Valorificarea inovațiilor aduse de inteligența artificială ridică noi provocări pentru companii în ceea ce privește gestionarea riscurilor cibernetice asociate. Astfel, potrivit specialiștilor prezenți la Cluj Connecting Day, cel mai important eveniment de cybersecurity din Transilvania, este esențial pentru toate organizațiile să profite de scalabilitatea și flexibilitatea soluțiilor găzduite în Cloud, menținând în același timp un nivel ridicat de securitate sporită.
„Statisticile alarmante indică faptul că 85% dintre companii nu sunt pregătite pentru a face față unui atac cibernetic. Ne confruntăm cu posibile consecințe grave, cum ar fi pierderi financiare semnificative, furtul de proprietate intelectuală, perturbarea operațiunilor și pierderea încrederii clienților în brandurile de la care cumpără.
În acest peisaj semi-haotic se remarcă rolul crucial al managerilor de IT și al ofițerilor de securitate cibernetică. Datele arată că 85% dintre directorii de IT sunt dispuși să investească în soluții de securitate cibernetică în anul 2024.
Experiențele recente, precum atacurile cibernetice în domenii precum sănătate, companii aeriene, finanțe și bănci sau instituții publice, ne reamintesc de importanța unei securități cibernetice robuste. Doar prin educație și expertiză, putem preveni astfel de incidente și minimiza impactul lor.
Ca furnizor de servicii IT, echipa BRINEL a fost implicată în rezolvarea unor situații critice generate de atacuri cibernetice. Un exemplu notabil este cazul unui grup de distribuție important din România, cu peste 50 de depozite și peste 1.000 de angajați care a fost victima unui atac ransomware. Prin eforturi îndelungate și o abordare integrată, am reușit să restabilim operațiunile companiei, evidențiind astfel capacitatea noastră de a oferi soluții fiabile și eficiente. Ne putem afirma cu încredere ca o alternativă solidă în astfel de situații, dar este întotdeauna mai înțelept să previi decât să rezolvi.
În fața amenințărilor cibernetice din ce în ce mai sofisticate, este imperativ să ne consolidăm capacitățile de protecție și să promovăm o cultură a securității cibernetice zilnic. În concluzie, investiția în educație și tehnologii de securitate reprezintă cele mai eficiente arme împotriva atacurilor cibernetice”, a explicat Andrei Savin, General Manager BRINEL.
„Nu mai putem trăi fără tehnologie, însă e important să poată fi folosită într-un mod sigur”
Necesitatea focusului pe securitate cibernetică în peisajul dinamic al unei lumi multicloud a fost subliniată și de Dorin Pena, Managing Director al Cisco Romania & CIS.
„În ciuda faptului că am trecut prin perioade de pandemie, de război, am evitat, în România, intrarea în criză. Cu toate că ne aflăm într-o perioadă de incertitudine și volatilitate, nu putem să nu observăm o tendință pozitivă în țara noastră. Ne-am adaptat muncii la distanță, am putut accesa sistemul medical, am avut un sistem de educație funcțional.
E cert că nu mai putem trăi acum fără tehnologie, însă e important ca aceasta să poată fi folosită într-un mod sigur. Nu în ultimul rând să ne îndreptăm către sustenabilitate, spre ceea ce lăsăm generațiilor viitoare.”, a precizat Pena.
Inovarea, cheia succesului și în IT
Printre speakerii Cluj Connecting Day s-a numărat și Cătălina Niculiță, System Engineering Manager la Cisco, care a vorbit despre ultimele inovații ale companiei. „Un software performant are nevoie de un hardware echivalent, iar prin echipamentele pe care le furnizăm facem inclusiv economie de energie electrică, și termică.
Chipset-ul nostru Cisco Silicon One este o infrastructură de rețea AI ce revoluționează capacitățile de rețea. Echipamentul hardware poate fi schimbat din software, având viteză, flexibilitate și funcționalități deosebite. Nu am ajuns încă la nivelul din filmul “Matrix”, însă încercăm să automatizăm tot ce se poate. Noile inovații ne vor ajuta să concretizăm rețelele viitorului”.
Răzvan Atimariti, Collaboration Lead Romania & CIS la Cisco, a subliniat importanța conectivității în condițiile sistemului hibrid de muncă. „78% dintre persoanele aflate în această sală spun că lucrează în acest sistem, 70% folosesc cel puțin trei platforme de conferințe online.
90% dintre întâlnirile de afaceri includ cel puțin un participant la distanță. Tocmai de aceea noi punem la dispoziție sisteme de rezervare a sălilor de ședință, căști pentru contact centere, sisteme complexe de conferințe la distanță. Toate aceste echipamente sunt realizate din materiale reciclabile, inclusiv ambalajele în care sunt livrate”.
Peste 100 de specialiști prezenți la eveniment
A 5-a ediție CLUJ CONNECTING DAY, organizată de BRINEL și CISCO, a reușit să atragă peste 100 de participanți, prezentând trendurile tehnologice în AI și securitate cibernetică, soluții de modernizare a infrastructurii și adaptarea facilă la noul mod de lucru hibrid, precum și modalități de a asigura complianța NIS 2 și noutăți legate de protecția datelor și transformare digitală.
Agenda a inclus atât dezbateri asupra celor mai recente tendințe din industrie, cât și sesiuni demonstrative și întâlniri de discuții.
Printre vorbitori s-au mai numărat Claudiu Boar – Networking Manager și Horațiu Cacovean – Chief Innovation Officer (Brinel), Ovidiu Neghină – Cybersecurity Sales Specialist, Andrei Dorilă – Meraki Sales Specialist, Șerban Cozma – Systems Engineer, Ștefan Radu – Associate Systems Engineer (Cisco).