Analiza — September 2, 2024 at 4:24 pm

Procesarea şi stocarea de date se mută în edge

by

Unul dintre cele mai mari semne că IT-ul se extinde rapid dincolo de centrul de date este creșterea edge computing, un model de calcul distribuit care plasează funcții precum calculul, analiza datelor și stocarea mai aproape de sursele datelor. Cu tehnologia de vârf, este posibil ca utilizatorii să fie fizic mai aproape de servere decât dacă toate serverele ar fi într-un singur loc, cum ar fi un centru de date.

poweredgeAcest lucru poate ajuta ca aplicațiile să ruleze mai rapid și să accelereze accesul utilizatorilor prin reducerea latenței în comparație cu aplicațiile rulate pe serverele unui centru de date. Cheltuielile la nivel mondial pentru edge computing sunt de așteptat să fie de 232 de miliarde de dolari în 2024, o creștere de 15% față de 2023, conform unei previziuni din martie 2024 a International Data Corporation.

Cheltuielile combinate ale întreprinderilor și ale furnizorilor de servicii în hardware, software, servicii profesionale și servicii furnizate pentru edge vor susține o creștere puternică până în 2027, a spus IDC, când cheltuielile vor ajunge la aproape 350 de miliarde de dolari.

Companiile folosesc de obicei edge computing în trei scenarii cheie, a declarat Thomas Bittman, vicepreședinte și analist la Gartner. Unul este atunci când au nevoie de un răspuns mai rapid decât poate oferi un centru de date îndepărtat. Un altul este atunci când costul trimiterii datelor brute în altă parte este mai scump decât procesarea lor mai aproape de utilizator. Și al treilea este atunci când nu se pot baza pe o conexiune de rețea la un centru de date îndepărtat.

Edge poate oferi potențiale beneficii de top, cum ar fi noi oportunități de afaceri și beneficii de bază, cum ar fi mai multă automatizare, eficiență mai mare și productivitate mai mare, a spus Bittman. „În esență, edge computing completează cloud computing, extinzând transformarea digitală la margine”, a spus Bittman. Acesta permite companiilor să capteze mai multe date și să obțină informații mai rapid, să sporească interacțiunile fizice cu informații și controale digitale și să pună inteligența acolo unde trebuie, a spus el.

Unele cazuri de utilizare specifice, cum ar fi vehiculele autonome sau analiza predictivă în timp real, necesită o latență scăzută și analize în timp real, activate de edge computing, a declarat Michele Pelino, analist principal la Forrester Research. Datele pot fi procesate local înainte de a merge în cloud pentru analize suplimentare folosind inteligența artificială, a spus ea. Cercetările Gartner arată că edge computing are valoare în toate industriile, „deși modul în care este utilizat variază foarte mult”, a spus Bittman. „Ori de câte ori o întreprindere are oameni sau active distribuite pe scară largă, unde interacțiunile au loc la margine – cumpărături, asamblare, colaborare, sisteme de tot felul – edge computing poate avea sens.”

Sectoarele care sunt cele mai distribuite sau care au un număr mare de active sunt și vor folosi cel mai mult edge computing, a spus Bittman. „Producția, energia, comerțul cu amănuntul, transportul și apărarea sunt în fruntea listei”, a spus el. În producție, un caz cheie de utilizare a edge computing este pentru întreținerea predictivă pentru a analiza și detecta schimbările în echipamente, mașini sau procese operaționale înainte de apariția unei defecțiuni, a spus Pelino. „Edge computing aduce datele, procesarea analitică și stocarea mai aproape de echipament pentru a monitoriza starea de sănătate a mașinii în timp real”, a spus ea.

Alte cazuri de utilizare de vârf în producție includ optimizarea roboticii, a dronelor sau a vehiculelor ghidate autonome pentru a finaliza funcțiile cheie ale operațiunilor industriale, a spus Pelino. Producția și energia au cele mai multe date create la margine, care pot fi utilizate pentru automatizarea sistemelor, a spus Bittman. „Energia are, de asemenea, o rețea electrică mai volatilă și nevoia de reacție rapidă și răspunsuri predictive”, a spus el. „Retailul este foarte distribuit, având nevoie de actualizări locale agile” privind prețurile, aplicațiile, vânzările și automatizarea.

Serviciile financiare sunt un alt sector care poate beneficia de edge computing, a spus Pelino. Firmele de tranzacționare de înaltă frecvență și fonduri speculative pot reduce latența prin implementarea de servere edge la locație amplasate cât mai aproape de platforma de tranzacționare, pentru a minimiza latența sau pentru a reduce întârzierile de date de ultima milă între serverele amplasate la diferite burse. Acest lucru permite profituri maxime la tranzacții cu volum mare, cu marjă redusă.

Printre cele mai mari bariere în calea adoptării edge sunt amenințările la adresa protecției datelor. „Securitatea este adesea identificată ca fiind cea mai mare barieră în calea implementării edge computing”, a spus Pelino. „Gama variată de dispozitive de vârf, cazuri de utilizare și medii îngreunează firmele să abordeze securitatea. Această îngrijorare este exacerbată de faptul că atacatorii pot obține acces la medii de vârf prin defecte standard ale aplicațiilor, configurări greșite ale rețelei, protocoale nesigure sau acces fizic la dispozitivul în sine.” Fiecare nouă conexiune la rețea, dispozitiv inteligent, server edge sau microcentru de date este o suprafață de atac pentru hackeri, a spus Pelino. „Modul optim de a aborda problemele de securitate este de a implementa o arhitectură de margine de încredere zero pentru a aduce împreună rețelele și securitatea”, începând cu rețelele extinse definite de software, firewall-uri și acces strict la rețea și terminând cu rutare, gateway-uri web securizate. , și gateway-uri de securitate în cloud, a spus Pelino.

Smartphone-urile au creat provocări de securitate prin extinderea perimetrului digital, a spus Bittman. „Edge computing este ca provocarea de securitate a smartphone-urilor pe steroizi”, a spus el. Toate conexiunile trebuie securizate, inclusiv între dispozitive și nodurile edge computing, precum și backhaul către cloud. Aceasta include criptarea datelor de pe dispozitive, a spus Bittman. „Și întreprinderile trebuie să se apere în profunzime de eventualele dispozitive de vârf compromise, monitorizând comportamentul dispozitivelor de vârf”, a spus el. Extinderea perimetrului digital în afara centrului de date nu este ușoară și va necesita noi metode de securitate cibernetică și AI pentru monitorizarea comportamentului, a menționat Bittman.

Dincolo de securitate, companiile se pot confrunta cu alte bariere în calea adoptării tehnologiilor de vârf. Unul este navigarea pe piața fragmentată a furnizorilor de edge computing. „Peisajul edge computing cuprinde un set divers de tehnologii și soluții care, atunci când sunt gestionate împreună, abordează scenarii cheie de afaceri, sarcini de lucru și cazuri de utilizare”, a spus Pelino. „Deoarece peisajul edge este atât de divers, niciun furnizor unic nu va oferi și susține toate tehnologiile pentru orice scenariu de afaceri de vârf”, a spus Pelino. „Parteneriatele de la furnizor la furnizor și de la furnizor la întreprindere sunt esențiale pentru crearea unei soluții complete de vârf.” O altă barieră potențială este lipsa de colaborare între părțile interesate din IT și tehnologia operațională. „De multe ori mulți proprietari de cazuri de utilizare edge operează pe o insulă cu inițiative separate de echipele IT și OT”, a spus Pelino. „Directorii din domeniul tehnologiei trebuie să distrugă aceste silozuri IT și OT.”