Esential — July 15, 2024 at 5:02 pm

Colaborare Nokia şi Google Cloud

by

În cel mai recent exemplu de extindere și dezvoltare a tehnologiei de inteligență artificială generativă (GenAI) în lumea comunicațiilor, Nokia își extinde colaborarea cu Google Cloud pentru a oferi dezvoltatorilor globali de software soluțiile de rețea de care consideră că au nevoie pentru a crea noi întreprinderi inovatoare 5G și aplicații mai rapide pentru clienții lor.

nokia_google cloudParteneriatul va face ca platforma Nokia Network As Code cu portalul pentru dezvoltatori să ruleze pe Google Cloud, îmbogățind experiența dezvoltatorului prin datele Google Cloud și soluțiile și capabilitățile GenAI, inclusiv platforma de dezvoltare Vertex AI și Gemini 1.5 Pro. Acest lucru va permite dezvoltatorilor să consume cu ușurință AI în aplicațiile lor și să îmbunătățească productivitatea. Lucrând împreună, companiile intenționează să vizeze cazurile de utilizare din industrie pentru a le promova împreună cu comunitatea de dezvoltatori Google Cloud, începând cu asistența medicală pentru a oferi clienților experiențe mai bune și mai sigure.

Subliniind ceea ce crede că utilizatorii pot câștiga din parteneriat, Google Cloud a spus că comunitatea sa „expanstivă” de dezvoltatori, care acoperă toate industriile și zonele geografice majore, va beneficia de accesul la capabilități standardizate de rețea 5G din întreaga lume, expuse prin platforma Nokia Network as Code ca portal pentru dezvoltatori, oferindu-le instrumentele tehnice necesare pentru a crea rapid noi aplicații pentru clienții lor.

„Prin această colaborare importantă cu Nokia, dăm posibilitatea comunității noastre globale de dezvoltatori să profite de oportunitatea greenfield pe care o oferă rețelele 5G”, a remarcat Ankur Jain, vicepreședinte pentru cloud distribuit și industria globală de telecomunicații la Google Cloud. „Comunitatea noastră de dezvoltatori este un puternic motor de inovare la nivel global și credem că spațiul de telecomunicații oferă oportunități semnificative de creare de valoare prin noi aplicații.”

Platforma Nokia Network as Code este concepută pentru a reuni rețelele de telecomunicații, integratorii de sisteme și dezvoltatorii de software din întreaga lume într-un ecosistem unificat pentru a accelera dezvoltarea aplicațiilor software care pot valorifica capabilitățile rețelelor 5G și 4G. Ea oferă dezvoltatorilor kituri de dezvoltare software, documentație pentru interfața de programare a aplicațiilor de rețea (API), un „sandbox” pentru a crea cod software pentru simularea și testarea cazurilor de utilizare și „fragmente” de cod care pot fi incluse în construirea de noi aplicații.

Platforma se bazează pe un model de distribuire a veniturilor între dezvoltatori, operatori și Nokia. De la lansarea sa în septembrie 2023, Nokia a semnat acorduri de colaborare cu 13 operatori de rețea și parteneri de ecosistem din Europa, America de Nord și America de Sud. Comentând această ultimă înțelegere, Raghav Sahgal, președintele serviciilor cloud și de rețea la Nokia, a declarat: „Suntem încântați să ne extindem colaborarea cu Google Cloud, permițând miilor de dezvoltatori Google Cloud să utilizeze capacitățile noastre de rețea, astfel încât să poată crea valoare. pentru clienții lor mai repede.”

Colaborarea cu Google Cloud vine la doar câteva zile după ce Nokia a introdus Network Exposure Platform (NEP) pentru a extinde și simplifica utilizarea API-ului de rețea. Oferta software NEP urmărește să extindă și să simplifice numărul de API-uri disponibile pentru a permite crearea de aplicații bazate pe rețea pentru clienții întreprinderi și industriali. Acesta completează și se integrează cu platforma Network as Code  pentru a oferi o platformă bazată pe cloud pentru a conecta și a monetiza rețelele furnizorilor de servicii cu dezvoltatorii de aplicații din întreaga lume.