România poate obține un avans de digitalizare considerabil în următorii ani, în special în sectorul public, dacă are loc un proces de debirocratizare. Deși în ultimii ani au fost făcute îmbunătățiri în acest sens, sunt necesare investiții suplimentare în dezvoltarea de proiecte smart city pentru creșterea calității vieții românilor, arată concluziile dezbaterilor despre inovare și digitalizare în România, în cadrul evenimentului Christmas Innovation Gala, organizat de Asociația Română pentru Smart City, în parteneriat cu Vantage Towers România.
Ca parte din procesul de digitalizare în România, Vantage Towers România a lansat în cadrul evenimentului platforma Customer Portal, o soluție inovatoare pentru gestionarea infrastructurii digitale, promițând să simplifice și să eficientizeze accesul la resursele tehnologice pentru companii și utilizatori.
“La Vantage Towers, am avut un an productiv, concentrându-ne pe eficiența și sustenabilitatea industriei. Am promovat infrastructură shareable, oferind soluții eficiente tuturor operatorilor mobili. În ciuda provocărilor, România continuă să ofere servicii de conectivitate de calitate la prețuri accesibile. Prin proiecte inovatoare precum smart locks și smart metering, ne-am angajat să ajutăm clienții să optimizeze consumul și să gestioneze infrastructura eficient. Lansarea platformei Customer Portal este un pas semnificativ pentru noi, fiind o platformă transparentă și accesibilă pentru toată industria, oferind acces ușor la infrastructura de telecomunicații. Customer Portal de la Vantage Towers simplifică accesul la infrastructura de telecomunicații. Acest instrument inovator permite utilizatorilor să localizeze site-uri de telecomunicații pe o hartă interactivă și să facă cereri rapide și eficiente. Cu funcționalități precum căutare avansată, filtre și rapoarte exportabile, Customer Portal îmbunătățește procesul de luare a deciziilor pentru operatorii din industrie. Am dezvoltat acest tool pentru a demonstra angajamentul nostru către transparență și accesibilitate în industrie, oferindu-l gratuit și fără costuri suplimentare. Este un pas major în susținerea eficienței și a parteneriatelor productive în sectorul telecomunicațiilor”, a declarat Ionel Crăciun, Business Development Manager CEE, Vantage Towers România.
În cadrul dezbaterilor despre digitalizarea României, participanții din mediul public și cel privat au anunțat informații esențiale despre viitorul țării prin intermediul tehnologiei.
„Evaluările arată că România trebuie să-și revizuiască direcțiile în digitalizare. Schimbările frecvente ale conducerii ministeriale, cu mandate scurte, împiedică progresul consistent. Cu toată lumea așteptând digitalizarea, realitatea este că fiecare instituție operează independent, ceea ce nu este ideal. Ghidul Digitalizării pe care îl dezvoltăm va centraliza soluțiile IT eficiente și va promova o strategie unitară. Prin acest ghid, ne propunem să standardizăm soluții software pentru a economisi resurse și a optimiza administrația publică”, a declarat Bogdan Dumea, Secretar de Stat la Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, în cadrul evenimentului.
Totodată, Victor Ponta, Consilier Onorific pentru Relații Economice Internaționale al prim-ministrului Marcel Ciolacu, a punctat că România are oameni inteligenți și inițiative private promițătoare, dar se confruntă cu un sistem birocratic care inhibă progresul. „Sunt sceptic în privința digitalizării Europei, în comparație cu alte regiuni mai avansate. În sectorul public din România, este dificil să găsești exemple de digitalizare eficientă, cu excepția unor lideri locali care reușesc să creeze comunități smart. Deși se discută mult despre descentralizare, totul devine din ce în ce mai centralizat. În 2024, mă tem că populismul va domina peisajul politic european, concentrându-se mai mult pe retorică decât pe îmbunătățirea calității vieții și serviciilor publice.”
De asemenea, reprezentanții Poștei Române au vorbit despre digitalizarea instituției.
„La Poșta Română, am observat un progres semnificativ în ultimii doi ani, subliniind importanța unui management stabil. Suntem mândri de inovațiile noastre, inclusiv lansarea de colecții de NFT-uri. Eforturile noastre se concentrează pe aducerea de noi tehnologii și soluții eficiente, cum ar fi implementarea echipamentului de arhivare electronică și dotarea poștașilor cu dispozitive electronice. Aceste realizări demonstrează adaptabilitatea impresionantă a angajaților noștri la schimbări și tehnologii noi”, a declarat Smărăndița Irina, Head of Strategy Management, CN Poșta Română.
„Evaluând progresul din 2023, sunt optimist pentru viitor. La ICI, colaborarea cu Poșta Română și alte instituții subliniază angajamentul nostru către digitalizare și inovație, inclusiv în domeniul NFT-urilor. Lucrăm la proiecte precum ScanX pentru a eficientiza procesele și susținem creșterea Smart City. Suntem mândri de realizările noastre în tehnologii noi, cum ar fi tehnologia cuantică și blockchain, contribuind la avansarea globală în aceste domenii. Oferim soluții care asigură securitate cibernetică puternică și protecție a datelor, respectând standardele GDPR. Ne concentrăm pe dezvoltarea de soluții inovatoare care adaugă valoare, inclusiv în securitatea cibernetică și protecția datelor. Prin lucrările noastre în tehnologie cuantică, HPC și blockchain, suntem recunoscuți la nivel global, inclusiv în China, unde modelul nostru de marketplace instituțional este luat ca exemplu”, a completat Victor Vevera, Director General la ICI București.
Mass-media va fi printre primele domenii acaparate de inteligența artificială
Inteligența artificială accelerează procesul de digitalizare în câmpul muncii, iar mass-media va fi unul dintre domeniile care se pregătește să fie revoluționat în mod semnificativ de noua tehnologie. Cu avansul rapid al inteligenței artificiale (AI), mass-media va fi printre primele domenii acaparate de AI, inclusiv în România, activitățile zilnice fiind împărțite tot mai mult între tehnologie și abilitățile oamenilor, semnalează Asociația Română pentru Smart City.
„În prezent, AI a ajuns la un nivel în care poate să nu doar proceseze, ci și să genereze conținut media. Algoritmi avansați de învățare automată și prelucrare a limbajului natural au capacitatea de a crea știri, articole, videoclipuri și chiar emisiuni radiofonice. Această capacitate de generare de conținut media ridică întrebări importante privind etica și responsabilitatea în jurnalism, iar industria mass-media trebuie să fie pregătită pentru această schimbare radicală”, a declarat Eduard Dumitrașcu, președinte ARSC.
Panelul dedicat viitorului mass media la care au participat Mădălin Mihai (Aleph News), Daniela Morari (Radio România Actualități) și Alin Niță (Canal 33), s-a concentrat pe impactul tehnologiei și inteligenței artificiale în mass-media.
Discuțiile au abordat evoluția digitală în media, incluzând inovații precum prezentatori AI și publicitate senzorială. Participanții au reflectat asupra provocărilor și oportunităților aduse de tehnologii precum realitatea augmentată și inteligența artificială în transmisiile radio și tv. S-a discutat despre necesitatea adaptării la noile medii, cum ar fi utilizarea AI în producția de conținut și interacțiunea cu publicul.
În concluzie, panelul a subliniat că viitorul mass-mediei va include o combinație dinamică de tehnologie avansată și interacțiune umană, evidențiind importanța adaptării continue și inovației în acest sector în continuă schimbare.
Un eveniment dedicat inovației și Networkingului celor din ecosistemul Smart City România
Pe lângă sesiunile de discuții și prezentări, evenimentul a oferit participanților oportunități ample de networking și colaborare, consolidând comunitatea profesională și celebrând progresul tehnologic.
ARSC și Vantage Towers mulțumesc tuturor participanților și vor continua să susțină inovația și progresul tehnologic în România.