Evenimente — July 8, 2024 at 1:00 pm

EIT Health relansează competiția „Innostars Awards” pentru a sprijini antreprenorii cu finanțări de până la 15.000 de euro

by

EIT Health, parte a Institutului European de Inovare și Tehnologie (EIT), un organism al Uniunii Europene, a comandat recent un studiu detaliat pentru a înțelege provocările cu care se confruntă start-up-urile din domeniul sănătății și valoarea pe care programele InnoStars de sprijinire a dezvoltării afacerilor o oferă pentru depășirea acestora.

He makes success sound easyBeneficiile principale ale acestor programe, cum ar fi deja bine-cunoscutul „InnoStars Awards”, sunt training-urile, finanțările însoțite de cunoștințe – „smart money” , mentoratul, programele intensive de formare – „bootcamp” și alte câștiguri tangibile, însă studiul a scos la iveală beneficii suplimentare mai puțin vizibile dar relevante pentru participanți. Rezultatele au arătat astfel câteva dintre provocările pe care EIT Health dorește să le abordeze.

Izolare vs. sprijinul comunității

Pe baza răspunsurilor din studiu, antreprenorii se simt adesea izolați. Întâlnirile din cadrul programelor EITHealth de sprijinire a startupurilor pot schimba acest lucru prin promovarea unui sentiment de apartenență, permițând echipelor să împărtășească experiențe, temeri și provocări comune. După cum a remarcat un fondator, ,,am simțit că nu suntem singuri”. Un alt participant a apreciat faptul că nu trebuie să explice totul, deoarece alte echipe sunt, de asemenea, implicate în inovarea în domeniul sănătății:

„Nu iți pun la îndoială planurile din cauza timpului pe care îl acorzi studiilor clinice și trainingului in contextul reglementărilor.” Sprijinul reciproc se extinde dincolo de încurajari, prin sfaturi practice. De exemplu, start-up-urile își pot rafina prezentarea pe baza feedback-ului colegilor. ,,Alte start-up-uri îți pot spune dacă au înțeles ideea. Iar dacă nu, atunci începi să o faci mai ușor de înțeles”, a declarat un participant.

Acces limitat la principalii jucători din domeniu
Start-up-urile din domeniul sănătății au nevoie de legături cu medici, pacienți, corporații și investitori pentru a obține informații relevante și sprijin. Programul răspunde acestei nevoi, oferind oportunități de networking și deschizând porțile către potențiali investitori, clienți și colaboratori. Aceste conexiuni sunt esențiale pentru a obține informații relevante despre piață. „Am învățat multe despre modul în care funcționează studiile clinice în Europa”, a remarcat un participant.

Un medic din Portugalia a adăugat: „Am interacționat cu mai multe alte proiecte, dintre care majoritatea nu au medici în echipă. Întâlnirea dintre noi ne aduce beneficii reciproce, deoarece eu învăț ceva nou, iar ei cunosc perspectiva unui potențial utilizator.”

Provocări privind încrederea și validarea
„Sindromul impostorului” și îndoiala de sine sunt frecvente în rândul antreprenorilor, afectându-le productivitatea și performanța în afaceri. Programele EIT Health InnoStars oferă validare și reasigurare prin creșterea încrederii participanților. „Ajungând în finală, începi să realizezi că oamenii îți confirmă de fapt că ceea ce faci este în direcția corectă”, a relatat unul dintre antreprenori. „Câștigi mai multă încredere, deoarece descoperi că îi poți ajuta pe alții care te văd cu adevărat ca pe un antreprenor de la care poți învăța. Acest lucru te face să te simți mai bine”, a remarcat un alt antreprenor. Poveștile inspiraționale ale colegilor întăresc, de asemenea, încrederea în sine și speranța.

Programul „InnoStars Awards”:  adresarea directă a provocărilor
Programul „InnoStars Awards” al EIT Health este conceput pentru a aborda direct provocările listate mai sus prin accelerarea start-up-urilor din domeniul sănătății din Europa Centrală, de Est și de Sud.

„În ultimii șapte ani, peste 120 de start-up-uri au participat la „InnoStars Awards”, dintre care mai mult de jumătate au progresat in mod semnificativ către piață, inclusiv companii promițătoare precum Orgavalue din Portugalia, IQ Biozoom din Polonia și Tully din România.  Pe baza feedback-ului primit de la participanți, în acest an am decis să schimbăm programul pentru a crea și mai multe oportunități de networking pentru start-up-uri. „InnoStars Awards” sunt, de asemenea, un loc unic pentru investitorii care caută proiecte cu potențial în domenii precum biotehnologie, medtech și științele vieții. Așteptăm cu nerăbdare să ducem cât mai multe dintre prototipuri și MVP (minimum viable product- produs minim viabil) – uri către soluții de sănătate pregătite pentru piață și să includem start-up-urile participante printre membrii  constanți ai dinamicei noastre rețele, unde pot încheia parteneriatele necesare pentru a face următorii pași în drumul lor inovator”, a declarat Tamás Békási, RIS Business Creation Lead la EIT Health și managerul programului „InnoStars Awards”.

Participanții primesc o serie de beneficii, inclusiv finanțare în valoare de 15.000 EUR, oportunități de prezentare în fața unor investitori de top, training în domeniul evaluării inițiale a tehnologiilor medicale și mentorat personalizat. Bine cunoscuta categorie Validation Track din cadrul programului se concentrează pe start-up-urile cu un MVP și fără venituri, oferind un bootcamp – program intensiv de formare – pentru perfecționarea strategiilor de intrare pe piață și accelerarea lansării produselor. Noua categorie Investment Track este destinată start-up-urilor mai mature, generatoare de venituri, care caută investiție „seed” sau de „serie A”, oferind un „bootcamp” axat pe strategii de atragere investiții și planificare a afacerii. Programul culminează cu Marea Finală InnoStars din noiembrie 2024, în cadrul căreia start-up-urile concurează în fața unui juriu internațional pentru premii de până la 25. 000 EUR.

Organe artificiale și măsurarea neinvazivă a cortizolului
Două povești de succes notabile din edițiile anterioare ale InnoStars Awards evidențiază impactul programului. Orgavalue, o companie fondată de studenți la medicină din Porto, a câștigat locul 1 în competiția de anul trecut pentru dezvoltarea unei metode de producere a organelor umane personalizate cu ajutorul bioingineriei, cu scopul de a elimina listele de așteptare pentru transplanturi și de a ajunge pe piață până în 2028, concentrându-se inițial pe transplantul de ficat. Compania a folosit oportunitățile oferite de program pentru a-și dezvolta în continuare produsul. Un alt exemplu este fostul finalist al InnoStars Awards IQ Biozoom, un start-up specializat în diagnostic non-invaziv la domiciliu. Compania poloneză a utilizat oportunitățile de conectare facilitate de EIT Health pentru a încheia un parteneriat cu Facultatea de Medicină a Universității din Coimbra și cu Institutul Național de Metrologie TUBITAK pentru a avansa cercetarea în domeniul măsurării non-invazive a cortizolului.

Fondatorii interesați să candideze pentru premiile InnoStars pot afla mai multe și aplica la InnoStars Awards | EIT Health.