Smart City — September 6, 2024 at 8:55 am

Oportunitățile aduse de tehnologie pentru Europa urbană și rurală

by

,,Este interesant să vedem cum tehnologia ne face să devenim, de fapt, mai umani”.

Afaceri de familie, spații industriale, piețe istorice. Toate se reinventează cu ajutorul tehnologiei, prin digitalizare, iar acest trend este adus în prim-plan în cel de-al doilea episod al serialului “Being Digi-Sapiens”, realizat de Warner Brothers Discovery.

În noul episod, intitulat, “Connecting with others”, Simone Giertz – inventatoare, specialistă în robotică și YouTuber de origine suedeză – pornește într-o călătorie prin Europa pentru a vedea modul în care tehnologia transformă viața de zi cu zi. Serialul a fost realizat cu sprijinul Huawei și prezintă numeroase inovații digitale și scenariile lor de utilizare. Primul episod a avut deja premiera pe Discovery Channel la începutul lunii iulie.

Málaga, Spania: Wi-Fi ubicuu pentru un oraș inteligent

Primăria din Málaga și compania Huawei au făcut echipă pentru a pune bazele unui oraș inteligent prin asigurarea conexiunii la Wi-Fi public gratuit în una dintre cele mai vechi piețe publice din oraș.
Piața Mercado de Atarazanas datează din secolul al XIV-lea și oferă zilnic o varietate de produse proaspete, iar conexiunile Wi-Fi stabile, asigurate cu ajutorul Huawei, le permit comercianților să preia comenzi online și să utilizeze platformele digitale pentru facturare și plată.

De Wi-Fi gratuit beneficiază și turiștii, care evită astfel costurile suplimentare asociate serviciilor de roaming.

Picture2În plus, pe comercianți, acest serviciu îi ajută să opereze și în afara programului de normal de lucru și să își vândă produsele și în orașele învecinate. Mai mult decât atât, dezvoltarea rețelei de hotspot-uri Wi-Fi din Málaga va crea noi oportunități pentru antreprenori, încurajându-i să înceapă noi afaceri care să stimuleze economia orașului și să aducă beneficii tuturor locuitorilor săi.

Prin intermediul tehnologiei dezvoltate de Huawei, 15 piețe din oraș, inclusiv Atarazanas, sunt încurajate să facă pași tot mai hotărâți spre transformarea digitală. „Următorul lucru pe care îl vom face este să lansăm o platformă pe care să o poată accesa toți comercianții. Orașul Málaga devine un oraș inteligent”, spune Alicia Izquierdo – Consilier pentru Inovare, Primăria Málaga.

Picture4Landau, Germania: transformarea unei crame tradiționale cu ajutorul tehnologiei 5G

În Germania, Simone a vizitat crama familiei Lergenmüller. Julia și Victoria, a treia generație de proprietari ai acesteia, arată cum a simplificat tehnologia procesul de vinificație. Datorită unui sistem de urmărire a activității, sarcinile îndeplinite au devenit acum mult mai ușor de separat de cele pe care angajații urmează să le facă.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, consideră că satele sunt ,,inima economiei noastre”, iar crama Lergenmüller demonstrează acest lucru.

Picture3Mai exact, tehnologia 5G le permite fermierilor de la cramă să monitorizeze orice, de la nivelul de umiditate din sol până la amploarea efectelor dăunătorilor, iar toate informațiile sunt încărcate în “Vineyard Cloud” și sunt, mai departe, analizate de inteligența artificială.

În condițiile în care unele țări europene se confruntă cu o depopulare rapidă și încearcă să atragă nomazi digitali din marile orașe în mediul rural, oportunitatea de a lucra într-o fermă care integrează tehnologia în activitatea sa, în locul unei ferme tradiționale, este importantă, dar pentru asta consolidarea infrastructurii digitale este o condiție esențială.

Waalwijk, Olanda: Roboți cu 5G și latență scăzută

La Centrul Logistic KLG din Wallwijk, Olanda, unul dintre principalele centre logistice și de aprovizionare ale Huawei din Europa, Simone a avut ocazia să observe avantajele utilizării roboților care funcționează cu tehnologia 5G.

Deși s-a vorbit mult despre amenințarea pe care roboții o pot reprezenta pentru forța de muncă, lucrătorii din depozit spun că acești roboți le ușurează munca, îndeplinind în locul lor sarcini repetitive și, uneori, periculoase. În plus, studiile arată că roboții sunt utilizați în general pentru sarcini de sine stătoare, ajutând angajații fără să îi înlocuiască. Astfel, sănătatea și siguranța în muncă a lucrătorilor sunt îmbunătățite la rândul lor.

Despre Simone Giertz, gazda serialului, și despre “Being Digi-Sapiens”

Simone Giertz este o inventatoare suedeză devenită YouTuber, și specialistă în robotică.
“Being Digi-Sapiens” este un serial de tip documentar care își propune să arate valoarea pe care tehnologia o aduce în viața cetățenilor europeni. Acesta prezintă și activitatea Huawei și a partenerilor săi de afaceri pentru a dezvolta un stil de viață mai inteligent, mai sănătos și mai durabil. Digitalizarea și integrarea  inteligenței artificiale – “making things smart – sunt tendințe globale, iar conectivitatea este fundamentul digitalizării. Acest lucru plasează furnizorii de infrastructură ICT, precum Huawei, în centrul inovațiilor care transformă lumea.

Puteți urmări al doilea episod al serialului aici: https://www.youtube.com/watch?v=1nGCyuARbZs.