Cloud Computing / Edge — July 15, 2024 at 12:26 pm

Propunerea edge computing pentru 2024

by

A fost o vreme când computerul era un terminal la un capăt și un server la celălalt capăt. Utilizatorii nu știau și nu le păsa de ceea ce trebuia să se întâmple pentru ca totul să funcționeze. Computerul era o cutie neagră şi utilizatorii primeau performanța lui. Transformarea digitală și încercarea de a îmbunătăți experiența clienților la punctul final au deschis ușa pentru tehnologia edge computing.

Two connected metal gears showing the word edge computingEdge computing pune calcularea, stocarea și inteligența aproape de locul în care este nevoie, permițând firmelor să proiecteze și să implementeze software în mod flexibil între site-urile centrale, distribuite și locale. Aceste soluții ajută părțile interesate din tehnologie să anticipeze nevoile clienților, să acționeze în numele lor și să opereze afacerile în mod eficient, adesea în context Internet of Things (IoT).

Edge computing nu este nou și înseamnă ceva diferit pentru fiecare tip de furnizor care oferă o soluție de vârf. În trecut, edge computing se concentra pe rețelele de telecomunicații sau pe soluțiile tehnologice centrate pe centre de date. Edge a trecut de la a fi o notă de subsol pentru telecomunicații și IoT pentru a deveni o componentă tehnologică importantă pentru a aborda o gamă largă de cazuri de utilizare în multe medii. Diferiți furnizori îl folosesc pentru a reprezenta soluții complet diferite.

Există multe motive pentru care părțile interesate ale întreprinderilor folosesc tehnologie și servicii de calcul de vârf. Aceste beneficii sunt adesea aliniate cu capacitatea de a aborda cerințele cazurilor de utilizare limită specifice. Serviciile financiare și asigurările, precum și firmele de producție de înaltă tehnologie sunt piețele verticale de top care adoptă infrastructura de rețea de vârf. În serviciile financiare, tranzacționarea de înaltă frecvență (HFT) și firmele de fonduri speculative pot reduce latența prin implementarea de servere edge la locație, amplasate cât mai aproape de platforma de tranzacționare, pentru a minimiza latența sau pentru a reduce întârzierile de la ultimii km între servere amplasate la diferite burse, permițând profituri maxime la tranzacții cu volum mare și cu marjă redusă.

În producție, edge computing aduce datele, procesarea analitică și stocarea mai aproape de echipament pentru a monitoriza starea de sănătate a mașinii în timp real. Alte cazuri de utilizare marginale relevante în producție includ optimizarea roboticii, a dronelor sau a vehiculelor ghidate autonome pentru a finaliza funcțiile cheie ale operațiunilor industriale.

În comerțul cu amănuntul, senzorii de margine, camerele și analizele video bazate pe inteligență artificială creează rafturi inteligente care monitorizează și optimizează stocul și capacitatea raftului în timp real; transformă sistemele de puncte de vânzare pentru a implica clienții; reduce pierderile de stoc; sau oferă o orientare personalizată pentru clienți pentru a reduce timpii de așteptare.

Cazurile de utilizare a clădirilor inteligente devin, de asemenea, comune, deoarece folosesc adesea tehnologii de vârf pentru a automatiza, controla și optimiza sistemele critice ale clădirii (de exemplu, încălzire, ventilație, iluminat) sau pentru monitorizarea mediului (de exemplu, calitatea aerului, temperatură, umiditate) pentru a aborda sustenabilitatea obiectivele și confortul angajaților.