Resursele de calcul cuantic pot fi accesate astăzi prin serviciile cloud cunoscute sub numele de Quantum as a Service(QaaS). Este o opțiune atractivă pentru multe organizații, deoarece foarte puține își permit costurile de construire, găzduire și întreținere a unui sistem cuantic la nivel local.
QaaS este în sine costisitor, dar având în vedere că un nou sistem hardware on-premises costă la fel de mult, modelul „ca serviciu” are sens.
Clienții cumpără timp pentru a accesa sistemul, care este deținut, susținut și găzduit de către furnizor sau de un reseller în cloud, cum ar fi Microsoft Azure Quantum.
QaaS are sens pentru companiile care doresc să evite să investească în sisteme care ar fi depășite până la momentul implementării.
Modele QaaS
Într-un model, o companie ar lucra direct cu un furnizor de calcul cuantic, iar furnizorul ar furniza computerul prin propriul serviciu cloud privat. Acesta este cunoscut ca un serviciu cloud cuantic dedicat sau privat, în care o organizație „ar avea acces printr-un anumit plan de preț” pentru a „accesa un sistem cuantic sau mai multe sisteme cuantice pentru o perioadă de timp X”.
Un exemplu în acest sens, este accesul contra cost al IBM Quantum la computerele sale cuantice de 27 și 127 de qubiți și accesul gratuit la mașinile sale de 5 și 7 qubiți. Mulți alți furnizori oferă acces direct similar.
Cel de-al doilea model se numește servicii cloud cuantice partajate sau publice și implică vânzătorii cuantici care vând acces prin intermediul unui furnizor de servicii cloud, cum ar fi Amazon Web Services, Google Cloud și Microsoft Azure, prin Amazon Braket, Google Quantum AI și, respectiv, Microsoft Azure Quantum. Acest model oferă organizațiilor acces la mai mulți furnizori cuantici, deși, în unele cazuri, modelul de preț este determinat de furnizorii de cloud.
Este o modalitate mai ușoară de a obține acces la mai multe tipuri de hardware dacă ești încă în starea experimentală și încerci să-ți dai seama exact dacă cuantica este potrivită pentru tine sau care modalitate cuantică ți se potrivește cel mai bine.
IDC vede în prezent un interes mai mare pentru modelul privat, în parte pentru că, deși furnizorii de cloud pot oferi acces la o gamă mai largă de furnizori cuantici, specialiștii lor ar putea avea cunoștințe limitate despre complexitățile sistemului fiecărui furnizor. Organizațiile ar putea începe în modelul public, dar apoi pot trece la abordarea privată atunci când doresc să optimizeze performanța de calcul cuantic.
Beneficiile tehnologiei QaaS
Avantajul principal al QaaS este că organizațiile obțin acces la hardware cuantic fără a-l deține. Companiile nu trebuie să plătească costurile inițiale ale unui nou sistem și nu trebuie să își facă griji cu privire la întreținere sau actualizări pe măsură ce sunt lansate noi tehnologii sau îmbunătățiri.
De asemenea, oferă companiilor acces la specialiști cuantici. Mulți vânzători cuantici înțeleg că bariera în calea cuantice este „destul de mare în ceea ce privește setul de abilități”, iar parteneriatul cu un furnizor poate oferi organizațiilor acces la această expertiză.
Această relație poate fi orientată către oriunde se află o companie, specialiștii vor oferi îndrumări cu privire la modul de utilizare a algoritmilor cuantici și de scriere. O organizație mai avansată poate folosi specialiștii furnizorului în roluri de asistență.
Unii furnizori de hardware cuantic încep să se asocieze cu startup-uri de software pentru a oferi „magazine de aplicații” pentru a oferi clienților acces la funcții precum corectarea erorilor, optimizarea algoritmică sau chiar construirea de algoritmi.
Cazurile de utilizare pentru QaaS vor varia în funcție de sistemele pe care o organizație le folosește.
De exemplu, calculatoarele cuantice pot fi folosite pentru a simula procese naturale, apoi pentru a genera noi compuși pentru știința materialelor sau pentru dezvoltarea de produse farmaceutice personalizate.