Esential — September 5, 2024 at 7:59 pm

Concedierile din sectorul tehnologic cresc pe fondul freneziei investițiilor în AI

by

Reducerile forței de muncă sunt în creștere în sectorul tehnologic la nivel global, deoarece firmele încearcă să elibereze mai multe resurse pentru implementările lor de inteligență artificială (AI). Potrivit site-ului de urmărire Layoffs.fyi, companiile de tehnologie au concediat peste 165.000 de oameni în 2022 și 264.000 de persoane în 2023, cele mai recente date arătând că 410 de firme de tehnologie au concediat până acum peste 132.900 de angajați în 2024.

Giant robot flicking tiny man illustrationÎntr-o analiză separată a peste 700 de anunțuri de concediere din sectorul tehnologiei, urmărite de portalul de locuri de muncă IT trueup.io, BestBrokers a estimat că numărul este mult mai mare, cu un total de 203.946 de angajați disponibilizați în peste 165 de companii tehnologice din întreaga lume. începutul anului.

Multe firme de tehnologie au legat în mod explicit concedierile care au loc de proliferarea AI și a învățării automate în cadrul afacerilor lor. Acest fenomen include Cisco, care își reduce cu 7% forța de muncă în timp ce investește 1 miliard de dolari în startup-uri legate de inteligența artificială; Dell, care reduce rolurile de vânzări pentru a realoca resurse echipelor sale de inteligență artificială; Meta, care, potrivit CEO-ului Mark Zuckerberg, concediază angajați „pentru a putea investi în aceste viziuni ambițioase pe termen lung în jurul AI”; Amazon, care reduce câteva sute de poziții pentru a concentra „resurse și eforturi concentrate pe AI generativă”; și Intuit, care reduce 1.800 de angajați pentru a elibera mai multe resurse pentru integrarea AI în ofertele sale de software.

CEO-ul IBM, Arvind Krishna, a mai spus anterior că compania nu va face angajări în timp ce va trece la AI, în timp ce președintele conglomeratului indian Reliance Industries Mukesh Ambani, care a tăiat 42.000 de locuri de muncă în ultimul exercițiu financiar, a descris „AI ca un factor favorizant pentru realizarea unui salt cuantic în productivitate și eficiență”.

„Mediul economic este încă strâns”, a declarat Roger Lee, creatorul Layoffs.fyi, pentru Bloomberg Technology. „Companiile descoperă că singura modalitate de a crește investițiile în AI este reducerea costurilor în altă parte și, prin urmare, toate concedierile pe care le-am văzut.”

În timp ce alte firme de tehnologie au fost, de asemenea, ocupate cu eficientizarea operațiunilor, multe nu au menționat în mod explicit AI ca factor determinant, inclusiv Alphabet, Microsoft, Salesforce, Sonos și alții.

Cu toate acestea, există încă indicii că pivotul sectorului către AI a avut un impact. De exemplu, într-o notă trimisă angajaților în ianuarie 2024, CEO-ul Google, Sundar Pichai, a spus că gigantul tehnologic va „înlătura straturi” din forța de muncă în acest an pentru a elibera fonduri pentru „investiția în… marile priorități [ale companiei]… Realitatea este că pentru a crea capacitatea pentru această investiție, trebuie să facem alegeri grele”. Deși Pichai nu a menționat în mod explicit AI în memoriu, aceasta a venit după ce compania s-a angajat să investească 2 miliarde de dolari în firma generativă de AI Anthropic în octombrie 2023 și la o lună după ce și-a lansat modelul Gemini AI în decembrie.

Într-un alt memoriu divulgat în urma disponibilizărilor în departamentele sale Azure cloud și realitate mixtă, vicepreședintele executiv Microsoft pentru misiuni și tehnologii strategice, Jason Zander, a scris: „Obiectivul nostru clar ca companie este de a defini valul AI și de a împuternici. toți clienții noștri să reușească adoptarea acestei tehnologii transformatoare. Nu este niciodată ușor să luăm aceste decizii grele, mai ales atunci când ne afectează colegii și prietenii.”

Potrivit BestBrokers, disponibilizările se datorează unui amestec de supraangajări în timpul pandemiei de Covid-19, efectelor creșterii ratelor dobânzilor asupra afacerilor și proliferării AI și automatizării care determină companiile să-și restructureze și să-și reducă echipele în consecință. „În special, firmele tehnologice investesc masiv în IA, deseori în detrimentul locurilor de muncă umane”, se spune. „Alți factori care contribuie la valul în curs de disponibilizări din domeniul tehnologiei includ încetinirile economice, creșterea inflației, scăderea prețurilor acțiunilor, încetinirea vânzărilor și îngrijorările cu privire la o potențială recesiune.”

Scriind în primul rând despre companiile din SUA, Scott Galloway, profesor de marketing la Stern School of Business de la Universitatea din New York, a spus că, în timp ce concedierile anterioare din sectorul tehnologic în 2022 ar putea fi explicate în mod rezonabil prin supraangajarea din cauza pandemiei, această explicație are mult mai puțină greutate după 18 luni, mai ales când rezultatele afacerii sunt bune în general. „Nu este doar tehnologie. În timp ce economia mai largă se bucură de o creștere constantă a locurilor de muncă și un șomaj scăzut (cea mai lungă perioadă de șomaj sub 4% din ultimii 50 de ani), multe firme au lăsat să plece un număr mare de angajați – UPS, CVS și Hasbro sunt printre companiile care au anunțat disponibilizări. de peste 1.000 de persoane în ultimele șase luni”, a scris el pe blogul său. „Ce se întâmplă cu adevărat? Cred că inteligența artificială joacă un rol mai important în concedieri decât sunt dispuși să recunoască directorii executivi… Dar, ca regulă generală, așteptați-vă ca un CEO să fie reticent să afirme la un apel privind veniturile că tehnologia cu cea mai rapidă creștere din istorie îi oferă deja „abilitatea să concediezi oameni fără nici un impact asupra liniei de sus”.