Enterprise Software — March 13, 2024 at 5:01 pm

Cum să câștigi prin optimizarea rutelor

by

Soft Net Consulting, jucător pe  piata de consultanță privind solutiile informatice de business, a finalizat recent, pentru un client din industria de producție alimentară, implementarea unui modul de optimizare a rutelor de transport, integrat cu sistemul ASiS ERP. Clientul, o companie mare din acest sector, gestionează și livrează 7-800 de comenzi livrate în fiecare zi, cu propria flotă de mașini. Acoperirea este națională, distribuția fiind organizată pe zone, arondate unor depozite regionale.

GestionareTrecerea de la propriul sistem de livrare la utilizarea Tour Planner-ului și a funcționalităților de gestionare a transporturilor din ASiS ERP, a dus la câștigarea în medie a 50 de km/rută. La nivelul întregii flote, aceasta înseamnă o economie substanțială de combustibil și un câștig important de timp.

Cum a reușit? Printr-un proces minuțios de organizare și planificare a transportului derulat în Tour Planner, o funcționalitate nouă dezvoltată în ASiS ERP. După cum spuneam, clientul gestionează și livrează multiple comenzi, atât către clienți, cât și între propriile centre/depozite din țară. Am definit în Tour Planner o serie de rute care acoperă toate punctele de livrare (grupate pe orașe, sectoare, regiuni dintr-un județ etc.), iar aplicația calculează zilnic traseul optim pentru fiecare transport și rută.

Planificare și optimizare

Anterior acestui proces, sistemul centralizează și corelează toate datele asociate comenzilor active, legate atât de locație, cât și de cantitatea de produse, modul de ambalare, ordinea de descărcare etc. Totodată, sistemul permite comasarea și alocarea comenzilor pe mașini, în funcție de capacitate și rute, pentru optimizarea întregii activități.

Clientul gestionează în ASiS ERP întregul proces, de la picking la livrare, inclusiv generarea documentelor asociate. În funcție de ambalare (paleți, cutii, baxuri etc.), sistemul generează etichetele aferente, în baza unui cod Zebra Print Label (ZPL), specific pentru imprimantele Zebra. De altfel, echipamentele mobile Zebra sunt utilizate pentru toate operațiunile de recepție, consolidare și livrare.

Cantitățile de produse sunt preluate automat prin integrare cu cântare de podea prin tehnologii de tip IoT (Internet of Things). Alături de etichete, sistemul permite generarea și a altor documente necesare: facturi, avize de sondare, probe, materiale promoționale, documente însoțitoare pentru export, declarații de conformitate, pe anumite tipizate, atât individual, cât și în calup.

La acest client, sistemul ASiS ERP este integrat cu SFA-ul deja existent pentru ca agenții să aibă toate datele pe terminalele mobile. Într-o etapă viitoare, urmează să activăm exportul rutelor către terminalele mobile pentru utilizarea acestora în aplicații de navigație ca Waze și Google Maps.

Care sunt beneficiile

Având în vedere anvergura producției și distribuției, transportul este un aspect important pentru acest client. Prin urmare, beneficiile sunt semnificative:

• Reducerea numărului de km parcurși de fiecare mașină prin optimizarea rutei, ceea ce înseamnă atât economie de combustibil, cât și uzură mai mică a flotei;
• Reducerea timpului de livrare, parcurgerea a 50 de km putând însemna chiar și o oră/zi;
• Încărcarea mașinilor la capacitate maximă la fiecare transport prin comasarea comenzilor;
• Corelarea modului de încărcare a mașinii cu ordinea livrării, ceea ce înseamnă de asemenea câștig de timp și efort redus de manipulare a produselor;
• Generarea facilă a tuturor documentelor asociate comenzilor de livrare.

Proiectul este in derulare, sistemul urmând să aibă multiple dezvoltări și funcționalități pentru optimizarea întregii activități, nu doar a celei de transport și distribuție.

Solicită o prezentare la specialiștii Soft Net Consulting.