NEW TECHNOLOGY — May 13, 2024 at 11:02 am

Servere AI. Alegerea optimă pentru companiile care vor să accelereze inovația

by

AI-ul generează o schimbare majoră a modului în care trăim și muncim, aducând oportunități fără precedent de inovare și dezvoltare. Pentru companiile care vor să exploateze puterea Inteligenței Artificiale (AI), gestionarea corectă a cerințelor de infrastructură IT este crucială pentru succes. Câte astfel de companii au însă servere AI dedicate?

ai-servers-artificial-intelligence-applicationsPremisa este că rularea aplicațiilor care integrează algoritmi de Machine Learning (ML), Inteligență Artificială sau alte tehnologii adiacente necesită o putere mare de calcul și scalabilitate, greu de obținut cu infrastructura IT tradițională. Mai mult, găzduirea on-premises a unor astfel de echipamente aduce un nivel suplimentar de complexitate și costuri, ceea ce poate influența negativ rezultatele proiectelor. Statistica susține aceste evoluții. Pentru a înțelege amploarea fenomenului, trebuie să ne gândim că piața globală de hardware specializat (servere AI) se situa la puțin peste 10 miliarde de dolari în 2021. Se estimează că această cifră va crește la 90 de miliarde de dolari până în 2030.

Noile servere AI din oferta M247 reprezintă cea mai potrivită alegere pentru companiile care au nevoie de echipamente cu putere mare de procesare, configurate special pentru a face față unor sarcini de lucru exigente de AI și Machine Learning. Lipsa unei investiții inițiale, configurațiile puternice, scalabilitatea ridicată și accesibilitatea prin subscripție, permit dezvoltarea, testare și punerea rapidă în producție a oricăror aplicații bazate pe AI.

Argumente pentru infrastructura cloud

Startup-urile de inteligență artificială, dar și companiile mature care dezvoltă aplicații bazate pe AI, se confruntă cu multe provocări, de la dezvoltarea de algoritmi sofisticați, până la necesitatea de extindere a soluțiilor lor, pentru a face față cererii în creștere. Un studiu realizat de MIT Sloan Management arată că, la nivel global, 9 din 10 organizații consideră că AI-ul le va aduce un avantaj competitiv și tratează cu prioritate investițiile în AI.

În acest peisaj, aflat în evoluție rapidă, agilitatea și flexibilitatea sunt elemente cheie de diferențiere. Deși construirea și gestionarea unei infrastructuri IT interne poate părea o alegere logică, realitatea ne demonstrează că nu este opțiunea ideală, din punct de vedere al costului și al administrării.

Investiția inițială de capital necesară pentru achiziționarea de servere, stocare și echipamente de rețea poate fi uriașă, în special pentru startup-urile cu bugete mici. În plus, costurile permanente asociate cu întreținerea, securitatea și actualizările pot crește rapid, consumând resurse valoroase, deturnând atenția de la obiectivele de bază ale proiectelor.

Companiile care dezvoltă aplicații bazate pe AI apelează tot mai mult la furnizorii de cloud computing și Infrastructură ca Serviciu (IaaS) pentru a ușura povara gestionării infrastructurii. Prin valorificarea soluțiilor bazate pe cloud, startup-urile de AI pot accesa o gamă variată de resurse în regim „pay-as-you-go”, eliminând necesitatea unor investiții inițiale majore. Acest model bazat pe abonament permite startup-urilor să își extindă infrastructura rapid, ca răspuns la nevoile în continuă schimbare ale afacerilor, asigurând performanță și eficiență în mod constant.

Servere AI specializate pentru performanțe îmbunătățite

Unul dintre avantajele cheie ale parteneriatului cu un furnizor de cloud precum M247 este accesul la servere AI, adaptate la cerințele unice ale sarcinilor de lucru din domeniile ML și AI. Aceste servere AI sunt preconfigurate pentru aplicații precum: recunoașterea vocală și facială, detectarea obiectelor, analiza sentimentelor, NLP (Natural Language Processing), detectarea anomaliilor, tranzacționarea automată a acțiunilor, luarea deciziilor în timp real, învățarea prin întărire etc.

În plus, serverele AI M247 sunt optimizate pentru anumite cadre și biblioteci AI, precum TensorFlow, PyTorch și MXNet. Prin valorificarea mediilor și a stack-urilor de software preconfigurate, startup-urile pot simplifica dezvoltarea și implementarea aplicațiilor de AI, reducând timpul de lansare pe piață, și îmbunătățind productivitatea.

Spre deosebire de serverele tradiționale, care pot fi lipsite de puterea de calcul și de acceleratoarele necesare pentru a gestiona algoritmii ML și AI, serverele AI sunt construite pentru a oferi performanță și eficiență excepționale. Echipate cu GPU (Graphics Processing Units) și TPU (Tensor Processing Units), aceste servere excelează la procesarea seturilor mari de date și la efectuarea de calcule complexe, permițând companiilor cu interes în domeniul IA să accelereze semnificativ sarcinile de instruire/antrenare a modelelor.

Serverele AI de clasă Enterprise oferite de M247, livrate dintr-un Centru de Date Tier 3, se bazează pe nodurile profesionale NVIDIA GPU AI și pe resurse de memorie extinse. Ele folosesc cea mai recentă tehnologie NVIDIA (2 x PCIe RTX A5000 cu 24 GB GDDR6 și 10 GPU fiecare) și acceptă o gamă largă de biblioteci AI, inclusiv TensorFlow, PyTorch și MXNet. Mai multe noduri pot fi grupate împreună pentru a forma clustere de calcul mai mari, oferind scalabilitate pentru proiecte de orice dimensiune.

Prezență globală pentru o accesibilitate sporită

Astăzi, granițele geografice devin din ce în ce mai irelevante, iar pentru startup-urile de inteligență artificială care vor să se extindă și să acceseze noi piețe, este esențial să aibă o prezență globală. Cu toate acestea, furnizarea de soluții AI către clienți aflați în regiuni diferite vine cu un nou set de provocări, în special în ceea ce privește latența și performanța.

Prin parteneriatul cu M247, un furnizor de cloud cu o rețea globală de centre de date, startup-urile pot depăși aceste provocări și pot asigura o experiență optimă pentru utilizatori în diverse locații geografice. Prin implementarea sarcinilor de lucru AI mai aproape de utilizatorii finali, startup-urile pot minimiza latența și îmbunătăți capacitatea de reacție, îmbunătățind totodată calitatea generală a serviciului. În plus, o infrastructură distribuită permite oricărei companii care se extinde regional să respecte reglementările privind suveranitatea datelor și să rezolve problemele de confidențialitate, oferindu-le un avantaj competitiv în mediul tot mai reglementat de astăzi.

Infrastructura cloud potențează viitorul Inteligenței Artificiale

În concluzie, succesul unui demers de dezvoltare, testare și punere în producție a unei aplicații bazate pe Inteligență Artificială depinde mult de capacitatea de calcul și puterea infrastructurii IT. Abordarea tradițională de utilizare a unei infrastructuri IT on-premises poate limita astfel de proiecte. Pe de altă parte, contractarea unor servere AI dedicate la un furnizor de cloud computing deblochează o serie de beneficii, inclusiv economii de costuri, performanță sporită și scalabilitate globală.  Utilizând servere AI specializate și optimizate pentru sarcini de lucru de învățare automată și beneficiind de prezență globală care acoperă mai multe regiuni, companiile care dezvoltă aplicații de Inteligență Artificială se pot poziționa cu succes pe o piață în continuă evoluție.

Mai mult, aceste companii își pot concentra atenția și resursele pe ceea ce fac cel mai bine – inovarea și împingerea limitelor AI – lăsând complexitatea gestionării infrastructurii în seama experților. Împreună, putem modela viitorul AI și putem inaugura o nouă eră a progresului tehnologic și a oportunităților.

Oferta noastră de servere AI este accesibilă pe website-ul M247. Pentru a vă ajuta să înțelegeți mai bine performanțele noilor noastre servere cloud, vă invităm să participați la sesiuni de testare, atât pentru configurații standard, cât și personalizate. Contactează-ne la adresa de e-mail sales@m247.ro.