Sistemele ERP cu elemente de Inteligență Artificială au capacitatea să automatizeze sarcinile repetitive (procesare facturi, înregistrare date etc.), ceea ce crește eficiența și productivitatea utilizatorilor. Deoarece SAP pune mare valoare pe automatizare și eficiență, oferă astfel de capabilități și companiilor mici și mijlocii care utilizează sistemul ERP SAP Business One.
În acest sens, SAP a adăugat tehnologia inovativă Intelligent RPA (Robotic Process Automation) în SAP Business One pentru a permite automatizarea sarcinilor repetitive manuale și a deschide noi oportunități de modernizare a proceselor de business și creștere a eficienței. Mai mult, sistemul ERP SAP urmează să primească și funcționalități de tip AI Generativ. În calitate de partener SAP, System Innovation România (www.sysinconsult.ro) integrează în proiecte cele mai noi tehnologii AI de la SAP, imediat ce acestea sunt disponibile comercial.
Roboți Software SAP
În companiile mici și mijlocii, majoritatea angajaților sunt angrenați în sarcini administrative, monotone și mari consumatoare de timp. Prelucrarea facturilor, a comenzilor de achiziții sau aprovizionare, a deconturilor, cererilor de concediu sau dovezilor de execuție sunt doar câteva exemple. Astfel de documente circulă, în majoritatea cazurilor, în format Word sau PDF, trebuie descărcate, deschise, citite, iar datele necesare preluate manual și introduse în sistemul ERP. O muncă ce unora le pare fără sfârșit, total lipsită de creativitate și valoare adăugată. Un angajat cu munca de birou pierde 1-2 ore pe zi cu astfel de sarcini. SAP folosește tehnologia RPA pentru a mapa aceste fluxuri de lucru și a le automatiza complet. Roboții software vor executa fără greșeală aceste sarcini, mimând întocmai activitatea unui angajat.
Companiile care utilizează SAP Business One au la dispoziție 6 modele de roboți software ca bază pentru automatizări inteligente. Acești roboți acoperă activități precum:
• Extragerea diverselor documente de business din e-mailuri.
• Încărcarea facturilor de la furnizori și scanarea inteligentă a acestora.
• Încărcarea automată a notelor de livrare.
• Crearea automată a comenzilor de vânzare pe baza comenzilor de achiziții definite în sistem.
• Crearea automată a unor activități în relație cu partenerii de business.
• Procesarea automată și îmbogățirea unor date (masterdata) pentru o mai bună integrare în documente.
Acești șase roboți software SAP sunt preconfigurați și pot fi implementați de System Innovation România, în functie de specificul fiecarui client. Este important de știut că utilizarea roboților software SAP este inclusă în licențele SAP Business One, însă nu și serviciile de configurare a acestora.
Generative AI în ERP
La ediția 2024 a SAP Partner Summit, compania germană a făcut publice mai multe planuri pentru adăugarea unor funcții de tip Generative AI în sistemele ERP. Inteligența Artificială Generativă (Gen-AI) a revoluționat modul în care utilizatorii generează conținut, existând numeroase oportunități de aplicare și în procesele de business din SAP Business One.
În viziunea SAP, GenAI permite transformarea oricărui proces de business prin generarea și automatizarea proceselor digitale pentru clienți, angajați și active. Cele mai bune metrici din ecosistemul SAP arată că utilizarea GenAI poate aduce o reducere de 75% a efortului și o reducere de 85% a costurilor, cu o îmbunătățire de 10 ori a productivității angajaților.
Cum poate fi utilizat GenAI în SAP Business One
• Generare de conținut: Angajații pot folosi GenAI (oricare model LLM, similar ChatGPT) pentru corespondența de business, oferte, prezentări, campanii de marketing etc. De asemenea, utilizatorii se pot baza pe GenAI pentru a analiza conținutul existent și a sugera îmbunătățiri sau optimizări.
• Analiza datelor: GenAI poate analiza datele din SAP Business One și poate oferi informații valoroase și recomandări pentru un utilizator sau o companie. De asemenea, poate folosi machine learning pentru a identifica tipare în evoluția efacerii.
• Preluare solicitări clienți: GenAI poate gestiona 24/7 orice tip de interacțiune cu clienții și poate prelua întrebările sau solicitările acestora, prin intermediul unor instrumente de tip chatbot.
Toate aceste interacțiuni se vor face prin limbaj natural, în cel mai simplu mod posibil. Vom vedea, cel mai probabil, astfel de funcționalități începând cu SAP Business One Versiunea 11, care va fi disponibilă în viitorul apropiat.
System Innovation România are o experiență de câțiva ani în implementarea tehnologiei RPA, atât din lucrul cu soluțiile SAP, cât și în calitate de partener UIPATH (cea mai notorie companie din piața RPA). Avem deja proiecte în derulare pe tehnologia RPA și putem asista orice companie în implementarea și utilizarea roboților software din SAP Business One sau a altor capabilități bazate pe Inteligență Artificială.
Pentru mai multe informații, contactați-ne la office@sysinconsult.ro.