Investitorii din grupul TechAngels, cea mai experimentată rețea de investitori tip angel din România, au înregistrat o creștere de aproape trei ori a investițiilor în a doua jumătate a anului 2024, ajungând la 2,757 milioane de euro investite direct în startup-uri tech. Suma totală a anului se ridică astfel la 3,777 milioane de euro, marcând o creștere cu 25% față de 2023.
„2024 a fost un an de creștere pentru TechAngels, reflectând atât potențialul antreprenorilor români, cât și determinarea investitorilor de a sprijini ecosistemul tech. Este un moment decisiv, în care inovația, conectivitatea globală și o piață liberă își dovedesc valoarea strategică”, a declarat Marius Istrate, președintele TechAngels.
Rundele finanțate de investitorii TechAngels au fost destinate unor startup-uri noi pentru portofoliile individuale (28% dintre membri) și, respectiv, unor runde follow on la startup-urile din portofoliu (26% dintre membri). Estimările arată că un număr de aproximativ 26-30 de startup-uri, reprezentând industrii variate, s-au alăturat în acest an potofoliului consolidat de peste 240 al întregii rețele de investitori. 50% dintre investitori au optat să nu investească în acest an.
Pe parcursul anului 2024, peste 200 de startup-uri locale au fost analizate de membrii rețelei, dintre care 116 pe platforma de lucru internă, iar aproximativ 90 dintre acestea au susținut pitch-uri la întâlnirile săptămânale. Soluțiile HealthTech au ocupat prima poziție, cu 14,66% dintre startup-urile evaluate, urmat de FinTech, cu 12,93%, Proptech (10,34%), EdTech (8,82%), și soluțiile pentru mobilitate (6,90%) arătând o diversitate robustă a soluțiilor locale.
2025: Investiții cu prudență sporită
Potrivit unui sondaj intern, 75% dintre investitori intenționează să continue investițiile, în timp ce aproximativ 25% au raportat că vor face o pauză în acest sens, numărul acestora fiind redus față de anul trecut. Cu toate acestea, 60% dintre membri consideră că reglementările fiscale și climatul societal ar putea influența deciziile lor, ceea ce sugerează o abordare mai precaută în 2025.
„Vom continua să consolidăm comunitatea de antreprenori și investitori, promovând unitatea, democrația și impactul capitalului privat. Ne asumăm misiunea de a contribui la crearea a 10 unicorni românești în următorul deceniu, transformând România într-un pol de inovare recunoscut pe plan global”, a adăugat Marius Istrate.