Echipele de ingineri SoftServe, una dintre cele mai mari companii IT din Europa Centrală și de Est, cu origini ucrainene, au câștigat două din cele trei provocări NATO TIDE Hackathon 2024, adjudecându-și marele premiu.
TIDE NATO Hackathon face parte dintr-o serie de evenimente menite să îmbunătățească interoperabilitatea între NATO și aliați prin căutarea de soluții și abordări inovatoare. Participanții la hackathon-ul din acest an s-au întrecut în trei provocări: Wargaming LLM, Pharmaceutical Thesaurus și Noisy Speech to Text. Echipele SoftServe le-au câștigat pe primele două.
Echipa SoftServe – Valkyrie-1 a câștigat provocarea Pharmaceutical Thesaurus, cu sarcina de a găsi o soluție care să le permită aliaților NATO sincronizarea datelor din diferite sisteme într-o singură bază de date cu medicamente, facilitând identificarea rapidă a medicamentelor echivalente din diferite țări.
Inginerii SoftServe au creat o aplicație mobilă care le permite utilizatorilor să caute un medicament în funcție de simptome, denumire sau componente printre cele disponibile de la NATO Allies. Aplicația suportă căutarea prin fotografie, text sau chat vocal, utilizând tehnologii AI. Această soluție a fost recunoscută ca fiind cea mai bună în cadrul provocării și al hackathonului, în general.
„Apreciem oportunitatea de a colabora cu numeroase echipe talentate din statele NATO în cadrul hackatonului și de a ne demonstra competențele. Astfel de evenimente subliniază importanța vitală a colaborării între aliați și a consolidării eforturilor noastre pentru un viitor mai sigur”, comentează Taras Kloba, lider de echipă și Big Data Competence Manager la SoftServe.
O altă provocare câștigată de echipa SoftServe – Valkyrie-2 a fost Wargaming LLM, ce a presupus folosirea de modele lingvistice de mari dimensiuni pentru crearea unei aplicații de joc pe care aliații NATO să o poată folosi pentru a se antrena în operațiuni multidomeniu: pe uscat, în aer, pe apă, în spațiul cibernetic etc.
În total, 34 de echipe din 21 de țări, majoritatea din agenții guvernamentale și de apărare, au concurat în cadrul NATO TIDE Hackathon din Amsterdam. Au fost prezente și cinci echipe de la companii private, dintre care două au fost reprezentate de ingineri de la SoftServe.
Câștigătorii hackathonului își vor prezenta soluțiile la conferința NATO TIDE Sprint de la Dresda, din martie și la exercițiul de interoperabilitate la scară largă Coalition Warrior Interoperability Exercise (CWIX).
Acesta este al doilea an consecutiv în care echipele SoftServe participă la hackathon-ul NATO, susținut de programul Open Tech. Anul trecut, acestea au câștigat, de asemenea, una dintre provocări.