Internet/Telecom — October 2, 2024 at 6:54 pm

Totul despre inovațiile care facilitează comunicarea dintre oameni și natură și conectarea comunităților izolate, în noul episod al documentarului Discovery “Being Digi-Sapiens”

by

“De-a lungul timpului, progresul uman și tehnologia au adus numeroase provocări. Însă asta nu înseamnă că trebuie neapărat să fie așa și în viitor”.

Picture1Tehnologiile digitale ne ajută să trăim într-o mai mare armonie cu natura, să combatem mai ușor impactul schimbărilor climatice și să înlesnim furnizarea de date la viteze ridicate, în segmentul de bandă largă, inclusiv în comunitățile îndepărtate. Aflăm despre toate acestea în cel mai recent episod al serialului Discovery, “Being Digi-Sapiens”.

Episodul trei, “Conectarea cu natura”, o urmărește pe inventatoarea de origine suedeză Simone Giertz în timp ce călătorește prin Europa. În Finlanda, ea subliniază modul în care tehnologia 5G nu numai că este rapidă, dar susține și rețelele Wi-Fi din zonele mai izolate. În Grecia, Simone ia parte la procesul de testare a unui sistem inovator menit să identifice și să stingă incendiile forestiere înainte ca acestea să scape de sub control.

Finlanda: conexiune puternică, în bandă largă, într-un ținut al pădurilor și lacurilor
Furnizarea de acces la internet de înaltă calitate în zonele slab populate poate fi o provocare uriașă. Fibra optică, cel mai înalt standard al rețelelor de domiciliu, tinde să fie prea scumpă pentru a fi implementată în locații mai îndepărtate. Acest acces inegal la conexiuni în bandă largă, care separă marile orașe de zonele rurale creează atât un “decalaj digital”, cât și provocări pentru guvernele și operatorii de rețea din întreaga lume.

Atunci când ajunge în zonele rurale ale Finlandei, Simone descoperă că acolo compania Huawei actualizează echipamentele 4G la 5G. Spre deosebire de 2G, 3G sau 4G, rețelele 5G funcționează în mai multe frecvențe, inclusiv în segmentul sub-gigahertz. Una dintre frecvențele 5G utilizate în Finlanda, 700 Mhz, permite turnurilor de antenă să furnizeze un semnal pe suprafețe vaste. Locuințele din zonele rurale echipate cu un CPE (echipament pentru clienți, numit și router 5G) convertesc semnalul 5G pentru a obține Wi-Fi de calitate suficient de puternic pentru a susține simultan jocurile în cloud, apelurile video și alte aplicații utilizate de regulă de consumatorii casnici.

Cu una dintre cele mai bune rate de acoperire 5G din Europa, Finlanda este una dintre țările care a obținut cele mai multe beneficii ca urmare a digitalizării. Printre realizările recente se numără testul de  viteză al rețelei mobile de 10 Gbit al operatorului DNA, lansarea comercială a PON 50G de către operatorul local Lounea, precum și soluția de baterii virtuale a operatorului Elisa, unde bateriile de rezervă ale stației de bază sunt utilizate pentru a echilibra rețeaua electrică.

În Atena, tehnologia avertizează localnicii asupra vremii extreme și protejează pădurile

Evenimentele meteorologice extreme devin din ce în ce mai frecvente. În Grecia, valurile de căldură frecvente cresc riscul pentru incendii de pădure și le fac mai greu de controlat. Episodul 3 al documentarului Digi-Sapiens prezintă două tehnologii care ajută la gestionarea acestor evenimente și la limitarea efectelor negative.

Predicția timpurie a evenimentelor meteorologice potențial periculoase oferă oamenilor timp să se pregătească înainte de dezastru. Algoritmul de inteligență artificială dezvoltat de Huawei, numit Pangu Weather, s-a dovedit a fi eficient în anticiparea evenimentelor meteorologice extreme. ,,Am creat un sistem hibrid care integrează avantajele AI și ale metodelor convenționale”, spune Dr. Lingxi Xie, cercetător senior la Huawei, membru al echipei care a lucrat la dezvoltarea Pangu Weather.

Pangu Weather este disponibil pe site-ul Centrului European pentru Prognoze Meteo pe Termen Mediu (ECMWF). Într-un raport tehnic, ECMWF a apreciat tehnologia din spatele Pangu Weather ca fiind ,,foarte promițătoare”.

Deși anticiparea unui val de căldură este utilă, acest lucru nu este suficient pentru a proteja pădurile grecești de incendii. La Syggrou Estate, o arie împădurită deschisă publicului, aflată lângă Atena, Huawei a lucrat alături de partenerii săi pentru a implementa o soluție care combină senzori de fum și căldură, drone și AI pentru a detecta incendiile într-un stadiu foarte incipient, înainte ca acestea să înceapă să se extindă necontrolat. Astfel, peste 500 de senzori monitorizează proprietatea zi și noapte analizând emisiile de fum și alte particule, nivelul de uscăciune sau temperaturi anormale.

La Syggrou, Simone Giertz a avut șansa de a participa la testarea unei versiuni îmbunătățite a acestui sistem de detectare a incendiilor. Dezvoltat împreună cu partenerii de la Universitatea Națională și Capodistriană din Atena (NKUA) și start-up-ul PROBOTEK în cadrul proiectului TECH4ALL, acesta nu numai că detectează incendiile, dar și analizează răspândirea incendiilor, planificarea evacuării și planificarea rutelor pentru camioanele de pompieri și ambulanțele. De asemenea, poate estima câți oameni din zonă vor fi afectați de incendiu și poate trimite notificări personalizate printr-o aplicație pe telefoanele rezidenților, sugerând rute de evacuare pe baza planurilor de protecție civilă ale municipalității.


Despre Simone Giertz, gazda serialului, și despre “Being Digi-Sapiens”

Simone Giertz este o inventatoare suedeză devenită YouTuber, și specialistă în robotică.

“Being Digi-Sapiens” este un serial de tip documentar care își propune să arate valoarea pe care tehnologia o aduce în viața cetățenilor europeni. Acesta prezintă și activitatea Huawei și a partenerilor săi de afaceri pentru a dezvolta un stil de viață mai inteligent, mai sănătos și mai durabil. Digitalizarea și integrarea inteligenței artificiale – “making things smart” – sunt tendințe globale, iar conectivitatea este fundamentul digitalizării. Acest lucru plasează furnizorii de infrastructură ICT, precum Huawei, în centrul inovațiilor care transformă lumea.

Pentru a viziona episodul complet, vă rugăm să accesați următorul link.