Studii — September 2, 2024 at 4:34 pm

Liderii digitali cheltuiesc mai mult pe tehnologie pentru creșterea eficienței

by

În ciuda creșterii economice lente, puțini lideri din domeniul tehnologiei își vor reduce bugetele IT în următoarele 12 luni, a dezvăluit sondajul Nash Squared digital leadership pulse. Raportul, care face parte dintr-un sondaj anual mai amplu al liderilor tehnologici, a luat în considerare opiniile a 322 de lideri digitali, explorând factorii care s-ar fi putut schimba în ultimele șase luni.

GenAICând li s-a cerut să evalueze bugetele IT în următoarele 12 luni, 43% dintre cei chestionați au spus că bugetul lor IT va crește, 45% se așteptau ca bugetul IT să rămână același, în timp ce 12% au spus că bugetul IT va scădea. Sondajul a constatat că creșterea investițiilor în numărul de angajați este mai mică decât oricând.

Potrivit lui Nash Squared, liderii digitali caută să sporească impactul tehnologiei prin intermediul tehnologiei, cum ar fi utilizarea inteligenței artificiale (AI) pentru dezvoltarea de coduri și asistența clienților, și sunt în prezent precauți cu privire la adăugarea de oameni. „Vrem să ne creștem impactul, nu numărul de angajați”, a spus un respondent. Nash Squared a raportat că sondajul arată că liderii digitali se concentrează pe investiții în tehnologie pentru a oferi eficiență operațională – cu alte cuvinte, îmbunătățirea performanței afacerii.

Nash Squared a remarcat că acest lucru este similar cu ceea ce s-a văzut în recesiunile economice anterioare, unde tehnologia tinde să fie orientată spre interior. S-a constatat că aproape trei sferturi din organizații (72%) au implementat inteligența artificială generativă (GenAI) într-o anumită măsură printre angajații lor, iar una din cinci a implementat-o la nivelul întregii întreprinderi (21%).

Nash Squared se așteaptă ca adoptarea GenAI să fie mai pronunțată în organizațiile mai mari, unde volumele de date sunt mari. Implementările au fost facilitate de simplitatea relativă și de costurile scăzute ale implementării tehnologiei ca instrument de productivitate și de dorința de a-i explora posibilitățile.
În raport, Nash Squared a remarcat că, la fel ca creșterea cloud computing-ului în urmă cu 10 ani, GenAI este în mare parte actualmente implementat, utilizatorii accesând instrumente în afara ochiului atent al departamentului IT. Un lider digital a comentat: „O parte din motivul pentru care am lansat GenAI la nivel de întreprindere a fost să împiedicăm oamenii să o facă ei înșiși și să punem în aplicare o guvernare adecvată”.

Dar, în timp ce adoptarea GenAI este în creștere, sondajul a mai constatat că 54% dintre liderii digitali cred că instanţele de utilizare eşuate împiedică tehnologia. Deși mulți au fost impresionați de ceea ce poate face GenAI atunci când indică cantitatea mare de date disponibile pe web-ul public, raportul a menționat că datele reprezintă o preocupare repetată pentru liderii digitali. Unii au descoperit că datele corporative sunt lipsite de cantitate și calitate. Un respondent a comentat: „Am încercat să îl alimentăm cu conținutul software-ului nostru de asistență. Am eșuat în stil mare. Am anulat totul.”