Raportul inaugural privind piața Ethernet de mare viteză (HSE) și impactul progreselor inteligenței artificiale (AI) asupra centrelor de date, telecomunicațiilor și rețelelor întreprinderilor, realizat de către furnizorul de servicii de testare și asigurare a dispozitivelor și rețelelor Spirent Communications, a constatat că influența AI nu poate fi exagerată, deoarece transformă radical centrele de date și interconectările, depășind impactul aplicațiilor cloud tradiționale.
Raportul, “The future of high-speed Ethernet across data center, telecom, and enterprise networking”, a analizat factorii cheie și impactul pieței, inclusiv informații din peste 340 de angajamente HSE susținute de Spirent în ultimul an.
Printre constatările cheie a fost că livrările de porturi HSE au continuat să se accelereze în ultimul an, furnizorii livrând peste 70 de milioane de porturi HSE în 2023, iar volumul estimat să explodeze la peste 240 de milioane de porturi între 2024 și 2026.
Înaintea curbelor tradiționale ale cererii, piețele caută deja Ethernet 1.6T pentru a urmări oportunități bazate pe inteligență artificială de îndată ce anul viitor se va înregistra o creștere a vitezei mai mari. Raportul anticipează că 800G, deși câștigă în continuare acțiune, va fi completat în curând de Ethernet 1.6T într-un efort de a satisface nevoile pe termen scurt, pe măsură ce modelele AI cresc în complexitate și dimensiune, necesitând mai multă lățime de bandă și viteză.
Spirent a spus că sondajul arată că impactul AI schimbă centrul de date și ecosistemul de interconectare din jurul acestuia, ceea ce face necesară rearhitectarea rețelei pentru a sprijini noile cerințe de performanță și scalabilitate. Ca urmare, datele au dezvăluit, piața va continua să observe o migrare rapidă la 400/800G și mai departe.
Spirent a adăugat că un material AI necesită noi abordări de testare. Testarea performanței centrelor de date AI necesită cazuri de testare configurate pentru a genera sarcini de lucru AI folosind servere reale, ceea ce a numit „o întreprindere extrem de costisitoare”. Ca rezultat, sunt utilizate modalități eficiente din punct de vedere al costurilor de testare a stresului a rețelelor de centre de date AI, care emulează traficul realist de volum de lucru xPU.
O altă constatare cheie a fost că, în timp ce hiperscalerii migrează la 800G, întreprinderile nu așteaptă evoluțiile viitoare pentru a face progrese, iar operatorii de telecomunicații trebuie să arunce manualele tradiționale pentru a întâlni clienții acolo unde se află în cicluri de implementare ambițioase.
Furnizorii de servicii cloud, OEM-uri, firmele de cipuri formează Ultra Ethernet Consortium: organism format pentru a furniza o arhitectură deschisă, interoperabilă, de înaltă performanță și de comunicații complete, bazată pe Ethernet, pentru a satisface cerințele în creștere ale rețelei de AI și de calcul de înaltă performanță la scară.
Asimilarea inferenței AI va însemna că capacitatea de margine va crește. Cantități semnificative de trafic AI vor fi la margine, determinând nevoia de îmbunătățiri timpurii a capacității în rețelele de acces și transport. Prognozele sugerează că locațiile de margine ar putea necesita capacități suplimentare, cu site-uri de la marginea îndepărtată care necesită upgrade de viteză de 25-50G, site-uri de margine medie care necesită 100-200G și site-uri aproape de margine care necesită 400G cu un ciclu de reîmprospătare mai rapid la 800G.
Remote Direct Memory Access over Converged Ethernet (RoCEv2) a fost evidențiat ca un factor crucial al rețelelor de înaltă performanță, cu latență redusă, posibil prin facilitarea accesului direct la memorie între dispozitive prin Ethernet. Raportul evidențiază adoptarea în creștere a RoCEv2 în centrele de date back-end pentru fabricile de interconectare AI.
Comentând concluziile raportului, Aniket Khosla, vicepreședinte al managementului produselor prin cablu la Spirent, a declarat: „Pe măsură ce piața se concentrează pe puterea și promisiunea inteligenței artificiale, există o presiune uriașă pentru a mișca mai repede lucrurile şi a se depăși limitele vitezei. Inteligența artificială conduce la un punct de inflexiune pe piață și există o cerere puternică de a înțelege și de a trece la tendințele care conduc acest lucru.”