Esential — October 2, 2024 at 8:12 pm

Reţelele 5G private vor crește cu 65,4% până în 2030

by

Peisajul comunicațiilor 5G a evoluat rapid pentru a satisface nevoile diverse ale diverselor cazuri de utilizare – de la implementarea rețelelor private pentru a profita de felul de rețea, până la internetul obiectelor (IoT) specializat în dispozitive IoT ambientale fără baterie emergente – evidențiind viitorul versatil al tehnologiei 5G, iar un studiu de la IoT Analytics prezice o creștere puternică în continuare a 5G și IoT.

Modern city with smart 5G

Raportul privind piața 5G IoT și 5G privată 2024-2030 a menționat că au existat 1,28 milioane de conexiuni private 5G IoT la nivel global în 2023 – 5% din cele 25,6 milioane de conexiuni 5G IoT. Se estimează că numărul de conexiuni 5G private globale va crește la o rată de creștere anuală compusă (CAGR) de 65,4% până în 2030 și va cuprinde 13% din totalul conexiunilor 5G IoT la nivel global până atunci.

Se preconizează că China și Europa vor fi zone de creștere regională pentru 5G privat până în 2030, cu facilități și campusuri non-industriale, cum ar fi porturile și clădirile de birouri, care alimentează creșterea acesteia. Analizând tendințele și dinamica conexiunilor private 5G, analistul a remarcat că, în ciuda cotei sale mai mici în comparație cu 5G public, se estimează că 5G privat va crește de la 1,28 milioane de conexiuni în 2023 la aproape 107 milioane până în 2030. Această creștere, arată studiul, este programat să fie determinat de avantajele sale distincte în securitate și control, făcându-l atractiv pentru sectoare precum asistența medicală și unitățile neindustriale.

Analizând cazurile de utilizare cheie și creșterea regională, raportul a identificat cinci cazuri de utilizare private cheie 5G, inclusiv controlul de la distanță al activelor, conectivitate la unități, automatizare logistică, supraveghere bazată pe camere și inspecții bazate pe realitate augmentată (AR). „Abordarea strategică a Chinei față de 5G, care cuprinde atât aplicații industriale, cât și non-industriale, și-a propulsat liderul global. Un ecosistem hardware puternic și sprijinul guvernamental au accelerat implementarea”, a declarat Satyajit Sinha, analist principal la IoT Analytics. „Între timp, SUA și Europa se confruntă cu obstacole în adoptarea industrială, în primul rând din cauza cheltuielilor mari de capital și a penuriei de dispozitive/senzori industriali 5G dedicaţi. Pe măsură ce disponibilitatea acestor dispozitive se îmbunătățește, anticipăm o extindere globală mai rapidă a rețelelor private 5G în diverse industrii”, a adăugat Sinha.