșit potențialul uriaș. Pe de altă parte, nu trebuie să se facă cerințe prea nerealiste asupra tehnologiei. Suntem încă la început. Dacă aveți așteptări prea mari, este posibil să fiți dezamăgiți rapid și să constatați că nu se poate atinge un nivel atât de ridicat.
Cu toate acestea, este destul de clar că trendul se va accelera decisiv în 2023. AI este deja folosită în multe domenii acum. În opinia mea, acest lucru va continua. Acum doar din nou la modă: la Hannover Messe, vedem cum sistemele de chat AI vor cuceri în viitor halele de producție și vor stimula industria înainte. „Germania ar putea dezvolta o tracțiune enormă prin utilizarea AI în domenii cheie, cum ar fi industria, una dintre multele oportunități la nivel macro. Dar nu este doar producția industrială care poate fi optimizată”, potrivit managerului Microsoft, Marianne Janik.
Eliberarea forței de muncă pentru problemele importante
Credem că inteligența artificială va aduce măsuri decisive de accelerare în acest an. Atât în ceea ce privește procesele de inovație, cât și în ceea ce privește lipsa de forță de muncă calificată.
Studiile anterioare privind tendințele susțin acest lucru. Potrivit unei cercetări realizate de furnizorul de servicii IT Adesso, 59% dintre antreprenorii germani consideră că ChatGPT va ajuta la ameliorarea lipsei de forță de muncă calificată. De unde vine această idee? În curând, roboții din ce în ce mai inteligenți vor putea prelua o mare parte din sarcinile rutiniere din anumite profesii. Acest lucru eliberează forța de muncă pentru problemele esențiale!
Un articol ChannelPartner din începutul lunii aprilie notează că matematicienii, programatorii, interpretii și jurnaliștii vor trebui să se adapteze la faptul că AI va prelua cel puțin unele dintre sarcinile lor anterioare. În ceea ce privește sarcinile rutiniere, aceasta începe în mod specific cu generarea de conținut, trece la traduceri în timp real și analiza de cod în timp real și se încheie cu corectarea automată a erorilor în timpul codificării, care va fi standard în câțiva ani.
Potrivit sondajului Adesso, companiile plănuiesc să utilizeze modelul lingvistic în următoarele domenii:
• Traficul de e-mail-uri
• Cereri de asistență pentru clienți
″ Căutarea și analiza datelor
• Generarea de texte, imagini și video
• Crearea de documente
• Optimizarea SEO
• Crearea de segmente de cod.
• Oportunități peste oportunități.
Modelele avansate de inteligență artificială sunt GameChanger pentru multe programe, sisteme și software-uri din sectorul IT. Ele sunt integrate în prezent pretutindeni și vor fi în viitor. Fie că este vorba despre motoarele de căutare precum Bing și Google, despre cel mai recent sistem de operare Windows, despre un co-pilot de securitate de la Sophos sau despre lumea de produse Microsoft.
Microsoft face tot posibilul. Pentru că în 2019, gigantul tech s-a asociat cu OpenAI pentru a lucra împreună la noi tehnologii de supercomputing Azure AI. Microsoft a adâncit colaborarea în 2023; se planifică extinderea funcțiilor de AI pentru echipe, infrastructurile Azure și suita M365.
Companiile pot solicita deja acces la ChatGPT-3.5, Codex și DALL-E 2 prin serviciul Azure OpenAI. Și pentru că aceste modele AI sunt susținute de capabilități dovedite de nivel întreprinderi și de infrastructura AI optimizată pentru Microsoft Azure, va fi mai ușor pentru dezvoltatori să creeze aplicații inovatoare.
„Microsoft 365 Copilot” ar fi disponibil pentru Word, Outlook, PowerPoint și Teams. Tehnologia utilizată de Microsoft se bazează în principal pe modelul de limbaj GPT-4, care a fost prezentat publicului larg de start-up-ul OpenAI la mijlocul lunii martie 2023. Potrivit unui purtător de cuvânt al Microsoft, Microsoft 365 Copilot și Business Chat sunt conforme cu reglementările de protecție a datelor din UE și, prin urmare, pot fi utilizate fără ezitare.
Clienții selectați testează în prezent Microsoft 365 Copilot, care va fi lansat pe scară largă în lunile următoare. Evaluarea noastră: Cu inovațiile iminente, suita M365 vă va ajuta să gestionați procesele de afaceri mai bine ca niciodată în viitor, astfel încât să vă puteți concentra pe afacerea dumneavoastră de bază. Dacă sunteți interesat de această sau alte soluții digitale, nu ezitați să ne scrieți la sales@medialine.ro.
de Martin Hörhammer, CEO Medialine