Networking — December 23, 2024 at 1:52 pm

Ar putea fi Li-Fi viitorul conexiunii la internet?

by

Conectarea la internet ar putea fi la fel de simplă ca aprinderea unei lumini? Această tehnologie are potențialul de a revoluționa Wi-Fi-ul, dar este prea bună pentru a fi adevărată?

Li-Fi technology, internet and networking

Li-Fi este aici, dar ce ar putea însemna asta pentru internetul de acasă?

O tehnologie unică este la colț, care poate schimba modul în care ne conectăm la internet. Oferă avantaje diferite decât Wi-Fi-ul tradițional și, deși este încă prea devreme pentru a spune ce înseamnă acest lucru pentru bandă largă în casele noastre, oferă promisiuni, precum și anumite limitări. Ce este această nouă tehnologie și cum funcționează?

Ce este Li-Fi?

Light Fidelity, cunoscută și sub numele de Li-Fi, folosește puterea luminii pentru a transmite date. Spre deosebire de Wi-Fi, care folosește unde radio pentru a crea o conexiune wireless, Li-Fi se bazează pe lumină pentru a transmite date. Prin acest proces, Li-Fi promite viteze de 100 de ori mai mari decât Wi-Fi.

Cercetările pentru Li-Fi există încă de la începutul anilor 2000. Alături de echipa sa, fizicianul german Harald Haas a fondat această tehnologie descoperind că lumina poate fi folosită pentru transmisia de date în două sensuri. Nu a trecut mult timp până când compania franceză Oldcomm, unul dintre liderii mondiali în această tehnologie, a început să-și efectueze experimentele pe Li-Fi în 2008. În iulie, Europa a lansat Ariane 6 în spațiu, realizând patru experimente, unul orientat spre testarea Li-Fi. -Tehnologia Fi.

Cum funcționează Li-Fi?

Li-Fi funcționează ca un sistem de comunicații cu lumină vizibilă; în esență, datele sunt transferate de la becurile LED. Aceste becuri transportă impulsuri de lumină care produc informații similare codului Morse. Nu, acest proces nu poate fi văzut cu ochiul liber. Schimbătorii de joc în acest scenariu sunt dispozitivele compatibile care pot sintetiza rapid aceste informații.

Ce înseamnă asta pentru internet?

Wi-Fi, cunoscut și sub numele de fidelitate wireless, a apărut pentru prima dată în 1996. În ultimii câțiva ani, dezvoltarea tehnologiilor precum Wi-Fi 6 și 6E și introducerea Wi-Fi 7 au transformat modul în care rămânem conectați.

Cu Li-Fi, datele sunt transferate la o rată accelerată în comparație cu Wi-Fi, rezultând viteze mai mari. Vitezele nu sunt singurul factor important într-o conexiune wireless.

Grupul LiFi, un pionier în comercializarea tehnologiei Li-Fi și a produselor sale în spațiul digital, a evidențiat alte beneficii notabile, cum ar fi securitatea sporită.

„Securitatea este un alt avantaj cheie al Li-Fi, deoarece semnalele sunt limitate la zona iluminată de sursa de lumină și nu pot pătrunde în pereți. Riscul de acces neautorizat este mult redus”, a declarat un purtător de cuvânt al The LiFi Group.

În ceea ce privește vitezele, vitezele Li-Fi ar putea ajunge până la 224.000 de megabiți pe secundă (teoretic) și ar putea fi deosebit de avantajoase pentru orașe inteligente, realitate virtuală, streaming 4K și chiar jocuri online, unde o latență mai mică este crucială. În plus, deoarece Li-Fi nu se bazează pe frecvențe radio precum Wi-Fi, conexiunea dvs. va fi lipsită de interferențe electromagnetice. Li-Fi ar putea fi, de asemenea, mai sigur pentru casa ta, deoarece produce mai puține radiații.

Li-Fi și jocuri online

Pentru jucătorii pasionați online, Li-Fi poate transforma lumea jocurilor. Jucătorii adevărați știu că latența scăzută sau ping-ul este importantă pentru o experiență de joc fără probleme. Latența este timpul necesar computerului sau consola pentru a transmite date de la un anumit server pe internet. Mai important, dacă ping-ul tău este mare, atunci sunt șanse ca jocul tău să fie perturbat de un lag sever.

Capacitatea Li-Fi de a transmite date la o rată accelerată promite o latență redusă. Tehnologia Li-Fi poate fi deosebit de benefică pentru jocurile competitive precum e-sports și realitatea virtuală. Mulți furnizori de servicii de internet, cum ar fi Verizon Fios, Frontier Fiber, Asound, Spectrum și Starlink, oferă o latență scăzută, dar nu sunt aproape de promisiunea Li-Fi.

Securitatea este o altă măsură semnificativă a modului în care Li-Fi poate transforma industria jocurilor de noroc. Wi-Fi folosește unde radio, care pot pătrunde prin pereți, făcându-l mai susceptibil la amenințările din afara rețelei. Pe de altă parte, tehnologia Li-Fi oferă securitate sporită, deoarece semnalele luminoase sunt limitate într-o cameră, punând provocări pentru hackeri și alte amenințări cibernetice la adresa rețelei tale.

Este demn de remarcat că această tehnologie este încă la început, așa că nu vom vedea impactul ei adevărat până când nu va fi implementată pe deplin în lumea reală.

Tehnologie Li-Fi: argumente pro și contra

Deși această tehnologie nu este perfectă sau este încă utilizată pe deplin, există câteva lucruri cheie pe care ar trebui să le știți:

Pro
• Viteză: mai multe date sunt transmise mai rapid prin surse de lumină decât cu undele radio utilizate de Wi-Fi.
• Eficiență: Li-Fi este mai eficient din punct de vedere energetic, deoarece valorifică puterea becurilor LED.
• Securitate: tehnologia Li-Fi reduce riscul ca datele dumneavoastră să fie interceptate de amenințări externe.
• Disponibilitate: Sursele de lumină sunt peste tot, crescând șansele de a vă conecta la internet.

Contra
• Gamă limitată: conexiunea dumneavoastră va fi limitată la spații închise, deoarece această tehnologie se bazează pe surse de lumină. Întreprinderile ar putea avea mai multă dificultate în utilizarea acestei tehnologii.
• Compatibilitate limitată: aceasta este o tehnologie mai nouă, ceea ce înseamnă că mai puține dispozitive sunt echipate pentru a-i decoda datele.
• Nu rezolvă vitezele mici de internet de la furnizorii de servicii de internet: dacă sunteți pe cel mai lent plan al furnizorului dvs. sau vă confruntați cu viteze reduse, Li-Fi nu va rezolva aceste probleme.

Li-Fi și limitările sale

Li-Fi se confruntă cu multe limitări, de la intrarea pe piața principală până la cerințele sale de vedere, potrivit Oldcomm. După cum am menționat mai sus, tehnologia Li-Fi se va limita la spații închise, rezultând o rază de acțiune limitată. Mai important, această tehnologie se bazează pe linia de vedere, ceea ce înseamnă că utilizatorii trebuie să fie întotdeauna în prezența semnalelor luminoase pentru a-și menține conexiunea la internet. Acest lucru ar fi deosebit de dificil pentru milioane de americani care folosesc internetul în timp ce fac naveta sau călătoresc.

Deci, unde pot găsi Li-Fi?

În prezent, Li-Fi este încă în faza sa de cercetare în SUA și în alte părți ale lumii. Ar putea dura ceva timp până să vedem cum Li-Fi va avea impact asupra internetului. Li-Fi este proiectat să fie lansat pe piața principală în următorii doi ani. Oldcomm prezice că Li-Fi va fi disponibil oricând între 2024 și 2029. Implementarea acestei tehnologii va depinde exclusiv de investițiile companiei.

Pe partea bună, s-ar putea să nu fim atât de departe, deoarece vedem această tehnologie în diferite industrii. Grupul LiFi descrie această tehnologie ca fiind crucială pentru sectoare precum apărarea și guvernul, ceea ce este optim pentru transferul de date în siguranță. Alte industrii, cum ar fi aviația, folosesc, de asemenea, această tehnologie, așa cum s-a văzut cu Spectrum Networks LLC, care are sediul în Fife, Washington.

Mai mult, există un interes crescut în rândul companiilor americane care finanțează cercetarea pentru dezvoltarea acestei tehnologii. VLNComm, cu sediul în Charlottesville, Virginia, este lider în tehnologia VLC și esențial în dezvoltarea Li-Fi. În plus, compania Signify, cunoscută pentru produsele sale de iluminat eficiente din punct de vedere energetic, este, de asemenea, un jucător cheie în tehnologia VLC. Această companie are sediul în Țările de Jos, dar corporația sa din America de Nord este amplasată în Bridgewater, New Jersey. Ambele companii fac lucrări care vor pune bazele tehnologiei Li-Fi.

Ce urmează pentru Li-Fi?

„Am purtat discuții cu mai multe companii de top, nu numai în sectoarele Li-Fi și al comunicațiilor fără fir, ci și în industrii precum electronice de larg consum, auto, telecomunicații, logistică și multe altele”, spune purtătorul de cuvânt al Grupului LiFi. Cererea de soluții inovatoare de conectivitate, în special în mediile în care tehnologiile fără fir tradiționale se confruntă cu limitări, va determina probabil mai multe companii să exploreze și să investească în Li-Fi în viitorul apropiat.”

Care este concluzia de la Li-Fi?

Tehnologia Li-Fi pare o alternativă excelentă la Wi-Fi și, teoretic, ar putea beneficia de multe industrii. Este încă prea devreme să spunem că această tehnologie va înlocui Wi-Fi în ansamblu. Ar putea dura însă ceva timp până când vom vedea dovezi concrete ale impactului său asupra conectivității wireless. Li-Fi este promițător, deoarece vedem un interes crescut în rândul companiilor care finanțează cercetarea pentru dezvolta