ACCA (Association of Chartered Certified Accountants), asociația internațională de contabilitate care acordă cea mai cerută calificare din acest domeniu, a fost partenerul principal al Congresului cu numărul 46 al European Accounting Association (EAA), desfășurat la București în această lună.
Congresul anual al EAA este evenimentul anului pentru comunitatea academică europeană din domeniul contabil și are loc în fiecare an în altă țară. În 2024, acesta a avut loc pentru prima dată la București, datorită eforturilor depuse de comunitatea academică din România și mai ales de o echipă implicată de la universitatea gazdă, Academia de Studii Economice București.
Congresul a oferit celor peste 1300 de participanți din toată lumea oportunitatea de a afla noutățile din domeniul financiar-contabil (în sens larg, incluzând sustenabilitate, fiscalitate, audit), prin intermediul celor 800 de lucrări academice prezentate și al panelurilor de discuții susținute de vorbitori la cel mai înalt nivel.
ACCA sprijină în mod constant inițiativele mediului academic și este și un susținător tradițional al congresului EAA, anul acesta asumându-și calitatea de unic sponsor Platinum.
Andreia Stanciu, Director ACCA pentru Europa de Sud a declarat: „Suntem extrem de onorați de colaborarea noastră atât cu universități din întreaga lume pentru a promova cercetarea relevantă și de calitate în domeniul academic, cât și de această colaborare cu EAA, nu doar în cadrul congresului anual al asociației. Într-o lume în care tehnologia progresează galopant, dezvoltarea rapidă și continuă a profesiei contabile este esențială pentru a asigura un viitor durabil pentru toți.”
„Sprijinul ACCA pentru Congresul anual al EAA este extrem de apreciat”, a spus Cătălin Albu, Președintele Congresului EAA 2024 și profesor al Academiei de Studii Economice. „Colaborarea cu organizații de talia ACCA ne permite să creăm rețele puternice și să promovăm excelența în cercetarea contabilă pe întregul continent european. Ne bucurăm că am avut ocazia să găzduim acest eveniment important în București și să consolidăm relațiile internaționale în domeniul contabilității. ACCA este un partener valoros și întotdeauna dispus să propună inițiative pentru dezvoltarea profesiei și sprijinirea mediului academic, atât la nivel local, regional cât și global”.
Congresul s-a bucurat de reprezentare la nivel înalt din partea celor mai recunoscute asociații internaționale și naționale: Presedintele International Accounting Standards Board (vorbitorul plenar al congresului), Directorul pentru Educație al IFAC (International Federation of Accountants), CEO EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group), foști președinți ai IAAER (International Association for Accountig Education and Research), Președintele și Directorul Executiv al Camerei Auditorilor Financiari din România.