Axis Communications aduce în prim-plan importanța și impactul inteligenței artificiale în sectorul securității, prezentând modul în care AI este utilizată în prezent în securitate, dar și potențialul real în acest sector, precum și câteva dintre provocările de care trebuie să fim conștienți și să le gestionăm.
În ultimii ani, subiectul inteligenței artificiale a devenit parte din conversația zilnică în afaceri și în zonele rezidențiale din întreaga lume. Deși lucrăm cu AI de mulți ani, folosind tehnologii de învățare profundă pentru a îmbunătăți considerabil analiza video, puține tehnologii au devenit la fel de vizibile într-un timp atât de scurt, așa cum a făcut-o AI, în special datorită apariției AI generative.
Utilizarea AI în securitate
Integrarea AI în sistemele de securitate a transformat abordarea față de detectarea și reacția la amenințări. Tehnologiile de învățare profundă au crescut semnificativ acuratețea soluțiilor de analiză, conducând la sisteme de securitate mai fiabile și mai eficiente.
Aplicații cu performanțe fiabile care folosesc noile tehnologii:
· Detectarea și urmărirea mișcărilor obiectelor cu o precizie mai mare.
· Monitorizarea și alertarea la depășirea delimitărilor în zone sensibile.
· Numărarea obiectelor și persoanelor pentru gestionarea fluxului și ocupării spațiilor.
· Identificarea comportamentelor de ședere îndelungată care pot indica amenințări potențiale.
Capacitatea AI de a detecta anomalii prin analiza tiparelor și a abaterilor de la normă a stabilit un nou standard în monitorizarea securității. Această abilitate permite profesioniștilor în securitate să prevină amenințările potențiale înainte ca acestea să escaladeze.
Introducerea AI generative în sectorul de securitate
Intrarea inițială a AI generative în sectorul de securitate se va concretiza prin utilizarea sa în funcționalități precum:
· Chatboți de asistență care oferă suport în timp real utilizatorilor, folosind un limbaj natural.
· Asistenți de configurare care simplifică setarea sistemelor de securitate complexe.
· Căutări bazate pe text care îmbunătățesc eficiența recuperării datelor.
· Instrumente avansate de proiectare care ajută la crearea unor soluții de securitate robuste.
Potențialul camerelor AI și al AI edge
Camerele AI care oferă AI edge îmbunătățesc acuratețea analizelor, permițând scalarea sistemelor și constituind baza pentru soluții cloud fiabile, scalabile și eficiente din punct de vedere al lățimii de bandă.
Metadatele suplimentare generate de analizele de inteligență artificială la marginea rețelei, care descriu în detaliu datele vizuale captate de senzorul de imagine, adaugă alte straturi de potențială analiză și informații acționabile.
„Securitatea, în ultima vreme, se bazează foarte mult pe ceea ce poate oferi inteligența artificială, fără a neglija aspectele de securitate cibernetică. Produsele Axis se pot integra în diverse soluții și pot răspunde multor cerințe, datorită tehnologiei dezvoltate cu ajutorul AI. Piața din România merge la pas cu tendințele internaționale pe acest domeniu, unde putem remarca cerințe avansate ale clienților noștri finali, precum și dorința de a corespunde specificului domeniului de activitate pentru a valorifica cât mai multe beneficii de business”, a declarat Andrei Gavriliu, Sales Engineer la Axis Communications.
AI și securitatea cibernetică
Securitatea cibernetică și protecția datelor și a confidențialității oamenilor a fost mult timp un element esențial în sectorul de securitate. Acest lucru se datorează faptului că infractorii cibernetici vor folosi ei înșiși AI pentru a găsi vulnerabilități și noi vectori de atac. Aceste organizații criminale, bine finanțate și extrem de profesioniste, au un alt avantaj – pot inova fără a ține cont de reglementări sau etică.
Valorificarea potențialului AI în mod responsabil și etic
Inteligența artificială vine ca o completare a inteligenței umane, iar dezvoltarea responsabilă a AI poate aduce beneficii oamenilor și societății. Aceasta se aliniază bine cu viziunea Axis de a inova pentru o lume mai inteligentă și mai sigură.
„Trebuie să ne angajăm cu toții să utilizăm tehnologia AI într-un mod etic și responsabil din punct de vedere social. Acest lucru înseamnă că inițiativele AI, fie că sunt legate de produse și servicii sau de modurile de lucru, ar trebui să fie ghidate de principii de echitate, transparență, responsabilitate și respect pentru confidențialitate și demnitate umană”, a completat Andrei Gavriliu.