Marea Britanie și alte 90 de țări au ajuns la primul acord global de comerț digital, după cinci ani de negocieri la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), care își propune să faciliteze tranzacțiile electronice transfrontaliere și să reducă barierele în calea comerțului digital.
Cunoscut sub numele de Acord de comerț electronic, acordul stabilește reguli globale de bază privind comerțul digital pentru membrii OMC, angajând țările să își digitalizeze procesele și sistemele vamale, astfel încât documentele fizice să nu mai fie necesare la punctele de intrare la frontieră.
Semnatarii acordului s-au angajat, de asemenea, să recunoască documentele și semnăturile electronice, ceea ce se așteaptă să economisească timp și să reducă costurile pentru companii prin eliminarea necesității semnăturilor fizice sau a schimbului fizic de documente. Acordul include, de asemenea, prevederi pentru îmbunătățirea încrederii în mediul comercial digital prin consolidarea protecției consumatorilor online, facilitarea unei colaborări internaționale mai strânse cu privire la riscurile de securitate cibernetică și oferirea de sprijin tehnic și consolidare a capacităților țărilor în curs de dezvoltare.
De asemenea, va interzice definitiv taxele vamale pentru conținutul digital și transmisiile electronice între semnatari. Comerțul digital global este deja estimat de OCDE [Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică] că valorează aproximativ 4 miliarde de lire sterline, dar nu există un set comun de reguli globale. Acesta este un pas uriaș înainte pentru a corecta acest lucru și pentru a ne asigura că firmele simt beneficiile.
Partenerii OMC vor lucra acum pentru a încorpora acordul în cadrul legal al OMC, după care țările vor căuta să ratifice acordul. Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv și comisar pentru comerț la Comisia Europeană, a declarat că, odată ce regulile vor fi integrate în cadrul OMC, acestea vor fi fundamentale pentru dezvoltarea comerțului digital global, ajutând la stabilirea unui teren comun și evitarea fragmentării. „Acest acord va aduce beneficii întreprinderilor și consumatorilor, va contribui la integrarea țărilor în curs de dezvoltare și cele mai puțin dezvoltate în economia digitală globală și va ajuta la reducerea decalajului digital”, a spus el. „UE vede o mare valoare în acordul publicat astăzi și va lucra cu toate părțile implicate în vederea includerii acestuia în cadrul OMC. Facem apel la toți membrii OMC să facă același lucru.”