Internet/Telecom, Studii — December 5, 2024 at 5:04 am

Ericsson Mobility Report: furnizorii de servicii de comunicații pun accent pe 5G Standalone și 5G Advanced

by

Până în anul 2030, furnizorii de servicii de comunicații (CSPs) vor pune accent pe 5G Standalone (5G SA) și 5G Advanced, pe măsură ce vor implementa noi capabilități pentru a crea oferte care să aducă valoare adăugată, nu doar un volum de date mai mare. Aceasta este una dintre analizele incluse în cea mai nouă ediție a Ericsson Mobility Report, care cuprinde estimări valabile până la final de 2030 și care a fost publicată recent.

Ericsson Mobility Report November 2024 cover image

Cu toate că rata de creștere a traficului de date în rețelele mobile este în scădere – estimările indicând 21% de la an la an pentru 2024 – se așteaptă, totuși, să urce de aproape trei ori (față de cifrele actuale) până la sfârșitul anului 2030.

Raportul evidențiază și modul în care primii furnizori oferă deja abonamente care includ servicii de conectivitate diferențiată – conectivitate neîntreruptă garantată atunci când este nevoie de ea –pentru a crea noi oportunități de monetizare și a genera creștere. Ediția curentă include și studii de caz de la T-Mobile (SUA) și Eliza (Finlanda).

Fredrik Jejdling, Executive Vice President & Head of Business Area Networks, Ericsson, declară: „Diferențierea serviciilor și oportunitățile bazate pe performanță devin tot mai importante pe măsură ce industria noastră evoluează. Acest lucru este evidențiat în raportul curent, care include analize detaliate, perspective statistice și exemple din scenariile de utilizare implementate de clienți. Tranziția la rețelele programabile de înaltă performanță, facilitată de rețelele deschise și cloud, le va permite furnizorilor de servicii să ofere și să taxeze serviciile în funcție de valoarea adăugată livrată, nu doar de volumul de date inclus. De asemenea, acest raport oferă și informații valoroase cu privire la ceea ce poate să realizeze industria noastră și la pașii necesari pentru a ajunge acolo”.

Daniel Tudose, Country Manager, Ericsson România și Key Account Manager, Ericsson România și Moldova, afirmă: „Tehnologia 5G reprezintă viitorul. Accelerează conectivitatea avansată și generează inovație, deschizând noi orizonturi pentru economii digitale și, mai ales, pentru transformarea industriilor. Noi continuăm să inovăm in jurul acestei tehnologii, și să oferim capabilități noi, în special în zona de conectivitate diferențiată și de tip Mission Critical. Este esențial să continuăm să abordăm 5G cu o viziune strategică, investind în infrastructura necesară și promovând colaborarea între sectorul public și mediul privat pentru a asigura o implementare eficientă”.  

De asemenea, în ediția curentă a raportului, se subliniază potențialul global de dezvoltare care poate fi generat prin conectivitate diferențiată, evidențiind faptul că, în afara Chinei, serviciile 5G în mid-band există, în prezent, doar în aproximativ 30% din site-urile (locațiile) din lume.

Mai puțin de 20% din cei aproximativ 320 de furnizori de comunicații de pe piață (care oferă în prezent servicii comerciale 5G) au în portofolii și servicii 5G SA. Creșterea numărului site-urilor (locațiilor) cu mid-band și 5G SA este considerată un factor-cheie pentru valorificarea întregului potențial al tehnologiei 5G, inclusiv a capacităților de rețea programabile și inteligente.

Estimările arată că, până la finalul anului 2030, vor fi 6,3 miliarde de abonamente 5G la nivel global, iar 60% dintre ele ar urma să includă servicii 5G Standalone.

În ceea ce privește traficul global de date mobile, se preconizează că aproximativ 80 la sută din traficul total de date mobile înregistrat până la sfârșitul anului 2030 va trece prin rețelele 5G. Spre comparație, acum, la sfârșit de 2024, procentul este de 34%.

Serviciile de Fixed Wireless Access continuă să crească în popularitate la nivel global, fiind pe locul 2 în topul scenariilor de utilizare 5G, după enhanced Mobile Broadband (eMBB).
În patru din cele șase regiuni, mai mult de 80% dintre CSPs oferă în prezent servicii de FWA. Și, numai în ultimul an, numărul furnizorilor de servicii FWA care oferă planuri tarifare bazate pe viteza de internet – cu  parametri de date downlink și uplink similari cu aceia din ofertele prin cablu sau fibră optică – a crescut de la 30% la 43%.

În Europa de Vest, numărul ofertelor de servicii FWA a crescut rapid. 52% dintre furnizorii din regiune le pun în prezent la disppoziția clienților, comparativ cu 32% în urmă cu un an. Astfel, în ultimele 12 luni, 73% din totalul lansărilor de servicii 5G FWA, de la nivel global, au avut loc în Europa.
Până la sfârșitul anului 2030, în lume ar urma să fie 350 de milioane de conexiuni FWA și aproape 80% se preconizează a fi realizate prin 5G.

Totodată, raportul arată modul în care AI, inclusiv aplicațiile Generative AI – deja integrate în smartphone-uri, laptopuri, ceasuri și produse FWA – ar putea să influențeze traficul de rețea și vitezele de uplink și downlink. Acest lucru ar putea determina și o potențială creștere a traficului în rețelele mobile dincolo de estimările actuale.

Alte statistici din raport indică un număr de aproape 2,3 miliarde de abonamente globale 5G, până la finalul anului curent, și vor reprezenta 25 % din totalul abonamentelor mobile globale. Astfel, se preconizează că, în 2027, numărul abonamentelor 5G va depăși numărul global de abonamente 4G.
Primele implementări 6G ar urma să fie realizate în 2030, pornind de la infrastructura 5G SA și 5G Advanced și extinzând-o.

Ediția din noiembrie 2024 a Ericsson Mobility Report poate fi accesată aici.