Sistemul e-Transport pune pe jar o țară întreagă prin introducerea unor reglementări stricte pentru transportul național al bunurilor cu risc fiscal ridicat și pentru transporturile internaționale (dacă o parte din cursă are loc pe teritoriul țării).
La finalul lunii iunie, autoritățile au decis amânarea aplicării asociate lipsei raportării RO e-Transport până la 1 ianuarie 2025, însă doar în cazul transporturilor internaționale de către companiile care au statut de Operator Economic Autorizat potrivit prevederilor art. 38 din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European și al Consiliului la data realizării transportului internațional de bunuri.
Decizia nu se aplică tuturor companiilor, iar de la 1 iulie 2024, sistemul RO e-Transport este aplicabil astfel:
✔️pentru transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat (atât în cazul transporturilor pe teritoriul național, cât și a celor internaționale), sancțiunile rămân aplicabile, inclusiv pentru cei care au statut de operatori economici autorizați (AEO)
✔️pentru raportarea transporturilor internaționale de bunuri (altele decât cele cu risc fiscal ridicat), sancțiunile sunt aplicabile de la 1 iulie 2024 – pentru operatorii care nu au statutul de operatori economici autorizați (AEO) și de la 1 ianuarie 2025 – pentru operatorii care au statutul de operatori economici autorizați (AEO).
Prin urmare, majoritatea companiilor trebuie să se conformeze, atât printr-o mai bună înțelegere a legislației asociate, cât și prin implementarea unor module e-Transport dedicate în sistemele ERP utilizate.
System Innovation România a dezvoltat deja un modul e-Transport, capabil să gestioneze colectarea și procesarea datelor, precum și raportarea către autorități. Modulul este deja funcțional și se află în producție la mai mulți beneficiari.
e-Transport: Cerințe generale
Sistemul e-Transport în România este un mecanism de monitorizare și raportare a transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat, inițiat pentru a combate evaziunea fiscală și pentru a asigura trasabilitatea bunurilor pe teritoriul național. Sistemul vizează transportul pe teritoriul național al produselor cu risc fiscal ridicat (există o listă extinsă care poate fi verificată) dar și transporturile internaționale (intra sau extra-comunitare, de intrare sau ieșire din țară) de bunuri, dacă o parte din cursă are loc în România.
Intră sub incidența e-Transport orice companie care achiziționează și livrează bunuri la nivel intracomunitar, livrează produse cu risc fiscal ridicat în România, transportă bunuri care fac obiectul operațiunilor vamale, transportă bunuri între locații proprii (depozite, magazine, centre de producție etc.). Există unele excepții, care țin în principal de volumul mărfurilor (cantitățile sub 500 kg) sau valoarea acestora (sub 10.000 lei), iar sistemul se aplică doar autovehiculelor mai mari de 2.5 tone.
În esență, sistemul impune declararea anticipată a datelor aferente acestor transporturi și obținerea unui Cod UIT care va avea o valabilitate limitată. Datele necesare pentru raportarea în sistemul e-Transport includ: produsele transportate, cantități, valori, destinatar/beneficiar, locul de încărcare/descărcare, mijloc de transport, punct de trecere a frontierei etc. Declarația e-Transport trebuie încărcată în SPV ANAF. Sistemul ANAF validează declarația și emite codul UIT care trebuie să ajungă în posesia șoferului. Doar din acest moment transportul se poate derula pe teritoriul României.
Sistemul are un nivel ridicat de complexitate și, alături de raportarea datelor către SPV, include multiple mijloace de monitorizare video, preluarea datelor de poziționare GPS ale mașinilor etc. Autoritățile au lansat deja aplicații mobile dedicate (Android și iOS) care să permită localizarea transporturilor pe baza poziționării prin GPS.
Pentru mai multe detalii despre legislația asociată e-Transport accesați: Ghid ROe-Transport.pdf (gov.ro)
Modul e-Transport în SAP Business One
Pentru a simplifica raportarea e-Transport în SAP Business One, System Innovation România a dezvoltat un modul dedicat. Acest nou modul e-Transport permite crearea unui flux unic de lucru, care generează un document cu toate datele specifice e-Transport. Modulul preia automat din baza de date a sistemului ERP informații atât despre bunurile transportate (produse, cantități, greutăți), cât și despre parteneri (beneficiari, adrese de descărcare) și permite adăugarea rapidă a celor care nu există: numărul de înmatriculare al mașinii, biroul vamal unde se face declararea etc. În modul sunt mapate toate câmpurile specifice din e-Transport, inclusiv Tip/scop operațiune, tip partener, coduri tarifare pentru produse, loc de start/loc final pentru traseul rutier, perioada de depozitare.
Datele care nu există în sistemul ERP pot fi adăugate manual sau prin copy/paste din alte aplicații, fișiere Excel etc. Acest flux predefinit permite ca realizarea raportului asociat e-Transport să dureze doar câteva minute, acesta urmând a fi încărcat facil pe SPV pentru obținerea codului UIT. Ulterior, acest cod UIT va fi imprimat pe toate documentele de transport. Modulul oferă un spațiu de lucru unificat pentru toți angajații implicați în această activitate și automatizează o bună parte a procesului.
De asemenea, permite modificarea facilă a datelor, acolo unde sunt necesare corecții (modificări de produse, cantități, schimbarea mașinii, a punctului vamal, a destinației etc.) pentru actualizarea codului UIT sau obținerea unui cod nou. Provocarea este ca toate aceste date să fie procesate rapid și corect, iar codul UIT să fie obținut înainte ca autovehiculele să ajunga in zona de frontiera.
Utilizarea modulului e-Transport din SAP Business One permite procesarea facilă a datelor despre bunurile transportate și partenerii de afaceri, identificarea transporturilor care intră sub incidența legislației și obținerea codurilor UIT în timp util. Astfel, sunt evitate sancțiuni care pot ajunge până la 100.000 de lei și chiar confiscarea, în anumite condiții, a mărfurilor.
Cum puteți beneficia de acest modul
Modulul e-Transport poate fi implementat de orice companie care utilizează SAP Business One. Procesul de implementare este simplu și durează câteva zile, în funcție de complexitatea activității. Consultanții System Innovation România gestionează în totalitate acest proces, care include o analiză a fluxurilor de lucru, maparea câmpurilor de date, instalarea modulului e-Transport și configurarea acestuia. Modulul se află deja în curs de implementare la peste 25 de companii, zece dintre acestea avându-l deja în exploatare.
Important de menționat, System Innovation România oferă doar consultanță și servicii pentru implementarea modulului ERP asociat e-Transport și nu consultanță generală asupra normelor și aspectelor legale impuse de sistemul RO e-Transport.
Pentru mai multe informații despre modulul e-Transport din SAP Business One, programați o discuție cu un consultant System Innovation România la office@sysinconsult.ro.