Cloud Computing / Edge — August 28, 2024 at 3:13 pm

Dilemă la externalizarea infrastructurii IT. Alegi servere dedicate sau servere cloud

by

Dacă planurile tale duc la migrarea infrastructurii IT într-un centru de date profesional și te regăsești în cele „5 motive să alegi serviciile M247”, înseamnă că te va interesa și articolul de mai jos. Aceasta pentru că după ce ai optat pentru mutarea într-un centru de date, urmează natural întrebarea: servere dedicate sau servere cloud?

dedicated-servers-vs-cloud-serversÎntre timp, este bine să știi că piața de colocare a explodat și se estimează că va atinge valoarea de 69,7 miliarde de dolari în 2024. Cele mai multe companii care fac acest pas sunt cele din categoria mare, cu o cotă de aproximativ 63%, până la finalul acestui an. Statisticile arată că afacerile de succes din mai toate țările și din mai toate domeniile de activitate se bazează pe o infrastructură IT externalizată pentru a-și susține activitatea, a accelera creșterea și pentru a rămâne competitive pe piață.

Alegerea tipului de infrastructură IT este strâns corelata cu soluțiile de business si cerințele specifice de performanță, securitate și scalabilitate ale fiecărei organizații. Cele mai populare opțiuni de externalizare sunt servere dedicate sau servere cloud, fiecare oferind avantaje specifice. Înțelegerea diferențelor dintre cele două este esențială pentru a lua o decizie informată. În continuare, vă oferim câteva linii de ghidare.

Ce trebuie să știi despre serverele dedicate

Serverele dedicate sunt servere fizice, închiriate exclusiv unui singur client. Acestea oferă control, performanță și securitate de neegalat și reprezintă cea mai bună alegere pentru aplicațiile care au constant un grad ridicat de încărcare, necesită disponibilitate maximă și timp scurt de răspuns. Serverele dedicate din oferta M247 sunt configurabile pe cerințele beneficiarilor și garantează parametrii doriți de performanță. Găsesti mai jos câteva informații cheie despre această soluție:

Avantaje

Performanță ridicată. Serverele dedicate oferă o performanță de neegalat, deoarece resursele nu sunt partajate cu alți utilizatori. Acest lucru asigură timpi de încărcare rapizi, operațiuni fără probleme și performanțe optime pentru aplicațiile critice.

Pentru un website, spre exemplu, viteza de încărcare este unul dintre factorii cheie SEO pe care Google îi folosește pentru a determina ierarhizarea în motoarele de căutare. În prezent, rezultatele de pe prima pagină de pe Google se încarcă în 1,19 secunde, în timp ce rezultatele de pe pagina doi se încarcă în 1,29 secunde. Cea mai eficientă modalitate pentru ca un site web complex să atingă aceste viteze este să se bazeze pe un server dedicat.

Securitate sporită. Cu un server dedicat, ai control complet asupra măsurilor de securitate, inclusiv asupra configurațiilor firewall, a controalelor de acces și a protocoalelor de criptare. Acest nivel de control reduce riscul apariției unor breșe de securitate și scurgeri de date.

Opțiuni de personalizare. Serverele dedicate pot fi complet personalizate pentru a satisface nevoile specifice  ale unei companii: configurație hardware (procesor, memorie, stocare) până la sistemul de operare, ai flexibilitate maximă.

Dezavantaje

Costuri mai mari. Serverele dedicate au de obicei un preț mai mare în comparație cu IaaS (Infrastructure as a Service). Deoarece închiriezi un întreg server fizic, serviciu include toate costurile cu hardware, software, rulare, mentenață etc.

Scalabilitate limitată. Deși serverele dedicate oferă performanțe excelente, este posibil ca acestea să nu fie la fel de scalabile ca un serviciu cloud. Creșterea de performanță necesită achiziționarea de hardware suplimentar sau migrarea către un alt server mai performant, ceea ce poate fi costisitor și cere timp.

Subutilizarea resurselor. Deoarece serverele dedicate sunt folosite de un singur utilizator, pot exista și perioade în care nu toate resursele sunt utilizate, în special dacă volumul de lucru fluctuează. Acest lucru poate duce la risipă de resurse și la ineficiență.

Ce trebuie să știi despre serverele cloud

Serverele cloud fac parte din categoria IaaS (Infrastructure as a Service) și sunt medii de servere virtualizate create prin partajarea unui server fizic în mai multe mașini virtuale izolate. Fiecare server cloud operează independent, oferind utilizatorilor resurse virtualizate dedicate și control asupra mediului lor de server. Pot fi o alegere mai bună pentru aplicații secundare, non-critice și cu o încărcare redusă. Evident, există plusuri și minusuri ale acestei soluții:

Avantaje

Rentabilitate. Alegerea unui server cloud este, în general, mai rentabilă decât alegerea unui server dedicat, ceea ce o face o opțiune atractivă pentru întreprinderile mici și mijlocii cu bugete limitate. Deoarece resursele sunt partajate între mai mulți utilizatori, costul total este mai mic.

Scalabilitate. Platformele IaaS oferă un nivel superior de scalabilitate, care permite ajustarea resurselor în funcție de necesități, întreruperi sau oprirea activității.

Izolare și securitate. Fiecare server cloud funcționează în propriul său mediu izolat, oferind securitate și confidențialitate. Chiar dacă resursele sunt partajate între mai mulți utilizatori, tehnologia de virtualizare asigură faptul că fiecare instanță cloud rămâne independentă și sigură.

Dezavantaje

Resurse partajate. Alegerea IaaS implică partajarea resurselor între mai mulți utilizatori, pentru unele organizații acesta ar putea fi un impediment.

Mai puțin control. În comparație cu serverele dedicate, serviciile cloud server oferă mai puțin control asupra hardware-ului și sistemului de operare. Deși ai acces administrativ la serverul virtual, nu ai control asupra mașinii fizice.

Dependența de furnizor.  Utilizarea unui server cloud induce un grad mai mare de dependență față de operatorul Centrului de Date furnizorului, la nivel de upgrade-uri, schimbare procesor sau RAM, mentenanța infrastructurii etc.

Servere dedicate sau servere cloud

Întrebarea din titlu nu are un răspuns unic. Alegerea între servere dedicate sau servere cloud depinde de nevoile specifice ale activități, de bugetul și de cerințele de performanță. Dacă ai nevoie de performanță, securitate și control maxime, serverele dedicate pot fi cea mai bună opțiune. Dacă însă rentabilitatea, scalabilitatea și flexibilitatea sunt prioritățile organizației, IaaS poate fi o alegere mai potrivită.

Atunci când alegi să găzduiești infrastructura IT într-un centru de date profesionist, este esențial să te asociezi cu un furnizor de încredere care oferă atât servere fizice dedicate, cât și servere cloud. Lucrând cu un partener cu experiență în domeniul centrelor de date, precum M247, poți fi sigur că aplicațiile tale sunt găzduită într-un mediu sigur, fiabil și scalabil, indiferent de soluția aleasă.

Serverele dedicate M247 sunt livrate dintr-un centru de date la standard Tier 3 în configurații diverse, care se adaptează oricărei nevoi de business. Poți alege servere clasice cu procesoare Intel Xeon Gold 5218 cu 16 cores sau chiar Servere AI proiectate special pentru rularea algoritmilor de AI și Machine Learning. Vor oferi control total, capacități de personalizare și scalare în funcție de activitate, și suport tehnic specializat 24/7.

M247Pe de altă parte, M247 Cloud este o platformă hiperconvergentă, scalabilă și partajată cu acces securizat la servicii în regim public, privat sau hybrid și care permite o integrare facilă cu Amazon Web Services, Google Cloud Platform și Microsoft Azure.

Pentru o discuție aplicată despre servere dedicate sau servere cloud și oferte comerciale personalizate contactează-ne la sales@m247.ro.