NEWS — October 16, 2024 at 4:09 pm

Transparența pieței de mașini second hand din România a scăzut ușor pe parcursul anului

by

Compania de date auto carVertical a efectuat studiul anual privind gradul de transparență din piață pentru a evalua care țări au cel mai ridicat nivel de risc la achiziționarea unui vehicul second-hand: https://www.carvertical.com/ro/transparency-index

Transparency INDEX 2024 graph_RO

Datele indică faptul că situația de pe piața românească nu s-a îmbunătățit comparativ cu ediția de anul trecut:

• România a coborât cu o poziție în ultimul an, ajungând pe locul 22 din 25 de țări cuprinse în indice, după ce anul trecut ocupa poziția 21. Ungaria s-a clasat pe locul 17, Serbia pe locul 19, iar Ucraina pe locul 25.
• Cu toate că procentul mașinilor avariate și al celor care au kilometrajul dat înapoi în România s-au îmbunătățit ușor față de anul trecut, numărul mediu de kilometri șterși de pe odometru și vârsta medie a vehiculelor verificate a crescut, ceea ce a dus la coborârea cu o poziție a țării în clasament.
• Vârsta medie a vehiculelor achiziționate în România este de 9,8 ani, care, deși este relativ mai scăzută în comparație cu alte țări din Europa de Est, încă prezintă provocări în ceea ce privește transparența și starea vehiculului.

Ca și în anii precedenți, Marea Britanie a avut cea mai transparentă piață de mașini second hand dintre toate țările studiate. Țările din studiu cu cel mai scăzut nivel de transparență sunt Ucraina, Letonia, Lituania, România și Estonia.