Migrarea în cloud nu este o stradă cu sens unic, iar companiile care adoptă soluții cloud nu trebuie să fie îngrijorate că această decizie le va face dependente față de furnizori. Migrarea în cloud este un proces reversibil atât din punct de vedere legal/contractual, cât și tehnologic. Există nuanțe în funcție de tipul de soluții cloud contractate, însă atât soluțiile, cât mai ales datele asociate pot fi migrate către o altă infrastructură IT, on-premises sau cloud, atunci când beneficiarul consideră necesară această decizie.
Revenire la On-Prem sau migrare Cloud în Cloud?
O caracteristică esențială a tehnologiei cloud este capacitatea de a susține migrarea rapidă și flexibilă, oferind organizațiilor posibilitatea de a alege între diverse opțiuni de infrastructură IT. O companie care utilizează deja soluții cloud și dorește să schimbe furnizorul sau platforma are două opțiuni principale: să revină pe o infrastructură IT on-premises (eventual cloud privat) sau să schimbe furnizorul de cloud. Migrarea către infrastructura on-premises, cunoscută sub denumirea de „reverse cloud migration,” permite companiilor să-și readucă anumite servicii și date în propriul centru de date, dacă deține și operează o astfel de facilitate. Această abordare poate fi atractivă în cazul în care compania are cerințe specifice sau trebuie să respecte regulamente stricte privind stocarea datelor. Legislația se schimbă, iar companiile care au migrat în cloud cu 2-3 ani în urmă intră brusc sub incidența unor reglementări noi. Directiva NIS 2 (securitate cibernetică) este unul dintre cele mai bune exemple, pentru că, spre deosebire de NIS 1, se aplică unui număr mult mai mare de sectoare economice.
Dacă nu există o infrastructură IT on-premises/cloud privat și nici cerințe specifice, migrarea din cloud în cloud devine cea mai bună soluție, oferind organizațiilor posibilitatea de a profita de avantajele diferiților furnizori de servicii cloud. Aceasta poate însemna: costuri mai mici, performanță superioară, latență redusă, standarde constructive sau de securitate superioare, acces la servicii complementare sau suport local, etc.
Spre exemplu, o companie din România care optează pentru migrarea serviciilor de colocare de la un furnizor extern către M247 va avea cu siguranță o latență redusă, mulțumită localizării Centrului de Date M247 în București, acces la o echipă de suport care vorbește limba română, dar și posibilitatea contractării unor servicii complementare celor de hosting, ca de exemplu cloud backup sau Disaster Recovery as a Service. Prin urmare, decizia de migrare cloud to cloud îi va aduce beneficii pe mai multe niveluri, prin simpla schimbare a furnizorului.
Opțiuni de migrare pentru diverse soluții cloud
Termenul de soluții cloud acoperă o multitudine de scenarii, iar opțiunile de migrare în cloud trebuie analizate cu atenție în funcție de contextul exact (furnizor, platformă, tehnologii utilizate, baze de date, etc). Fiecare platformă de stocare în cloud are reguli sau limitări diferite referitoare la conținutul pe care îl vor suporta pentru migrare. La nivel general, este bine de știut însă că în funcție de tipul soluției, migrarea cloud to cloud poate fi mai facilă sau mai complicată.
Spre exemplu, este simplu să migrezi date (foldere și fișiere) din Google Drive în Dropbox, ceva mai complicat să muți un sistem ERP găzduit în cloud între doi furnizori, dar imposibil de mutat o soluție cloud de tip Software as a Service, ca Salesforce spre exemplu. În acest caz, pot fi migrate doar datele, nu și aplicația în sine cu funcționalitățile specifice. Acest lucru se datorează faptului că doar datele sunt proprietatea beneficiarului, nu și soluția cloud, care este închiriată.
• Infrastructură ca Serviciu (IaaS): – Migrarea IaaS implică transferul infrastructurii virtuale, inclusiv servere, stocare și rețele, de la un furnizor la altul. Acest proces necesită o planificare detaliată pentru a asigura compatibilitatea și securitatea datelor.
• Software ca Serviciu (SaaS): – În cazul SaaS, migrarea implică doar transferul datelor și este crucial să se asigure compatibilitatea între aplicații și bazele de date asociate.
• Servicii de Stocare de Fișiere: – Migrarea datelor între servicii de stocare în cloud, cum ar fi Dropbox, Google Drive sau OneDrive este probabil unul dintre cele mai facile exemple de migrare a unor soluții cloud.
• Backup în Cloud: – Migrarea serviciilor de backup în cloud necesită o atenție asupra compatibilității tehnologice a soluțiilor și a recuperării în totalitate a datelor în timpul transferului. Se impune o testare imediată după realizarea migrării.
• Email în Cloud: – Transferul de la un serviciu de email la altul poate fi complex, implicând migrarea datelor de la serverele de email existente și configurarea corespunzătoare a noilor servicii. Dacă ai însă propriul email server, îl poți muta foarte ușor la M247 indiferent unde este găzduit acum, ca să ai o disponibilitate de nivel TIER 3.
Provocări la migrarea cloud to cloud
Migrarea cloud to cloud implică mai multe provocări, unele legate de riscuri, iar altele de tehnologie și planificare. Un aspect critic este dificultatea estimării și incertitudinea privind costurile procesului de migrare. Deși schimbarea furnizorului poate reduce costurile operaționale IT pe termen lung, estimarea efortului de migrare reprezintă o provocare majoră. Planificarea atentă, includerea costurilor ascunse în buget și colaborarea strânsă cu furnizorii de servicii pot contribui la depășirea acestei incertitudini.
O problemă complementară poate fi lipsa resurselor și capacităților interne pentru a realiza o migrare reușită cloud to cloud. Soluția constă în angajarea unei companii specializate în migrarea în cloud pentru a asista în proces și în a dezvolta competențele echipei interne sau a recrutării de talente noi. O altă provocare este adoptarea unei strategii corecte de migrare, care să garanteze funcționalitatea noului sistem/soluție. În lipsa unei planificări atente pot apărea întreruperi, depășiri de buget, întârzieri, pierderi de date etc.
Fără o analiză tehnică de calitate, beneficiarii pot asista la scăderea performanței aplicațiilor după migrare pentru că nu au dimensionat corect noua infrastructură, opțiunile de scalare, lățimea de bandă necesară etc. Pe măsură ce companiile consideră migrarea în cloud, există diverse provocări tehnice ce trebuie luate în considerare. Compatibilitatea între diferite servicii cloud, securitatea datelor în timpul tranzitului și gestionarea dependențelor tehnologice reprezintă aspecte esențiale.
O migrare în cloud reușită necesită planificare detaliată
Din toate cele menționate anterior, reiese că migrarea din cloud în cloud poate fi o inițiativă complicată, dar justificată de rezultatele pozitive. Pentru aceasta este însă nevoie de o planificare detaliată, abordări tehnice corespunzătoare și parteneri cu experiență. Este esențial ca planificarea să țină cont de:
• Analiza celor două medii cloud implicate în migrare
• Specificul datelor și al soluțiilor gazduite
• Tehnologiile utilizate
• Competențele echipei interne
• Riscurile asociate migrării
• Obiectivele de business
• Raportul costuri versus beneficii.
Doar având în vedere aceste aspecte organizațiile pot beneficia pe deplin de flexibilitatea oferită de tehnologia cloud, evitând în același timp dependența excesivă de un anume furnizor de soluții cloud.
Pentru orice discuție despre cum poți realiza practic migrarea unei soluții cloud de la furnizorul tău actual către M247, contactează-ne la office@m247.com.