Enterprise Software — November 19, 2024 at 10:12 am

Ce trebuie să știi despre RO E-TVA?

by

Conform OUG 70/2024, Guvernul a aprobat introducerea sistemului Ro E-TVA începând cu 1 ianuarie 2025 pentru majoritatea persoanelor juridice.  Pentru persoanele juridice care aplică TVA la încasare, RO E-TVA intră în vigoare începând din 1 august 2025.

Ro-E-TVA-ASiS-ERP

Până atunci, sistemul este în faza de dezvoltare și testare de către ANAF. Aceasta înseamnă că se fac teste legate de necorelarea datelor între Declarația 300 și E-TVA pentru toate firmele din România, dar răspunsul la notificările legate de necorelații E-TVA nu este obligatoriu decât după data de 1 ianuarie 2025.

Ce este RO E-TVA?

RO E-TVA din ASiS ERP
RO E-TVA din ASiS ERP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sistemul RO E-TVA presupune un mecanism care pune la dispoziția contribuabililor declarația 300 (decontul de TVA) îmbunătățită și pre-completată de către ANAF. Scopul sistemului este să combată evaziunea fiscală, asemenea sistemelor deja implementate – RO E-factura și RO E-transport.

Decontul pre-completat de TVA reprezintă valoarea totală de TVA pe care ANAF consideră că o datorează contribuabilul în baza calculelor ce rezultă din E-factura și celelalte documente digitale depuse de contribuabil pentru tranzacțiile efectuate.

Decontul pre-completat de TVA (RO E-TVA) are ca bază datele din facturile B2B disponibile începând cu 1 iulie prin RO E-factura, datele pentru vânzările B2C pe bază de bon fiscal disponibile deja prin RO E-case de marcat electronice, Declarația SAF-T, dar și alte baze de date.

Deși la acest moment sunt analizate doar diferențele privind TVA colectată din livrările locale cu 5%, 9% și 19% TVA, decontul pre-completat permite și efectuarea unor comparații privind TVA deductibilă.

Sistemul RO E-TVA va pune contribuabilii să valideze datele legate de TVA pre-completate de ANAF sau să le modifice conform datelor din contabilitate și calculelor proprii.

Persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA trebuie:

• să verifice datele și informațiile din decontul pre-completat RO e-TVA transmis prin mijloace

electronice;

• să sesizeze orice erori tehnice care rezultă din implementarea decontului pre-completat RO e-TVA.

Dacă există diferențe mai mari de 5000 lei între decontul companiei și cel pre-completat de la ANAF, contribuabilii vor fi nevoiți să justifice diferența între cele două.

În cazul identificării unor diferențe semnificative ANAF va trimite contribuabilului o ”Notificare de conformare E-TVA”, la care contribuabilul va trebui să răspundă prin mijloace electronice în termen de 20 de zile de la primire.

Termenul de trimitere a decontului pre-completat E-TVA către ANAF

Decontul pre-completat RO E-TVA se transmite, pentru fiecare perioadă fiscală de raportare, persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA, prin mijloace electronice, până la data de 5 inclusiv a lunii următoare termenului legal de depunere a decontului de taxă pe valoarea adăugată.

Despre RO E-TVA și ASiS ERP

Din punctul Alfa Software de vedere, sistemul E-TVA este exact Declarația 300 îmbunătățită și pre-completată.

Această declarație există în cadrul sistemului ASiS ERP și este folosită de clienții noștri.

Declarația 300 funcționează deja în ASiS ERP după un format pre-completat după cum urmează: își ia date din facturi și bonuri fiscale si pre-completează rândurile aferente livrărilor și achizițiilor + TVA.

Declarația 300 din ASiS ERP permite inclusiv editarea manuală a câmpurilor pre-completate. Ea va fi modificată astfel încât să servească sistemului E-TVA care urmează sa fie implementat de ANAF și să fie folosită cu ușurință de utilizatorii ASiS ERP.

Prima varianta a soluției ASiS ERP E-TVA ce va compara valorile sintetice din D300 și E-TVA va fi gata până în finalul lunii octombrie 2024 și varianta ce va compara valori analitice – luate din documente: facturi, bonuri, etc va fi gata până la finalul lunii noiembrie 2025.

Mai multe despre sistemul RO E-TVA puteți citi aici: Broșura ANAF RO E-TVA