Energy Design & Consulting (ED&C), companie specializată în proiectare și consultanță în sectorul energetic, sărbătorește în luna mai a acestui an un deceniu de activitate remarcabilă. Compania marchează acest moment important, raportând o creștere de peste 10 ori a cifrei de afaceri, de la aproximativ 830.000 de lei în 2014, anul înființării, la peste 7,4 milioane de lei în 2023. Pentru anul 2024, ED&C estimează o cifră de afaceri de 9 milioane de lei, consolidându-și poziția ca unul dintre cei mai importanți jucători din piața de profil, la nivel național și regional.
„În luna mai 2014, un grup de profesioniști cu experiență în proiectarea și consultanța pentru sistemele electroenergetice a dat naștere unei viziuni îndrăznețe – fondarea unei companii de proiectare care să revoluționeze piața serviciilor energetice. Împreună, am adus o abordare proaspătă și inovatoare în acest domeniu, atrăgând atât profesioniști de marcă, cât și tineri talentați, determinați să facă o diferență într-un mediu de lucru prietenos și stimulativ. În decursul anilor, ne-am consolidat ca un grup puternic de proiectare și inginerie, care acționează independent și neutru față de toți clienții săi – de la marii producători de energie electrică la instituții financiare de prestigiu și dezvoltatori din diverse sectoare. Astăzi, continuăm să ne dedicăm misiunii de a oferi soluții de vârf și de a ne îndeplini aspirațiile personale, contribuind la un viitor mai sustenabil în sectorul energetic”, a declarat Dr. ing. Mihail Coteanu, Director General, Energy Design & Consulting SRL.
Pe parcursul anilor, Energy Design & Consulting s-a impus ca unul dintre cei mai importanți jucători din piața energetică la nivel național și regional, dezvoltând un renume profesional solid. Compania a devenit furnizorul principal de servicii de proiectare și inginerie pentru CNTEE Transelectrica SA. De asemenea, a colaborat cu instituții financiare internaționale precum Banca Mondială și BERD în proiecte de consultanță de amploare, inclusiv “Interconectare Energetică Moldova-România – Faza 1” și “Georgia-Romania Undersea Power Cable and Digital Interconnection Project”. Pe lângă aceste proiecte de anvergură, Energy Design & Consulting a dezvoltat și implementat numeroase alte proiecte remarcabile, printre care se numără proiectul pilot al stației digitale Alba Iulia 220/110 kV pentru Transelectrica SA și retehnologizarea stației 400/110/20 kV Smardan.
Evoluția companiei a presupus și creșterea constantă a numărului de angajați, de la 9, în anul înființării, la 40, în 2024. Echipa Energy Design & Consulting înseamnă astăzi 40 de specialiști în domeniul circuitelor primare, circuitelor secundare, SCADA, telecomunicații, construcții-civile, arhitectură, instalații aferente construcțiilor, linii electrice, etc. Echipa, formată din îngemănarea generațiilor cu foarte mare experiență cu generațiile tinere pline de entuziasm și putere de muncă, oferă expertiza completă necesară pentru abordarea unei game foarte largi de lucrări din domeniul energetic. În ultimii 2-3 ani eforturile de resurse umane au fost dedicate atragerii și angajării de studenți și masteranzi, precum și a celor mai bune talente existente pe piața muncii.
Despre Energy Design & Consulting
Energy Design & Consulting este unul dintre cei mai importanti furnizori de servicii de proiectare, consultanță tehnică și inginerie din sectorul energetic. Asigurând un înalt grad de calitate, flexibilitate și inovație pentru clienții săi, instituții din sectorul public şi privat, din România şi din străinătate, serviciile sale sunt oferite de echipe multidisciplinare de experţi cu vastă experienţă în domeniu. Viziunea sa este de a contribui constant la un viitor construit într-o manieră durabilă, în armonie cu natura, mediul înconjurător şi societatea, bazat pe folosirea eficientă a resurselor de energie, de timp, financiare şi umane.
Compania execută următoarele tipuri de documentații tehnice: studii de fezabilitate / planuri de afaceri; studii de soluție, studii de coexistență, etc; caiete de sarcini; documentație tehnică pentru obținerea autorizației de construcție (DTAC/PAC) și obținerea avizelor necesare; proiecte tehnice (PT); proiecte de uzinare sau fabricație (PTC); detalii de execuție (DE); as-built; întocmirea de documentații tehnice inclusiv dosare de acreditare, licențiere; certificare (ANRE, Transelectrica, DEN, operatorii de distribuție, etc). Domeniile sale principale de expertiză sunt: generarea energiei electrice din surse clasice sau regenerabile (eolian, solar); transportul și distribuția energiei electrice (stații și linii electrice, SCADA, Smart Grids); eficiența energetică industrială; Smart City; consultanță tehnică și instituțională pentru sectorul energetic; management de proiect; asistență tehnică la implementarea proiectelor; gestionarea unor proiecte “la cheie” pentru sectorul energetic.