SAP dezvăluie cele mai noi inovații tehnologice prin care își va sprijini clienții care doresc să își folosească datele la capacitate maximă, pentru a obține acces la insight-uri mai relevante, pentru a crește mai repede, dar și pentru a atinge o eficiență sporită în era inteligenței artificiale.
Noile posibilități oferite de soluția SAP Datasphere includ funcții de AI generativ și transformă planificările companiilor prin intermediul unor peisaje de date simplificate și al unei interacțiuni mai intuitive cu datele.
„Transformarea datelor în decizii corecte este necesară la nivelul tehnologiilor enterprise și devine critică pe măsură ce inteligența artificială – care se bazează pe date de calitate – revoluționează toate aspectele de business”, a declarat Juergen Mueller, SAP Chief Technology Officer și membru al Board-ului Executiv. „Noile inovații SAP Datasphere, alături de noul parteneriat cu Collibra, reprezintă un salt incredibil pentru capacitatea noastră de a ajuta clienții să-și transforme business-urile în mod inteligent cu ajutorul datelor.”
La baza anunțului SAP stă arhitectura de business de tip data fabric, care se asigură că datele nu sunt doar un simplu instrument, ci nucleul tuturor inițiativelor strategice. Inovațiile și parteneriatul anunțate ajută organizațiile să ofere date de calitate oriunde este nevoie – contextul de business și logica rămânând intacte.
„Pentru a conferi un scop datelor, o organizație trebuie să extragă informații semnificative din ele, iar acest lucru poate fi realizat numai dacă păstrează intact contextul de business. Prin extragerea și mutarea datelor, cea mai mare parte a semnificației acestora se pierde, deoarece nu mai sunt legate de procesele de afaceri. Acesta este scopul abordării arhitecturale de tip data fabric, care urmărește să acționeze în mod diferit – să simplifice accesul la datele de business esențiale, răspândite în numeroase aplicații, în cloud-uri și în depozite de date on-premise, păstrând în același timp contextul și semnificația intacte. Astfel, organizațiile pot acționa imediat asupra datelor semnificative și guvernate la nivel central și le pot furniza fiecărui utilizator din business, astfel încât aceste active valoroase să susțină luarea deciziilor bazate pe informații,” a menționat Alex-Luis Militaru, Head of SAP Business Technology Platform, Central and Eastern Europe.
Între inovațiile prezentate de către SAP se regăsesc:
1. Copilotul Generative-AI și AI Governance
Joule, copilotul cu AI generativ, este introdus acum în cadrul soluției SAP Analytics Cloud, pentru a automatiza crearea și dezvoltarea dashboard-urilor, a rapoartelor, a planurilor și nu numai. Automatizarea este posibilă datorită capabilităților vectoriale ale SAP HANA Cloud. Acestea combină puterea unor modele lingvistice mari (LLM) cu datele relevante ale organizațiilor – oferind astfel garanția păstrării contextului de business pentru rezultatele furnizate de inteligența artificială generativă.
Încorporarea AI-ului generativ într-o companie nu este posibilă fără date sigure și guvernate. Pentru a oferi organizațiilor o soluție privind supravegherea politicilor, proceselor și practicilor în materie de inteligență artificială, SAP anunță o extindere a parteneriatului cu Collibra, pentru a integra platforma Collibra AI Governance cu resurse de date SAP. Aceasta va sprijini transparența și responsabilitatea organizațiilor și va contribui la asigurarea respectării politicilor de reglementare, de conformitate și de confidențialitate.
2. Descoperiți insight-uri ascunse și tipare cu Knowledge Graph
Cu ajutorul noului knowledge graph din cadrul SAP Datasphere, organizațiile pot identifica insight-uri ascunse și tipare în cadrul aplicațiilor și sistemelor pe care le folosesc. Astfel, atât utilizatori tehnici, dar și cei de business pot înțelege legăturile dintre date, metadate și procese de business, dar pot și să sporească eficiența învățării automatizate și a modelelor lingvistice mari.
3. Planificări și analize unificate și avansate
Noua integrare a SAP Datasphere cu SAP Analytics Cloud oferă un sistem de management al datelor unic și analize avansate, pentru a susține planificarea organizațională. Cei responsabili de planificare pot folosi un singur model flexibil și au nevoie de o singură unealtă pentru prepararea, modelarea și planificarea datelor.
În plus, utilizatorii de business pot folosi și noua funcționalitate de busolă a SAP Analytics Cloud, pentru a obține estimări mai bune în cadrul planificărilor și analizelor, datorită simulărilor bazate pe date. Astfel, organizațiile pot rula simulări complexe printr-o interfață de tip chat, pentru a evalua scenariile predictive, având posibilitatea de a ajusta constant variabilele controlabile în căutarea planului optim.
Aceste noutăți susțin clienții care vor să-și transforme planificările prin unificarea planurilor financiare, operaționale, de lanț de aprovizionare și de resurse umane, având o conexiune nativă cu aplicațiile SAP și datele terțe.
„Am decis să folosim SAP Datasphere pentru o arhitectură de business de tip data fabric modernă, în combinație cu peisajul nostru SAP S/4HANA. Astfel avem posibilitatea de a crea în mod eficient o platformă modernă de analiză a datelor care să permită o capacitate de self-service pe baza unor date și modele de date de încredere”, a declarat Achim Welter, Senior Director ERP, Digital & IT Strategy, Hershey’s.
În prezent, inovațiile SAP Datasphere ajută clienții să obțină o imagine de ansamblu, unificată, care simplifică peisajul datelor, în timp ce contextul și logica sunt păstrate – ceea ce permite companiilor să se adapteze mai rapid la schimbările din piață și să ia decizii mai eficient. De la capacități vectoriale și de copilot, care asigură păstrarea contextului de business, și până la un nou knowledge graph care ajută la descoperirea insight-urilor și a tiparelor în date deosebit de complexe, inovațiile SAP asigură faptul că organizațiile au la dispoziție întreaga capacitate a datelor lor.
Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați: https://news.sap.com/?p=221995