Bizpoint — July 1, 2024 at 12:23 pm

Decizie CE

by

Comisia Europeană a declarat anticonstituţională acţiunea Microsoft de grupare în software-ul său de comunicații și colaborare bazat pe cloud Teams la achiziția suitei sale de productivitate online, Office 365.

TeamsAceasta este opinia preliminară a anchetei în curs de desfășurare a Comisiei Europene (CE) cu privire la strategia de distribuție a Microsoft Teams, care a început în iulie 2023 ca răspuns la două plângeri separate de la furnizorii de software de comunicații, Slack și Alfaview.

CE a declarat că a făcut Microsoft conștient de hotărârea sa, care vine la opt luni după ce gigantul de software a anunțat planuri în octombrie 2023 de a separa echipele din suitele sale Microsoft 365 și Office 365 atunci când sunt vândute în Spațiul Economic European (SEE) și Elveția.

Microsoft a declarat la momentul mișcării că speră că vânzarea produselor separat le va permite clienților săi să-și achiziționeze produsele Office 365 și Microsoft 365 la un preț mai mic. De asemenea, s-a angajat să facă „mai mult pentru a face interoperabilitatea mai ușoară între ofertele de comunicare și colaborare rivale”. Microsoft a încetat să vândă Teams ca pachet cu Microsoft 365 și Office 365 la nivel mondial în aprilie 2024. Cu toate acestea, CE a spus că constatările preliminare ale investigației sale arată că această schimbare a strategiei de introducere pe piață pentru Teams este „insuficientă pentru a-și răspunde preocupărilor” și „sunt necesare mai multe modificări ale comportamentului Microsoft pentru a restabili concurența”.

Într-o declarație prin care își anunță concluziile preliminare, Comisia a declarat că investigația sa arată că Microsoft domină piața globală a aplicațiilor de productivitate software-as-a-service (SaaS) axate pe afaceri și că gruparea Teams cu Office 365 a fost o mișcare anticoncurențială. „Comisia este îngrijorată de faptul că, cel puțin din aprilie 2019, Microsoft leagă Teams cu aplicațiile de productivitate SaaS de bază, restrângând astfel concurența pe piața produselor de comunicare și colaborare”, se spune în comunicat. „În special, Comisia este îngrijorată de faptul că Microsoft ar fi putut acorda Teams un avantaj de distribuție, ne oferind clienților posibilitatea de a obține sau nu acces la Teams atunci când se abonează la aplicațiile de productivitate SaaS.”