Soluțiile și serviciile de filtrare internet sau „content filtering” gestionează accesul la anumite e-mailuri, pagini web sau comunicații mobile, cu scopul de a le bloca sau restricționa pe cele care sunt considerate ilegale, riscante, inadecvate, jignitoare sau pur și simplu împotriva politicii companiei tale. Cele mai multe soluții sau servicii de acest tip (cloud/on-premises) combină filtrarea la nivel de DNS, URL, IP, cuvinte-cheie, tipuri de fișiere.
Cum funcționează soluțiile și serviciile de filtrare internet
Filtrele de conținut se interpun, în general, între generatorii de conținut și utilizatorii web sau de dispozitive. În cazul unui utilizator individual, soluțiile de filtrare internet îi va proteja, de exemplu, pe copii de expunerea la materiale nepotrivite vârstei, fiind extrem de utile în școli. În cazul unei companii, îi va împiedica pe angajați să acceseze materiale inadecvate, să „fure” materiale protejate de drepturi de autor, să blocheze rețeaua cu fișiere media de mari dimensiuni, sau chiar să acceseze rețelele de socializare sau servicii de streaming în timpul programului.
Organizațiile folosesc aceste soluții sau servicii ca parte a infrastructurii de firewall, sub formă de software sau hardware. Pe scurt, ele creează reguli pentru dispozitive cu privire la conținutul pe care îl pot furniza către utilizator. Filtrele pot folosi cuvinte cheie pentru a bloca pagini, dar pot bloca și website-uri pe baza unei tipologii. Pe de altă parte, filtrele pot funcționa și prin identificarea modelelor de conținut (text strings sau obiecte specifice, care apar în imagini). Dacă acestea se potrivesc cu conținutul marcat pentru a fi restricționat, programul de filtrare internet îl va bloca înainte de a ajunge la utilizator.
Filtrare pentru e-mail și dispozitive mobile
84% dintre organizații au fost ținta a cel puțin o tentativă de phishing în 2022. Filtrele pentru e-mail rezolvă această problemă. Ele se bazează pe un set de protocoale atribuite fiecărui utilizator al unei organizații. Protocoalele sunt responsabile pentru identificarea mesajelor de tip spam sau cu potențial dăunător. Acest tip de filtre sunt „atente” mai ales la adrese IP greșite, reputație proastă a domeniului, e-mailuri în masă, limbaj suspect (e-mailurile cu cuvinte precum „gratuit”, „viagra” și „refinanțare” pot declanșa un filtru de spam) sau link-uri în corpul e-mailului. Filtrele de spam pot semnala și URL-urile, în special dacă sunt scurtate sau redirecționate. În plus, scanează fișiere în căutare de malware și blochează rapid listele globale de website-uri cunoscute pentru conținutul spam sau de phishing.
Există și soluții pentru filtrarea conținutului dedicat dispozitivelor mobile. Pe 15 martie 2024, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) raporta pe pagina de Facebook numeroase tentative de fraudă prin folosirea identității vizuale a companiei Emag. Acestea erau propagate prin sms și livrau către utilizatori link-uri malițioase. Soluțiile de filtrare din categoria Mobile Device Managenent includ funcționalități de filtrare web standard, alături de instrumente de filtrare a mesajelor SMS.
Principalele beneficii de securitate ale „filtrării internetului”
• Protecție împotriva atacurilor de phishing și malware
Potrivit unei analize a Expert Insights, 81% dintre organizațiile din întreaga lume au înregistrat o creștere a atacurilor de tip phishing prin e-mail, începând din martie 2020. În plus, analiștii Statista estimează că costul global al criminalității cibernetice va depăși 20 de trilioane de dolari până în 2026. Atacurile de phishing și malware devin, deci, un pericol tot mai costisitor.
Serviciile/soluțiile de filtrare internet protejează împotriva atacurilor de acest tip, în urma cărora angajații pot fi păcăliți să acceseze site-uri false sau să descarce programe malware. Dacă infractorii cibernetici falsifică numele unui site web pentru a-i păcăli pe utilizatori să interacționeze cu el, filtrele de conținut web sunt capabile să identifice site-urile de phishing după URL sau conținut și să împiedice vizitele pe aceste website-uri.
Soluțiile și serviciile de filtrare internet sunt o parte a măsurilor de securizare la nivel de DNS (Domain Name System). Filtrarea DNS interceptează interogările DNS și determină dacă un domeniu este autorizat sau blocat pe baza unor reguli/politici predefinite. Filtrarea DNS este atât de eficientă încât poate opri programele malware transmise prin internet înainte ca acestea să ajungă în rețea.
• Protecție împotriva kiturilor de exploatare
Kiturile de exploatare sunt bucăți de cod care exploatează vulnerabilitățile de securitate găsite în software-ul și hardware-ul unei organizații. Atacatorii cibernetici colectează aceste fragmente, le compilează (într-un kit) și le folosesc pentru a instala programe de malware sau ransomware. Ele pot fi folosite pentru a extrage date confidențiale și pot viza simultan numeroase vulnerabilități de securitate. Angler exploit kit, descoperit în 2013, este unul dintre cele mai periculoase. O cercetare Cisco a arătat că un singur astfel de kit a vizat aproximativ 90.000 de victime pe zi și a generat pagube de 30 de milioane de dolari anual. Soluțiile de filtrare internet vor identifica kitul de exploatare și vor bloca accesul înainte ca acesta să declanșeze o descărcare de program.
În afara avantajelor de securitate, utilizarea unei soluții de filtrare internet crește productivitatea angajaților prin limitarea accesului la site-uri web care nu sunt relevante și prin restricționarea accesului la diverse distracții online. Totodată, ele simplifică aplicarea politicilor organizației în privința utilizării internetului. În plus, oferă protecție în mediul online pentru copii și categoriile vulnerabile, ajutând în același timp la optimizarea utilizării lățimii de bandă a rețelei. Cum? Prin blocarea sau restricționarea accesului la site-uri web care consumă multă lățime de bandă (streaming video, descărcarea de fișiere de mari dimensiuni).
Filtrare internet ca serviciu prin M247
Soluțiile de filtrare internet sunt disponibile atât ca software sau hardware, cât și ca serviciu, așa cum oferă M247, spre exemplu. Serviciul de filtrare internet al M247 funcționează pe bază de abonament (tarif fix), costurile fiind astfel predictibile și mai ușor de integrat în bugetul organizației. În plus, configurarea este extrem de simplă și nu sunt necesare schimbări majore la infrastructura deja existentă. Companiile pot alege între varianta administrată în totalitate de furnizor sau cea co-administrată, fiind posibilă inclusiv personalizarea, adaptarea la nevoile fiecărui utilizator, la orice tip de conținut și locație. M247 oferă și o interfață web care poate fi folosită pentru a configura regulile de filtrare în funcție de specificul oricărei companii. Nu în ultimul rând, M247 oferă accesul la o platformă de securitate complexă, care îți permite să beneficiezi de numeroase alte servicii eficiente de securitate cibernetică.
Pentru mai multe informații despre opțiunea de filtrare internet ca serviciu prin M247, contacati-ne la sales@m247.ro